מיאומילדת! כל ספטמבר 10% הנחה על האוכל

Cat Logo 250

אוכל
טבעי
לחתולים
שמחים

מדריך לאימוץ חתול חדש – כל מה שאתם צריכים לדעת (רמז: הוא הבוס!)

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

♥ מחזירים אהבה ♥
על כל רכישת קרטון אוכל טבעי מאיתנו אנחנו תורמים בחזרה לקהילה - ומעניקים קרטוני אוכל טבעי לעמותות המטפלות בחתולי רחוב פצועים וחולים.
לחנות

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

החתול הוא החיה הנהדרת ביותר ביקום כולו! הוא כיפי, מתמסר, מתלטף, נעים, מתוק, משעשע, מצחיק, שובב וגורם האושר מס’ אחד. אם לא גידלתם חתול עד עכשיו, מזל טוב!

רוב החתולים רוב הזמן – קלים לגידול ותחזוקה ולא עושים בעיות מיוחדות. הם צריכים מינימום ציוד והתעסקות והדבר העיקרי שאתם צריכים לדעת – הוא שמעכשיו הם השליטים בבית ואתם חיים כדי לשרת אותם.

זו האמת.

אין יותר לשבת על הכורסה האהובה עליכם אם הם בחרו לשבת עליה (הם כאלה מתוקים ואין לב להזיז אותם), לקום מתי שבא לכם אם הלכתם לישון מאוחר (הם צריכים את ארוחת הבוקר שלהם) או לאכול בשקט (צריך לתת מעשר מכל חתיכת בשר).

עוד נקודה חשובה היא שהחתול לא עושה לכם דווקא והוא לא רע. אם הוא מפיל משהו זה כי הוא אוהב לשחק עם דברים. אם הוא נשך או שרט זה חלק ממשחק או כי הוא הרגיש מאויים, ואתם לא שמתם לב לסימנים המקדימים שהוא נתן לכם. אין מה לכעוס ואין צורך להעניש, פשוט צריך לקבל וליהנות מהאופי החתולי הנפלא של החתול שלכם.

עכשיו אתם מוכנים ונשאר לנו לדסקס על כמה דברים פעוטים כמו ציוד ושילוב החתולי החדש בבית.

(1) ציוד לחתול בוגר

בין אם החתול כבר אצלכם כי מצאתם אותו ברחוב ובין אם אתם עוד בשלב התכנון – זה הזמן להצטייד. הפריטים המינימליים שהחתול צריך הם ארגז חול, מקום לישון בו, כלוב נשיאה, כלי אוכל ושתיה ומשחקים.

שירותים.

בטבע החתול חופר בור באדמה, עושה בו את צרכיו ומכסה באדמה. אנחנו רוצים לאפשר לו חוויה דומה גם בבית באמצעות ארגז וחול.

  • ארגז חול – אחרי שניסיתי מגוון של ארגזי חול, לחתולים בוגרים אני מעדיפה ארגז חול ממש גבוה עם פתח עליון (גורים לא יצליחו להיכנס אליהם). כך החול לא מתפזר כשהם חופרים או מכסים והבית נשאר נקי (אני לא משתמשת בכיסוי העליון). את הארגז תרחיקו מכלי האוכל והשתיה, כי מי רוצה לאכול בשירותים? מומחי התנהגות חתולים פחות ממליצים על ארגז גבוה כדי לא לחסום את טווח הראייה של החתול, אפשר לקנות גיגית מלט של 40 ליטר בחנות לחומרי בניין שעולה כ 30-40 ₪.
  • כף לאיסוף צרכים – אני מעדיפה כף גדולה עם חורים גדולים. כך צריך לעבוד פחות בכל איסוף. כדאי גם לקנות מתקן להחזקת הכף שנתלה על הארגז עצמו.
  • חול – יש כמה סוגים של חול – חול זול לא מתגבש, חול מתגבש, חול קריסטלי ועוד חולות פרימיום (כמו שבבי סויה). אנחנו משתמשים בבית בחול סויה.

 

גם חתולים שנכנסים ויוצאים מהבית, אוהבים להשתמש לפעמים בארגז החול, בפרט בחורף. בקיץ החתולים שלי לא מתשמשים בכלל בארגז, אבל בדצמבר-פברואר, הם יכולים להיכנס הביתה, לעשות את צרכיהם בארגז ולצאת ישר החוצה 😉

עוד מידע על ארגזי חול, חול וניקיון השירותים אפשר לקרוא במדריך שלנו.

מקום לישון בו.

החתול שאימצתם יכול להיות קצת בסטרס משינוי הסביבה המוכרת שלו ואתם רוצים לתת לו מקום נעים ומוגן לישון בו. זו יכולה להיות מיטת חתולים עם כריות נעימה ואפילו סתם קרטון עם או בלי שמיכה מפנקת בפנים. החתולים שלי אוהבים מאוד לישון בקרטון הכי פשוט, אפילו בלי שמיכה, לכו תבינו.

הם גם אוהבים לישון איתנו במיטה – חלקם צמודים צמודים וחלקם בקצה, ליד הרגליים. זכרו, המיטה היא שלהם, אתם אורחים וצריכים להתאים את עצמכם למיקום שהם בחרו לישון בו. בחורף הם יותר ישנים איתנו במיטה, בקיץ וכשחם הם מעדיפים מקומות אחרים.

אגב שינה במיטה – גורים מאוד אוהבים לנשוך את אצבעות הרגליים במיטה, ראו הוזהרתם! אבל זה יעבור להם, אל תדאגו 🙂 פשוט תגנו על האצבעות העדינות שלכם. אני לפעמים הייתי שמה כרית על כפות הרגליים להגנה.

כלוב נשיאה.

כלוב נשיאה דרוש לנו כדי לקחת את החתול לוטרינר או לנסיעות אחרות ברכב. יש כלובים בגדלים שונים שמתאימים לחתולים במשקל שונה. כלוב של עד 5 ק”ג לא יתאים לחתול ששוקל 6 ק”ג. כלוב עולה בין 80-150 ש”ח, תלוי בגודל ובמבצע.

בהקשר הוטרינרי כדאי להכיר שני עזרים למתן תרופות לחתול שאפשר להשיג אצל הוטרינר:

  • איזיפיל (easypill) שהוא בעצם אוכל גמיש שבתוכו שמים את הכדור (שיכול לעבוד מדהים ויכול גם לא, אבל אם כן – אז ממש ממש ממש פתרון מדהים ונוח למתן תרופות).
  • מחדיר כדורים שעוזר להכניס את הכדור לתוך פה החתול. יש חתולים שמאפשרים לתת להם כדור בצורה הזו, חלקם לא.

כלי אוכל ושתיה.

כלי אוכל ושתיה יכולים להיות כלים ייעודים שאתם קונים בחנות, אבל גם צלחות וקערות אוכל ישנות שלכם יהיו מצויינות. העדיפו כלים מזכוכית, קרמיקה או נירוסטה איכותית – אבל לא פלסטיק. יכול להיות שלחתול שלכם תהיה העדפה מסויימת לסוג הכלי – נסו כלים שונים, בפרט עבור המים.

כלי אוכל – החתולים לא בררנים יותר מדי מבחינת כלי האוכל שלהם (הרצפה זה ממש בסדר מבחינתם), אבל הם מעדיפים כלי רחב שלא יפריע להם בשפם. לחתולים מבוגרים יכול להיות קל יותר עם כלי האוכל והמים יהיו עם הגבהה.

כלי מים – החתול מטבעו לא שותה הרבה כי הגוף שלו בנוי לקבל את הנוזלים מהמזון שהוא אוכל. אם אתם עדיין לא מאכילים באוכל טבעי עשיר בנוזלים כמו האוכל של מיאומי, אתם יכולים לנסות לתת לו מים במזרקה, כדי לעודד אותו לשתות. רכשו מזרקה מנירוסטה ולא מפלסטיק. הניחו גם קערת מים פשוטה – לא מפלסטיק אלא מזכוכית, קרמיקה או נירוסטה.

משחקים וגירויים.

החתול הוא צייד בבסיסו והמשחק משמש לו כתחליף לציד. חתולים משתעממים מלשבת בבית ולהריח את אותם הריחות. הם צריכים גירויים כדי לשחק באופן עצמאי, הם יהנו מאוד אם אתם תפעילו ותשחקו איתם והרבה פעמים הם יהנו מאוד מחבר חתולי (שניים זה כיף כפליים!). איזה משחקים החתולים אוהבים?

  • כדורים – כדורי ספוג, כדורי פלסטיק עם או בלי פעמון בפנים.
  • עכברים ובובות קטנות.
  • חכות – חתולים צריכים לתרגל מיומנויות ציד משני סוגים – טרף מעוף עם חכת ציפור וטרף קרקע עם חכת עכבר. את שתי החכות תוכלו לרכוש אצלנו בחנות.
  • מנהרה – החתולים מתים על זה. ממליצה על מנהרה פשוטה מאיקאה.
  • משטח גירוד – זה לא משחק אלא פריט חשוב מאוד שמשרת את הצורך הביולוגי של החתול להשחזת ציפורניים. אני מאוד אוהבת את משטח הגירוד לרגל השולחן של איקאה – פתרון מושלם! יש לי תמיד גם קרטון גירוד על הרצפה. החתולים אוהבים אותם מאוד ומשתמשים בהם כל הזמן. קחו בחשבון שזה לא בהכרח ימנע מהם להשחיז את הציפורניים גם על הספה שלכם.
 

מקומות גבוהים למנוחה ותצפית

חשוב מאוד שלחתול יהיו מקומות גבוהים לשהות בהם, זהו צורך ביולוגי של החתול שמאפשר לו להרגיש בטוח ורגוע. החתולים שלי אוהבים לקפוץ למקרר ולארונות הגבוהים ולישון שם, אבל אם אצלכם אין גישה לארון גבוה, התקינו מדפים. אנחנו גם בנינו סולם פשוט מעץ שמחובר לארון וכך החתולים יכולים לטפס לגובה.

על המדפים הגבוהים, המקרר והארונות הניחו אופציות שונות לשינה – קרטון, שמיכה, מיטה עם מזרון ותנו לחתול לבחור את המקום המועדף עליו.

מאוד כדאי להתקין מדפים מתחת לחלונות כדי שהחתול יוכל להשקיף על הנעשה בחוץ וליהנות מהנינחוחות השונים והמעניינים המגיעים מבחוץ.

ציוד נוסף

עד כאן דיברנו על הפריטים המינימליים. כדאי גם לרכוש עמודי טיפוס וגירוד, דלת לכניסה ויציאה עצמאית של החתול שנפתחת עם שבב (life changer) עבור חתולי בית-חוץ, מתקן כלי אוכל עם הגבהה.

קולר?

חתול בית לא צריך קולר. חתול שמסתובב בחוץ – זו כבר החלטה שלכם, אני לא שמה לחתולים שלי קולר כי בעיניי זה לא נוח ונעים להם. אם אתם בכל זאת מחליטים שהחתול שלכם יסתובב עם קולר:

1. זה צריך להיות קולר חתולים, לא קולר כלבים קטנים. לקולר חתולים יש מנגנון שחרור מהיר, כך שאם בטעות הקולר נתפס על משהו, החתול יצליח להשתחרר ממנו ולא ייחנק!

2. הורידו את הפעמון. אלוהים יודע למה קולרי חתולים מגיעים עם פעמון, אבל תארו לעצמכם שלכם היה מחובר פעמון וכל תנועה או תזוזה שלכם היתה גורמת לפעמון לצלצל? איום ונורא. החתול הוא צייד והוא רוצה לזוז בשקט.

היתרון היחיד לקולר, גם עבור חתולי בית, הוא האפשרות לשים עליו תג עם שם וטלפון כדי שאם חס וחלילה החתול יברח וילך לאיבוד יוכלו ליצור איתכם קשר.

(2) התאמת הסביבה לחתול

הבית שלנו הוא כבר לא הבית שלנו. זוכרים? מעכשיו הוא הבית של החתול וצריך להתאים לנסיך המתוק. בקרו גם במדריך המלא שלנו לבית בטוח לחתולים.

מיגון חלונות

הכי חשוב – מיגון. בכל קומה שאינה קרקע אסור להשאיר חלונות פתוחים ללא הגנה ואסור להוציא את החתול למרפסת פתוחה. שמרו על החלונות סגורים או התקינו רשתות מחוזקות ייעודיות לחתולים, את רשתות היתושים החתולים קורעים בלי בעיה.

גם אם אתם חושבים שהחתול שלכם אינטיליגנט, אתלט-על ויציב שלא יפול מאדן החלון או המרפסת, זכרו שהחתול הוא צייד, הוא יכול לראות ציפור ובאטרף חייתי פשוט לקפוץ עליה. הוא יכול להיבהל מנביחה של כלב או רעש חזק וליפול. אל תקחו את הסיכון הזה.

אפשר ליצור לחתולים Catio (פאטיו לחתול) – אזור מרושת בצורה הרמטית ומוגן שהוא לא יכול לצאת ממנו, אבל שנמצא בחוץ – במרפסת, בגינה או מחוץ לחלון. כך אנחנו יכולים לאפשר לו ליהנות מהטבע, להריח ריחות חדשים ומסקרנים אבל להישאר בטוח.

רעלים

ישנם מזונות וצמחים שרעילים לחתולים וכדאי לסלק או להחביא אותם.

רשימת מזונות רעילים כדאי לקבל מהוטרינר (למשל שוקולד, שום, בצל). בניגוד לכלבים, חתול בד”כ לא יטרוף חפיסת שוקולד שלמה (הוא לא אוהב מתוק), אבל עדיף לא לקחת סיכון ולא להשאיר מזונות רעילים גלויים.

צמחים רעילים – יש די הרבה, וכדאי לבדוק אם הצמחים הגלויים והנגישים שלכם בטוחים או רעילים. לי בגינה יש צמחים רעילים שהחתולים מתעלמים מהם והכל בסדר. עבור חתול שסגור בדירה ואין לו מבחר גדול של צמחים וריחות, צמח רעיל יכול להיות מפתה ומסוכן.

קיבלתם זר פרחים? ודאו היטב שהפרחים בו בטוחים לחתולים. למשל פרחים מסוג שושן צחור ולילי הם רעלים וחתולים מתו בגללם, אפילו כאן בישראל בשנת 2023..

פריטים שבירים / נפילים וסכנות נוספות.

אם זה שביר או נפיל – הפריט יישבר או יופל. סמכו עליי. אנחנו לא רוצים את זה. תעברו בכל הבית, אבטחו מה שאפשר, ומה שלא העבירו למקומות שלחתול אין גישה אליהם (או השאירו במקום והיפרדו בלב).

חתולים אוהבים לשחק עם כל דבר, והם יכולים לבלוע חוטים! זה מאוד מסוכן. אל תשאירו חוטים ללא השגחה, גם לא חכת משחק תמימה.

(3) החתול בבית! מה עושים?

מזל טוב ♥

אתם הורים ליצור הנפלא ביותר עלי אדמות. בורכתם.

התרגלות לבית החדש

עכשיו לתכלס. חתול בריא לא צריך ממכם הרבה – מים, אוכל, חום, אהבה ושתנקו את ארגז החול שלו. המעבר לסביבה חדשה יכול להיות מלחיץ ואפילו טראומטי לחתול.

אנחנו רוצים שהוא יתרגל לבית החדש שלו ויבין שזו הטריטוריה החדשה שלו. יש המלצות לסגור את החתול בחדר למשך כמה ימים, אני מעולם לא עשיתי את זה. כל חתול שהבאתי נתתי לו להסתובב חופשי בבית. אבל זה מאוד תלוי בחתול, יש חתול שיהיה פחדן יותר, ויש חתול שיהיה סקרן ושובב. תזרמו עם החתול.

אם החתול פחדן ונראה חושש, הניחו את החתול עם הכלוב בחדר סגור בלי חיות נוספות ועם מיטה נעימה, אוכל, מים וארגז חול. פתחו את הדלת של הכלוב, והשאירו אותו כך. אתם יכולים להישאר איתו בחדר או לא. הוא יחליט מתי הוא מרגיש מספיק בטוח כדי לצאת מהכלוב, ולסקור את הסביבה החדשה.

אם החתול סקרן ומתרגל בקלות לבית – תוודאו שהוא לא יוצא מהבית (לבתי קרקע) במשך 2-3 שבועות כדי שיזהה את הבית כטריטוריה החדשה שלו.

שימוש בארגז חול

גורים קטנים וחתולי רחוב צריך ללמד להשתמש בארגז. בד”כ הם מבינים תוך שניה וחצי. שימו אותם בארגז, החזיקו את הידיים הקדמיות שלהם ועשו תנועות חפירה בחול והם יקלטו את הקטע.

  • החתולים שלי משתמשים בארגז חול אחד (גם כשגרנו בדירה והם לא יצאו החוצה). יש המלצות לשים מספר ארגזים כמספר החתולים. בעיניי זו המלצה לא מאוד ריאלית, כל ארגז כזה לוקח מלא מקום וצריך לנקות אותו. תשקלו להתחיל מארגז אחד ורק אם שמים לב לבעיה עם אחד החתולים (לא עושה צרכים או עושה אותם מחוץ לארגז) להוסיף ארגזי חול נוספים.
  • גם אם החתול עושה את הצרכים שלו מחוץ לארגז החול, לא לכעוס עליו. זה לא בכוונה, הוא באמת עושה את הכי טוב שהוא יכול. אולי הוא בסטרס, אולי הוא חולה, אולי קשה לו להיכנס לארגז או שהחול לא נקי. תעזרו לו, קחו אותו לוטרינר לשלול בעיה רפואית, התייעצו עם יוצעי התנהגות חתולים, החליפו חול, שנו את מיקום הארגז או הוסיפו ארגז נוסף (אם יש כמה חתולים בבית). עוד על שירותים לחתול במדריך כאן.
  • תדירות הניקוי של ארגז החול תלויה בכמות החתולים ובגישה של החתולים לגינה. אם יש כמה חתולים בבית שלא יוצאים החוצה, הארגז יתמלא די מהר וכדאי לנקות אותו (כלומר להוציא את הצרכים) פעם ואפילו פעמיים ביום. בקיץ אני יכולה ימים שלמים לא לנקות את הארגז כי החתולים מעדיפים לעשות את צרכיהם בחוץ. איך שמתחיל להיות קצת קר וגשום, הם חוזרים לעשות בארגז בבית. פעם בתקופה (תחליטו אתם) תזרקו את כל החול שיש בארגז ותמלאו בחול חדש, המהדרין יכולים גם לנקות את הארגז עצמו כשהוא ריק עם חומרי ניקוי.

חיברות עם חתולים / כלבים

אם יש לכם כבר חתול או חתולים, הם כנראה לא יאהבו את החבר החדש, ינשפו עליו ואפילו ינסו לכפכף אותו. תחשבו על זה – הכנסתם גורם לזר לטריטוריה החתולית הבטוחה של החתול הותיק. ברור שהוא לא יתלהב מהחתול החדש. הוא מפחד,  המעמד שלו בבית מתערער, תשומת הלב שלכם כבר לא רק עליו.

אם יש לכם כלב, אפילו כזה שאוהב חתולים, החתול החדש כנראה יפחד ממנו.

הפעולה הכי נכונה תהיה להתייעץ עם יועצי התנהגות חתולים לפני הבאת החתול החדש כדי ללמוד איך לעשות את ההיכרות בצורה הכי נכונה.

היכרות עם חתולי הבית – הכפילו את כל הציוד בבית כדי שלכל חתול יהיה ציוד משלו, וצרו פעולות חיוביות שמתקשרות לריח של החתול השני – כמו האכלת משותפת (לא צמודה). תגמלו את החתולים עם פרסים (חטיפים, ליטוף) על התנהגות טובה ורגועה אחד ליד השני.  דאגו שיהיו מספיק מקומות מחבוא ומקומות גבוהים לכל אחד מהחתולים.

רוב יועצות ההתנהגות לחתולים ממליצות על הפרדה בין החתולים למשך מספר שבועות, במהלכה תבצעו החלפת ריחות, האכלה משני צידי הדלת וכו’. למרות זאת, אני מעולם לא הפרדתי בין החתולים כשהבאתי חתול חדש ואני מאמינה שההפרדה מנוגדת לטבע החתולי. אני כן משחדת את החתולים הותיקים בלי סוף עם החטיפים של מיאומי.

היכרות עם כלבי הבית – צרו לחתול מקומות גבוהים להימלט אליהם – מדפים, שידות, ארונות. כמה שיותר גבוה, יותר טוב.

חמישה מתוך ששת החתולים שלנו התרגלו במהירות לכלבה, אבל לחתולה אחת לקח שנתיים להתחיל לפחד ממנה פחות, להסכים להיות איתה באותו חדר בלי לתקוף או לסמור.

אימון בונה ביטחון

אחת הדרכים לשפר את ההיכרות בין החתולים הישנים לחתול החדש או הכלב – הוא אימוני בוני ביטחון. אימון בונה ביטחון הוא בעצם משחק עם חכה של 10-20 דקות עם כל אחד מהחתולים בחדר נפרד.

התגובות השליליות שהחתולים מראים כלפי חתול חדש קשורות לפחד. גם אם החתול סומר, נושף או מתקיף – הבסיס הוא פחד. פחד מאיבוד הטריטוריה שלו, פחד מאיבוד האהבה שלכם, פחד מהחדש והלא נודע.

מטרת האימון בונה הביטחון (משחק ארוך בחדר נפרד) היא להראות לחתול שאתם שם בשבילו, שיש זמן שזה רק הוא ואתם, שאתם עדיין אוהבים אותו והוא מס’ 1 בשבילכם. כשהביטחון שלו באהבה שלכם ובמעמד שלו בבית יגבר, הפחד יפחת.

נסו את זה 🙂

חברות חתולית לאורך זמן

את פנתרה וגיזמי אספתי ביחד מהרחוב בגיל חודש-חודשיים (הן ניסו לשרוד ביחד בפינת רחוב עזובה). הן היו החברות הכי טובות במשך חודשים, ישנו ביחד, התכרבלו ופינקו אחת את השניה בסשן ליטופים ארוך. אבל מתישהו הן התרחקו והפסיקו להיות חברות. אני לא יודעת אם זה קרה כשאימצתי את פומה שהוסיפה קצת סטרס בבית, או כשעברנו לקיבוץ לחיות עם כלבה, אבל היום הן כבר לא חברות. יש לנו 8 חתולים בבית ובחצר, ואף אחד מהם לא חבר אחד של השניה. הם לפעמים יכולים לשחק ביחד, אבל הם לא ישנים ביחד. זה מעציב אותי, אבל זו הבחירה שלהם.

יש חתולים שבאופי שלהם יהיו יותר חברותיים ויהנו משינה משותפת וחברות חתולית, ויש חתולים שעדיפו את הסוליקו, לישון ולשחק לבד. מה שבטוח, החתול הוא לא חיה אנטי-חברתית. יש הרבה מאוד חתולים שמעדיפים חברה חתולית, לישון ביחד, לשחק, ולהתלקק. 

תהיו מוכנים לכך שיכול להיות שהחתולים שלכם לא יהיו החברים הכי טובים (מחזיקה לכם אצבעות שכן).

(4) אוכל ושתיה

מים

אי שתיית מים בכמות מספקת יכולה להוביל למחלות בכליות ובמערכת השתן.

לחתולים אין מנגנון צמא מפותח, הם אמורים לקבל את הנוזלים שלהם מהמזון שהם אוכלים. הפתרון הטוב ביותר הוא להאכיל את החתולים באוכל טבעי וכך הם יקבלו את רוב ואפילו כל הנוזלים הדרושים להם דרך המזון. אם אתם מאכילים עדיין בגרגרים, אתם רוצים לעודד אותם לשתות ככל האפשר. דאגו לקערת מים והחליפו מים כל יום, או למזרקת מים. אני השתמשתי במזרקת נירוסטה של iPettie שרכשתי באמזון והייתי מרוצה.

כל החתולים התרגלו לשתות מהמזרקה תוך יום-יומיים, אבל לא הייתי אומרת שהם שתו ממנה יותר מאשר מכלי המים הרגיל. בכל מקרה מאז שהחתולים שלי עברו לאכול רק אוכל טבעי של מיאומי, הם שותים לעיתים נדירות כי התזונה מספקת להם את רוב הנוזלים הדרושים להם.

השפם של החתולים מאוד רגיש, לכן יכול להיות שהחתול שלכם יעדיף קערות מים ואוכל רחבות כך ששוליהן לא יעצבנו את השפם שלו.

לא כדאי להשתמש בכלי פלסטיק, אלא בכלים מזכוכית, קרמיקה או נירוסטה ולשטוף כל יום. הכלי נוטה להתמלא באבנית, פתרון מצויין הוא לשפוך מעט מלח-לימון כאשר הכלי מלא במים עד סופו ולהשרות למשך 10-20 דקות. מלח הלימון מסיר את האבנית ואחרי שטיפה עם סבון הכלי נקי וחלק.

אוכל

החתול הוא קרניבור והתזונה שלו צריכה להיות מבוססת על חלבונים מהחי. האוכל של מיאומי הוא בדיוק מה שהחתול צריך – אוכל טבעי מבושל קלות ששומר על כל הערכים התזונתיים ועושה את החתול שלכם בריא ושמח.

אוכל טבעי חשוב לחתול מכמה סיבות שהרחבתי עליהן במדריך לתזונה טבעית.

  1. נוזלים – אוכל טבעי מכיל כמות גדולה מאוד של נוזלים הדרושה לחתול לתפקוד בריא. גרגרים הם מיובשים ותזונה שמבוססת על גרגרים  עלולה להוביל את החתול לפתח מחלת כליות.
  2. חלבון – לחתול אין יכולת מטבולית להתקיים על חלבונים ממקור צמחי, הוא זקוק לחלבונים מהחי.
  3. פחמימות – התזונה הטבעית של החתול מבוססת על ציד של חיות קטנות ואינה מכילה כמעט בכלל פחמימות. המזון היבש התעשייתי מכיל כמות גבוה של פחמימות ממקורות צמחיים – דגנים, אפונה, תפו”א שאינם בריאים לחתול.
  4. אוכל אמיתי – כולל רשימה קצרה וברורה של רכיבים טבעיים ועובר תהליכי עיבוד קלים בלבד (או בכלל לא). האוכל התעשייתי עובד תהליכי עיבוד וייבוש ארוכים על מנת להפוך אותו למצב גרגרי ויבש. התהליכים האלה הורסים את חומרי המזון ומשאירים את הגרגרים חסרי תועלת בריאותית.
 
את האוכל מגישים לחתול ב 3-4 ארוחות קטנות בטמפרטורת החדר או טמפרטורת גוף. את כלי האוכל נשטוף לאחר שהחתול מסיים את הארוחה. אחרי כל ארוחה! זו בסה”כ צלחת. 

(5) פינוקים, משחקים, חום ואהבה

בתקופה הראשונית שהחתול בבית הוא כנראה יהיה אקסטרה נידי וירצה ליטופים, חום ואהבה. נצלו את ההזדמנות וקבלו טונות של אהבה חתולית, אח”כ הוא כבר יתעלם ממכם רוב הזמן 😉

משחקים וגירויים

מכירים את זה שהחתול מחבק ומסניף את הנעליים שלכם אחרי שחזרתם מיום ארוך? זה כי יש להן ריחות לא מוכרים, חדשים ומסעירים. ואנחנו רוצים לייצר לו את החוויה הזו לעיתים תכופות.

חתול הוא חיה סקרנית ושובבה שצריכה גירויים כדי לא להתנוון. כשהחתול גר לבד בבית סגור הוא מכיר את כל הריחות בכל פינה והוא משועמם. שעמום לאורך זמן לא טוב למצבו הנפשי, לכן ממש חשוב לספק לו תעסוקה, משחקים וגירויי ריח.
פעם היה לי בית מסודר ונקי. היום יש לי משחקי חתולים עם קצת רצפה מתחתם. כדורים, עכברים, בובות, מנהרות. הכל יש, כדי שהחתולים יוכלו לשחק ולהעסיק את עצמם 😊

אז קנו להם משחקים שיהיה להם כיף ושחקו איתם באופן פעיל. לחתול יש צורך פנימי בציד יומיומי, ומשחק אינטרקטיבי איתנו, כלומר משחק בו אנחנו מפעילים את החתול עונה על הצרכים הפיזיולוגיים והנפשיים של החתולים ומספק את יצר הציד הקדמוני שלו.

אם הם חיים בדירה סגורה בלי גישה החוצה הביאו להם ריחות מעניינים ותלו מדף מתחת לחלון כדי שיוכלו להשקיף החוצה.

שניים זה טוב כפליים!

ממש כדאי לאמץ חתולים בזוגות – שני גורים, שני אחים בוגרים או שני חתולים שמסתדרים או אוהבים אחד את השני. כך הם יוכלו לשחק ולהעסיק אחד את השני. בעמותות החתולים ישמחו להמליץ לכם על זוג חתולים חברים ואוהבים ♥.

פנתרה וגיזמי ישנות כפיות על הספה
שתיים זה כיף כפליים! פנתרה וגיזמי

(6) טיפול רפואי שוטף

הטיפול הרפואי הקונבציונלי לחתול כולל:

  •  חיסון הניתן כזריקה פעם בשנה לחתולים בוגרים ובסט של 2 חיסונים בהפרש של מספר שבועות לגורים. החיסון מגן מפני שלושה או ארבעה וירוסים וחיידקים:
    1. וירוס הפנלאוקופניה הגורם למחלת חתלתלת.
    2. רינוטרכאיטיס (וירוס הרפס חתולים).
    3. וירוס קליצי.
    4. חיידק כלמידיה (רק בחיסון המרובע).
      עוד על חיסונים ודברים שכדאי לכם מאוד לדעת – במדריך החיסונים שלנו.
  • תילוע פעמיים בשנה (כדורים נגד תולעים)
  • וטיפול נגד פרעושים.

התילוע והחומרים נגד פרעושים מכילים רעלים. הרעלים הורגים את המזיקים, אבל פוגעים גם בחתולים לכן אני מעדיפה להשתמש בשיטות טבעיות נגד פרעושים ותולעים.

אם החתול מסתובב מחוץ לבית, יש לשקול חיסון נגד כלבת. הוטרינר שלכם ימליץ אם לחסן או לא, תלוי באני המאמין של הוטרינר. יש וטרינרים שימליצו לחסן בכל מקרה, ויש שימליצו לחסן רק אם יש מקרי כלבת באזור בו אתם גרים.

בד”כ מרפאות וטרינריות מציעות מנוי שנתי שכולל את החיסון המרובע, כדורי תילוע ובדיקות רפואיות במרפאה ללא עלות. בשנה שנתיים הראשונות לאחר אימוץ החתול כדאי לעשות מנוי כי הוא לא יקר בהרבה מהחיסון עצמו. מנוי לחתול בוגר עולה בסביבות 400-450 ₪ לשנה (עד גיל שנה המנוי מעט יקר יותר). לאחר כשנתיים זה כבר תלוי בפרוטקול החיסונים שתחליטו ליישם והאם החתול יוצא החוצה ואז הסיכון לפציעות והצורך לביקורים במרפאה עולה.

כדאי ללכת עם החתול החדש לבדיקה ראשונה אצל הוטרינר כמה שיותר מוקדם – הוטרינר יערוך לו בדיקה פיזית כדי לראות שהכל תקין ויתן לו חיסון וכדורי תילוע.

אני ממליצה גם לבצע בדיקות דם שנתיות המאפשרות לעלות על מחלות בשלב מוקדם.

הנסיעה לוטרינר

חתולים לא אוהבים נסיעה ברכב ולכן כדאי למצוא וטרינר כמה שיותר קרוב כדי להפחית את הסבל שלהם (אבל שיהיה מקצועי ונחמד).

כדי שהחתול יהיה רגיל למנשא אני משאירה את המנשא פתוח בבית על הרצפה עם שמיכה נעימה, וכך החתולים יכולים לישון בו ולהתרגל להיות בו. מדי פעם אני נותנת להם חטיפים בתוך המנשא.

כדי להכניס את החתול מנשא, הכי נוח להציב אותו עומד (עם הפתח למעלה), להחזיק את החתול ולהוריד אותו לתוך המנשא. מהניסיון שלי זה הרבה יותר קל מאשר להכניס את החתול למנשא שוכב.

טיפים לנסיעה:

  • לרסס את המנשא בפליווי כמה דקות לפני הנסיעה. פליווי הוא נוזל המלא בפורמונים המרגיעים את החתול. הוא בא בשתי תצורות – תרסיס התזה ונוזל לאידוי ששמים בשקע (כמו חומר נגד יתושים). אפשר לקנות אותו גם באמזון אבל שימו לב שהמתקן שמתחבר לשקע צריך להיות ישראלי אחרת הוא ישרף, סתם מתאם תקע אמריקאי-ישראלי לא יעבוד פה – מניסיון אחרי ששרפתי 2 מתקנים. ובלי קשר גם שרפתי נורות לצמחים שהזמנתי מאמזון. יום אחד אני אלמד 🤦🏻‍♀️.
  • השמעת מוזיקה לחתולים – אני שמה פלייליסט חתולים בספוטיפיי.
  • להחשיך את המנשא בעת הנסיעה עם מגבת / שמיכה – תראו אם זה עוזר לחתול שלכם, יש חתולים שזה מאוד עוזר להם, יש חתולים שלא.
 

אני מניחה את המנשא במושב שליד הנהג עם הדלת קדימה וקצת בזוית אליי, כדי שהחתול יראה אותי וכדי שאוכל לגעת בו דרך החורים בדלת ולהרגיע אותו בזמן הנסיעה. הם עדיין סובלים מאוד בנסיעות 🙁

למנשא יש ידית, אבל בהליכה אל הרכב וממנו לוטרינר אני מעדיפה להחזיק את המנשא מלמטה, צמוד אליי, גם כדי להרגיע את החתול וגם כדי לא ליצור עומס על המנשא שלא יתפרק לי בטעות והחתול יברח.

עיקור / סירוס

עיקור לגורות וסירוס לגורים מבצעים בערך בגיל חצי שנה. אם אימצתם גור הכי טוב לשאול את הוטרינר, אתם רוצים לעקר את הגורה כמה שיותר מוקדם ולפני שהיא מתייחמת, אבל לא מוקדם מדי כדי לא לפגוע בהתפתחות שלה.

את אחת החתולות שלי אימצתי בגיל חצי שנה מהרחוב, היתה לה דלקת בכבד ולכן לא היינו יכולים לעקר אותה, היא התייחמה וברחה כמה פעמים מהבית (נמצאה והוחזרה) וזה היה מאוד מלחיץ ועצוב עבורי. אתם רוצים להימנע מזה. אגב, את הדלקת גילינו כי הוטרינר הקודם שלי התעקש על בדיקות דם לפני ביצוע הרדמה וניתוח. מתן תרופות להרדמה כשהכבד לא במיטבו מסוכן לחתול (הכבד הוא האיבר שמטפל בפינוי חומרים מהגוף).

אם אימצתם חתול מהרחוב בגיל לא ידוע – אז עכשיו זה הזמן הנכון לעיקור וסירוס 😊

כשמעקרים ומסרסים חתולי רחוב קוצצים להם חלק קטן מקצה האוזן כדי לסמן שהם מעוקרים ומסורסים ושלא יקחו אותם שוב לניתוח שלא לצורך. כשאתם מעקרים ומסרסים את החתול הפרטי שלכם במרפאה פרטית – לא חייבים לסמן את האוזן, בפרט אם הם חתולי בית שלא יוצאים החוצה. אבל בכל זאת מומלץ כן לסמן, כי מי יודע, יום אחד אולי תעברו לבית עם גינה והחתולים יתחילו להסתובב בחוץ.

אני לא סימנתי את האוזניים של החתולות הראשונות שאימצתי כי בזמנו גרנו בדירה והן לא יצאו החוצה, אבל היום אנחנו גרים בקיבוץ והן כן מסתובבות בחוץ ובדיעבד היה עדיף שיהיו מסומנות. את החתולים הבאים כבר כן סימנתי (ביקשתי מהמרפאה סימון עדין). ההמלצה שלי היא כן לסמן, רק שתדעו שזו החלטה ובחירה שלכם.

ביטוח

ישנם 2 סוגי ביטוחים לחיות מחמד:

  • ביטוח תאונות, פציעות ומחלות שאינם כלולים במנוי של הוטרינר –  בקרו במדריך הביטוח שלנו להרחבה והשוואה בין חברות הביטוח השונות.
  • ביטוח שכולל גם מנוי וטרינר – ואז אתם צריכים ללכת למרפאה וטרינרית שנכללת ברשימה של הביטוח.

לדעתי מאוד כדאי ומשתלם לעשות ביטוח תאונות ומחלות!

לי היה בעבר ביטוח בחיותא, אבל הפסקתי כי אימצתי עוד חתולים וזה הפך להיות עסק יקר מדי (היום יש לנו 8). אני כן חושבת שזה משתלם כלכלית, בפרט אחרי שאת החתול שלי הכיש נחש, ועלות הטיפול היתה כ-3,000 ₪. אמרתי לעצמי שאשים כל חודש את הסכום של הביטוח בצד (בעצם לעשות לעצמי ביטוח עצמאי), אבל אני כמובן לא עושה את זה. ביטוח בחיותא בזמנו עלה לי 60 ₪ לחודש לכל חתולה.

שבב

כמו לכלבים, גם לחתולים אפשר לשים שבב עם הפרטים שלהם, כך שאם חס וחלילה החתול ילך לאיבוד ויגיע לוטרינר, הוא יוכל למצוא אתכם. שבב לחתולים הולך ונעשה נפוץ יותר ויותר וכך גם הפרקטיקה של בדיקת שבב לחתולים אבודים.

השבב הוא ממש קטנטן ומוחדר לעורף החתול באמצעות זריקה, החתול כמעט לא מרגיש כלום ואין צורך בהחלמה. יש שני סוגי שבבים – שבב רגיל ושבב קורא חום שהוא טיפה יקר יותר, ולא בכל המרפאות יש סורק שגם יודע לקרוא את החום. בדקו מה מציע הוטרינר שלכם (אני שמתי לחתולים את השבב קורא החום שעלה לי 190 ₪).

הבונוס הכי גדול של השבב, הוא שיש דלתות חתולים שקוראות את השבב, וכך אפשר להגדיר שרק החתולים שלכם בעלי השבב יוכלו להיכנס הביתה מבחוץ, וחתולי השכנים / הקהילה ישארו בחוץ. יש גם מתקני האכלה ושתיה שמבוססים על שבב.

משקל

אחד המדדים האמינים לבריאות החתול הוא המשקל שלו. לא תמיד נדע לשים לב אם החתול אוכל את אותן הכמויות שהוא רגיל אליהן, אבל שקילה שבועית או חודשית תעזור לנו לוודא שהחתולי בריא.

כדי לשקול את החתול אני מחזיקה אותו ועולה על משקל ביתי רגיל, ולאחר מכן נמדדת בלעדיו, ומחשבת את ההפרש. אם החתול לא ממש בקטע שאחזיק אותו, אני מחזיקה ביד השניה חטיף ונותנת לו לאכול תוך כדי השקילה, זה עובד יופי.

אני רושמת את משקל החתול בגוגל שיט בערך כל חודש וכך יש לי מעקב ותיעוד שוטף.

אם אנחנו שמים לב לירידה או עליה עקבית במשקל של החתול – זו נורת אזהרה וכדאי שניקח אותו לבדיקה אצל וטרינר.

המשקל של חתולים שמבלים גם בבית וגם בחוץ יכול להשתנות בין תקופות השנה – לעלות בחורף כשהם בעיקר מבלים בשינה בבית, ולרדת קצת באביב כשהם חוזרים להיות פעילים ונמרצים ולבלות הרבה זמן בחוץ.

טיפול נגד פרעושים ותולעים

פרעושים

וטרינרים קונבנציונלים ממליצים על ברבקטו, שהיא אמפולה שמורחים על עורף החתול פעם בשלושה חודשים. ברבקטו נחשבת ליעילה ביותר נגד פרעושים וגם ליקרה ביותר. יש גם תרופות (כלומר, רעלים) אחרות זולות יותר. אריזת ברבקטו עולה כ-420-450 ₪ ומספיקה לחתול אחד לשלושה חודשים.

יש לי חתולים שהיו ממש אדישים כשמרחתי עליהם את האמפולה, ויש חתולים שברגע שרק הסתכלתי על האריזה עם כוונה, ברחו מהבית 😊

בכל מקרה הפסקתי לתת ברבקטו לחתולים שלי כי אני לא רוצה להכניס להם רעל לגוף. אני מעדיפה לפנות לרפואה ההוליסטית ולמצוא פתרונות טבעיים לטיפול במזיקים.

תולעים

לחתולים לפעמים יש תולעים במעי, שנראות כמו גרגרי סומסום לבנים וקטנים שזזים באזור פי הטבעת של החתול. די מגעיל, למען האמת. גרגרי הסומסום הם בעצם שק של ביצי תולעים שהתנתק מתוך תולעת ארוכה מאוד שחיה לה בתוך המעי של החתול.

הפרעוש אוכל את ביצי התולעים שבקעו מהשק, וכשהחתול מלקק ובולע את הפרעוש, ביצי התולעים הופכות את החתול למארח שלהן. יופי טופי לתולעת, רע מאוד לחתולי שלנו!

הטיפול הוטרינרי השוטף כולל תילוע פעמיים בשנה, שהורג את התולעים הקיימות, אם רואים תולעים לפני מועד התילוע, אפשר ללכת לוטרינר ולקבל כדורי תילוע נוספים. גם כאן אני מעדיפה לפנות לפתרונות טבעיים של הרפואה ההוליסטית ולא להכניס רעל קבוע לחתולים.

אחת הדרכים למנוע מראש את התולעים היא לטפל בפרעושים. אין פרעושים – אין תולעים.

איך להחליט מה לעשות?

כמו בנושא של התזונה, תחקרו, תלמדו (היעזרו במאגר המידע שלנו) ותבחרו בפתרון שהכי טוב בעינכם עבור החתולים שלכם. הוטרינר שלכם, שממליץ על ברבקטו ותילוע פעמיים בשנה, כנראה גם ממליץ על האכלה בגרגרים. ואם אתם כאן – כנראה שאתם מפקפקים בהמלצה הזו. תבחרו על מי לסמוך (בנושאי שגרה), מצאו וטרינרים הולסיטים, יש לנו כמה  וטרינרית בארץ ובחו”ל יש עוד הרבה יותר או התייעצו עם מטפלות ברפואה טבעית לבע”ח. 

תכשירים טבעיים לטיפול בפרעושים ותולעים מבוססים על שמנים אתריים ו/או צמחים אשר דוחים את המזיקים. בארץ אין היצע של תכשירים טבעיים לטיפול בפרעושים ותולעים (יום אחד נהיה אמריקה! ומיאומי בהחלט לוקחת על עצמה את המשימה הזו) אבל תוכלו למצוא מתכונים ל-DIY או לפנות למטפלות ברפואה טבעית שירקחו עבורכם תכשיר מותאם אישית.

חשוב לי להוסיף שאני בעד וטרינרים, הם מצילי חיים בכל מה שקשור לרפואה דחופה וטיפול במחלות קשות. אבל בשגרה אני מאמינה ברפואה הוטרינרית ההוליסטית שהולכת ומתפתחת, גם בארץ. הפוקוס של הרפואה ההוליסטית הוא מניעה – שמירה על גוף בריא ונפש בריאה, חיזוק הגוף, מערכת העיכול והמערכת החיסונית על ידי תזונה טבעית, שימוש בצמחי מרפא, תוספי תזונה, פרוביוטיקה, מינימום תרופות וחיסונים ועוד. כמו שאני באופן אישי הפסקתי לקחת כדורים לכאב ראש או לדלקת כדי לא לפגוע באוכלוסיית החיידקים הטובים שלי – כך גם עבור החתולים שלי. תמצאו על מי אתם סומכים.

בברכת מיאו!

הטיפ האחרון הוא החשוב ביותר. לתעד! צלמו את החתולים כמה שיותר עם מצלמת טלפון איכותית, במיוחד כשהם גורים מתוקים, כי התקופה הזו עוברת בטיל. צלמו כשהם ישנים, כשהם משחקים, כשהם רבים וכשהם עושים פרצופים מפגרים. זה כיף. יש לנו גם מדריך צילום כדי שהתמונות של החתולים יצאו מוצלחות 🥰

You got this, בהצלחה!

♥ מירה

סימבה ישן במיטת חתולים
סימבה ישן

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

מערכת העיכול

מעי דליף

אם כתבתי על המעי בלי לצטט את היפוקרטס, האם כתבתי על המעי? “כל המחלות מתחילות במעי” אמר היפוקרטס, ודי צדק, סה”כ. גירודים, קרחות בעור, פצעים, כל מה שקוראים לו (בטעות) אלרגיות ומחלות אוטואימיוניות – הם תוצאה של מעי דליף. מעי דליף גורם לאיכות חיים לקויה וסבל מתמשך אבל הוא לא גזירה

להמשך קריאה »
ידע כללי

בית טבעי ונקי מכימיקלים ורעלים – חלק ב: חלופות טבעיות

כימיקלים רעילים מקושרים להתפתחות של מחלת הסרטן, לחוסר איזון הורמונלי ולשלל בעיות נוספות. כימיקלים נמצאים כמעט בכל מוצר ביתי רגיל ומשפיעים לרעה באופן משמעותי על בריאות החתולים שלנו, אבל אפשר להחליף אותם עם אלטרנטיבות טובות יותר. הרבה ממכם שאלו אותי* איך אני עושה את זה בבית שלי ובמדריך כאן אשתף

להמשך קריאה »
כלכלי

תוכנית בית לנצח – תכנון העתיד של החתולים שלנו בלעדינו

קל להדחיק ולא לחשוב על זה לעולם, אבל לצערנו העולם מלא בחתולים שההורים האנושיים שלהם מתו ואין מי שיטפל בהם. הם סגורים אבלים ובדיכאון בדירה, היורשים באים להאכיל בקושי פעם ב-3 ימים או שבעל הבית מאיים להוציא לרחוב כי בכל זאת צריך להשכיר את הדירה. בואו נבטיח שלחתולים שלנו זה

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה