משלוח עד הבית ב-15 ₪ | משלוח ראשון חינם עם קופון

Cat Logo 250

אוכל
טבעי
לחתולים
שמחים

סיבים תזונתיים

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

♥ מחזירים אהבה ♥
על כל רכישת קרטון אוכל טבעי מאיתנו אנחנו תורמים בחזרה לקהילה - ומעניקים קרטוני אוכל טבעי לעמותות המטפלות בחתולי רחוב פצועים וחולים.
לחנות

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

סיבים תזונתיים הם חלק מקבוצת הפחמימות, אבל בניגוד לסוכרים פשוטים ועמילנים הם בריאים וחשובים מאוד לגוף. גם החתול, הקרניבור המוחלט, צייד העל ואימת העכברים באשר הם, זקוק לסיבים תזונתיים. הטרף של החתול הוא אוכל-צמחים (hervibore). כשהחתול צד חיות קטנות הוא אוכל את הטרף על כל איבריו, לרבות הקיבה והמעי המכילים צמחים מעוכלים למחצה ועשירים בסיבים תזונתיים.

(1) מהם סיבים תזונתיים?

סיבים תזונתיים הם רב סוכרים שמקורם בצומח – ירקות, ירקות שורש, פירות, פטריות, אגוזים וגם דגנים. רב סוכרים הם קבוצה של חד-סוכרים המחוברים בינהם באמצעות קשרים. ברבי-סוכרים אחרים כמו עמילן, חד הסוכרים מחוברים בינהם בקשרים מסוג אלפא המפורקים על ידי אנזימי העיכול לסוכרים פשוטים המשמשים כמקור אנרגיה (לא יעיל ומזיק).

בניגוד אליהם, חדי הסוכר בסיבים תזונתיים מחוברים בקשרים מסוג בטא, אותם אנזימי העיכול אינם יודעים לפרק ולכן הם לא משמשים לאנרגיה (ויהיו ללא ערך קלורי).

אבל לסיבים יש תפקידים הרבה יותר חשובים בגוף מאשר אנרגיה.

  1. חיידקי המעי יודעים לפרק קשרים מסוג בטא, והסיבים משמשים אוכל לחיידקים הטובים במעי ותורמים לשגשוגם במעי (פרה-ביוטיקה).
  2. הם תומכים בתפקוד תקין של מערכת העיכול, משפיעים על תדירות ריקון הקיבה ומונעים שלשול ועצירות.

אין חיים בלי חיידקים טובים, אין חיידקים טובים בלי סיבים תזונתיים והפלא ופלא, סיבים תזונתיים אינם מוגדרים כנוטריאנט חיוני כדי שמזון יקבל תווית של מלא ומאוזן.

(2) למה סיבים חשובים לבריאות?

  1. מווסתים את פעילות המעי: מונעים או משפרים מצבים של שלשול ועצירות.
  2. מאכילים את חיידקי המעי הטובים: חיידקי המעי חיוניים לבריאות מערכת החיסון, לבריאות קוגניטיבית (חיידקים טובים מייצרים את רוב הסרוטונין בגוף החיוני למצב רוח טוב) ולייצור חומצות שומן קצרות שרשרת (butyrate, propionate and acetate).
  3. יכולים לתרום לתחושת שובע זמנית. תחושת שובע אמיתית מושגת בעיקר על ידי רמה מספקת של חלבון במזון.
  4. מאיטים את קצב הספיגה של גלוקוז לדם. כמובן שבפועל חתולים לא צריכים לאכול סוכרים, ואז במילא אין גלוקוז בדם, אבל היי, זה יתרון עבורנו בני האדם כשבא לנו להתפנק עם קצת פחמימה.

(3) סוגי סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים מסווגים לפי שני קריטריונים עיקריים: קצב תסיסה ומסיסות במים.

  • קצב תסיסה: באיזו מהירות החיידקים מפרקים את קשרי הבטא המחברים בין הסוכרים ומשתמשים בהם עבור עצמם כמזון.
    • סיבים עם קצב תסיסה מהיר משמשים כאנרגיה לחיידקים, לרוב יהיו מסיסי מים.
    • סיבים עם קצב תסיסה איטי מוסיפים נפח לצואה ומעודדים יציאות. המעי הגס בנוי משרירים טבעתיים הרגישים לנפח. כאשר דפנות המעי נמתחות כתוצאה מנפח החומר במעי, השרירים מתחילים לפעול ולהניע את הצואה לכיוון פי הטבעת.
  • מסיסות במים: האם הסיב סופח מים או לא.
    • סיבים מסיסים במים סופחים עודפי מים במעי ויוצרים ג’ל המאט את קצב ספיגת נוטריאנטים מהמעי למחזור הדם. הם עוזרים לשמור על צואה לא נוזלית ורכה מדי (שלשול) ולא יבשה וקשה מדי (עצירות).
    • סיבים שאינם מסיסים במים מוסיפים נפח לצואה ומעודדים יציאות.

יש חפיפה גדולה בין הקבוצות. רוב מסיסי מים יהיו עם קצב תסיסה מהיר ורוב הסיבים שאינם מסיסי מים יהיו עם קצב תסיסה איטי. אבל יש גם יוצאים מן הכלל, החפיפה אינה מלאה. כל סוג של סיב תזונתי מכיל גם סיבים מסיסים וגם סיבים לא מסיסים ואין סטנדרט תעשייתי לבדיקות וסיווג של סיבים תזונתיים, כלומר מעבדות שונות יראו חלוקה שונה.

כל צמח מכיל מגוון של סיבים מכל הקטגוריות, לכן תמיד נעדיף לקבל סיבים תזונתיים באמצעות אוכל שלם ולא כתוסף מזון מבודד (למרות שגם לזה יש מקום לפעמים). ונרצה לגוון כמה שיותר בין הצמחים השונים כדי לקבל מגוון של סיבים שיאכילו זנים שונים של חיידקים טובים.

סוגים נפוצים של סיבים תזונתיים:

  • תאית (צלולוזה, cellulose) – אבן הבניין של דפנות תאי הצמח ולכן מאוד חזקה וסיבית.
  • פקטין – גם הוא אבן בניין של דפנות תאי צמח, נמצא בעיקר פירות כמו תפוחים, שזיפים ותפוזים וגם בגזרים ועגבניות.
  • כיטין – נמצא בפטריות ועוד סיבה שפטריות הן כ”כ בריאות 🙂
  • אינולין – נמצא בארטישוק ירושלמי, אספרגוס, שן ארי ועולש.

(4) מדוע סיבים יכולים לגרום לבעיות עיכול?

האוכל שהחתול קובע איך תראה מערכת העיכול שלו. האוכל משפיע על חומציות הקיבה (ועל עיכול חלבונים), על אנזימי העיכול שהלבלב רגיל להפריש בכל ארוחה ועל הרכב המיקרוביום במעי. כשאוכלים הרבה סוכר, יש במעי הרבה חיידקים שאוהבים לאכול סוכר, ומעט מאוד חיידקים שאוהבים ויודעים לאכול סיבים תזונתיים. סוכר – אורז, חיטה, תפו”א, סויה – כל ממלאי הנפח הזולים ששמים בגרגרים, הם סוכר, גם אם מצמידים להם את השם פחמימה מורכבת. כל פחמימה מורכבת מתפרקת בסוף לסוכר פשוט שמאכיל את החיידקים הרעים במעי וגורם לעמידות לאינסולין, לסוכרת ולהשמנה.

אז לחתול שרגיל לאכול גרגרים שמפוצצים בסוכר ומכילים מעט מאוד סיבים תזונתיים, אין מספיק חיידקים טובים כדי לעכל את הסיבים התזונתיים. ואז נוצרת לנו בעיה משני כיוונים:

  1. לחיידקים הרעים שאוהבים לאכול סוכר אין אוכל והם מתים בהמוניהם וגורמים לשלשול.
  2. לסיבים התזונתיים שבאוכל אין איך להתפרק, והם עלולים לגרום לגזים, לשלשול או לעצירות.

הסוד להצלחה במעבר לאכול טבעי הוא הדרגתיות. לתת למערכת העיכול להבין שיש פה אוכל מסוג חדש שצריך לעכל – להפריש את אנזימי העיכול הנכונים (לחלבון ולשומן, ולא לפחמימות), ולתת לחיידקים הטובים זמן לשגשג ולהתרבות כדי שיוכלו לעכל כמות גדולה יותר של סיבים תזונתיים בכל ארוחה.

בברכת מיאו

בהצלחה!

מירה

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

ידע כללי

גוף החתול – מבט על מערכת הגוף השונות

השלד די שונה והאיברים ממקומים קצת אחרת, אבל גוף האדם וגוף החתול דומים מאוד מבחינת מערכת הגוף השונות. יש כ-10 מערכות גוף עיקריות עליהן נלמד במאמר זה. מערכות הגוף שלובות זו בזו כמו מערכת הדם המספקת אנרגיה לשרירים, וישנם איברים המשמשים מספר מערכות כמו הלבלב שמייצר גם הורמונים כחלק מהמערכת

להמשך קריאה »
טיפול טבעי

טיפול בחתולים בצורה בטיחותית עם שמנים אתריים

דמיינו את החתול המפוחד שאימצתם לפני כמה ימים מקבל אומץ וביטחון, יוצא מתחת לספה, משוטט בבית ואפילו מבקש ליטופים. דמיינו את שתי החתולות שלכם שהיום הן צ’ילבות ולא מסתדרות, מתחילות לחיות בשלום ביחד, ואפילו מדי פעם נצפות ישנות יחד במיטה (בשני בקצוות הרחוקים ביותר כמובן). דמיינו את החתול הקשיש שלכם

להמשך קריאה »
ידע כללי

קריאת תוויות מזון ובחירה חכמה של אוכל

האוכל האיכותי ביותר לחתולים הוא אוכל טבעי ומגוון שעבר מינימום חימום, אבל לפעמים אין ברירה וצריך לתת לחתולים אוכל יבש או שימורים. במדריך נבין איך לקרוא את תווית המידע ולבחור את האוכל היבש הכי פחות גרוע עבור החתולים שלנו. אין לי דרך אחרת לנסח את זה – אוכל יבש הוא

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל, פייסבוק או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל ופייסבוק.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה