משלוח עד הבית ב-15 ₪ | משלוח ראשון חינם עם קופון

Cat Logo 250

אוכל
טבעי
לחתולים
שמחים

גוף החתול – מבט על מערכת הגוף השונות

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

♥ מחזירים אהבה ♥
על כל רכישת קרטון אוכל טבעי מאיתנו אנחנו תורמים בחזרה לקהילה - ומעניקים קרטוני אוכל טבעי לעמותות המטפלות בחתולי רחוב פצועים וחולים.
לחנות

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

השלד די שונה והאיברים ממקומים קצת אחרת, אבל גוף האדם וגוף החתול דומים מאוד מבחינת מערכת הגוף השונות. יש כ-10 מערכות גוף עיקריות עליהן נלמד במאמר זה. מערכות הגוף שלובות זו בזו כמו מערכת הדם המספקת אנרגיה לשרירים, וישנם איברים המשמשים מספר מערכות כמו הלבלב שמייצר גם הורמונים כחלק מהמערכת האנדוקרינית וגם מייצר אנזימים כחלק ממערכת העיכול.

(1) מערכת העיכול

מערכת העיכול קולטת את המזון, מפרקת ומעכלת אותו, סופגת את הנוטריאנטים החשובים לתוך מחזור הדם ומפנה החוצה פסולת, שאריות וחומרים מזיקים. מערכת העיכול היא צינור ארוך ובעל איברים רבים, כאשר תכולת הצינור היא בפועל מחוץ לגוף החתול.

מערכת העיכול והמערכת החיסונית שלובות זו בזו – לפחות 70% מהמערכת החיסונית יושבת במערכת העיכול וברקמה הלימפית המקיפה אותה. מסיבה זו למערכת העיכול יש השפעה עצומה על כל הגוף ולכן שמירה על מערכת עיכול בריאה היא המפתח לבריאות כללית של החתול.

איברי מערכת העיכול של החתול הם חלל הפה, השפתיים, הלשון, השיניים, בלוטות הרוק, הלוע והושת, הקיבה, הכבד וכיס המרה, הלבלב, המעי הדק, הגס, החלחולת ופי הטבעת.

המבנה של מערכת העיכול משקף את היותו של החתול טורף ולא אוכל עשב צמחוני – קיבה חומצית, מערכת עיכול קצרה, שיניים חדות לקריעת נתחי בשר מהשלד של הטרף.

האף אומנם מוגדר כחלק ממערכת הנשימה, אבל להרחה יש תפקיד משמעותי באכילה במיוחד אצל חתולים. חתולים מצוננים עם אף סתום יימנעו מלאכול כי הם לא מצליחים להריח את האוכל.

לקריאה מורחבת על מערכת העיכול.

בעיות ומחלות: פירוק לקוי של נוטריאנטים, ספיגה לקויה של נוטריאנטים, מעי דליף, כאב, הקאות, שלשולים, דלקתיות, בחילות, אובדן תיאבון.

(2) מערכות השלד והשרירים

מערכות השלד והשרירים מחזיקות את הגוף, מאפשרות תנועה ושומרות על האיברים הפנימיים. הן כוללות את העצמות, השרירים, המפרקים, גידים, רצועות וסחוס. השרירים מחוברים לעצמות ורובם מופעלים על ידי מערכת העצבים, חלקם פועלים באופן עצמאי (כמו שרירי הלב).

בעיות ומחלות: כאבי שרירים, כאבי מפרקים, דלקות מפרקים, קושי תנועתי (stiffness), חוסר תחושה (numbness), בצקת.

(3) מערכת העצבים

מערכת העצבים היא רשת התקשורת של הגוף האפשרת לחתול לחוות תחושות חיצוניות ולהגיב אליהן, לזוז, לנשום ולעכל מזון. למידה, זיכרון וחוויות רגשות גם הם חלק ממערכת העצבים.

מערכת העצבים פועלת על ידי שליחת מסרים עצביים וכך מתאמת בין האיברים השונים ומשדרת פקודות מהמוח לשאר האיברים. היא אחראית על העברת תחושות (ריח, ראיה, מגע, טעם, שמיעה), תנועה רצונית ולא רצונית (תזוזת שרירים, הרחבת אישון העין, פעולת הקיבה) וביצוע פעולות נוספות בגוף כמו הפרשת הורמונים.

מערכת העצבים כוללת את מערכת העצבים המרכזית (CNS Central Nervous System) ומערכת העצבים ההיקפית (Peripheral). מערכת העצבים המרכזית כוללת את המוח המתוק של החתול (גזע המוח, המוח הגדול והמוח הקטן) ואת חוט השדרה.

מערכת העצבים ההיקפית היא כל העצבים הפרושים בגוף. רובם מחוברים למוח באמצעות חוט השדרה וחלקם באופן ישיר (נקראים עצבי גולגולת), בינהם עצב הואגוס שמחבר ישירות בין המוח למערכת העיכול וזורמת בו תנועה דו כיוונית. מרגישים את הבטן לפני משהו חשוב ומלחיץ? זה עצב הואגוס, ולכן סטרס משפיע באופן כ”כ חזק ומשמעותי על מערכת העיכול של החתולים.

בעיות: חרדה, דיכאון, עייפות, אינסומניה (בעיות שינה), התקפי פרכוס, שיתוק.

(4) מערכת הלב וכלי הדם

כל תאי הגוף זקוקים לאספקה של חמצן ונוטריאנטים ולפינוי פסולת כדי לחיות ולתפקד בהצלחה. חומרים אלו ואחרים נספגים למחזור הדם וזורמים דרך העורקים והנימים אל התאים ברחבי הגוף. התאים סופגים את הנוטריאנטים והחמצן ומפנים פסולת בחזרה לדם בנימים. בהמשך מגיע הדם לאיברי פינוי הפסולת של הגוף (הריאות והכליות).

מערכת הלב וכלי הדם (קרדיו-וסקולר) כוללת את הלב, העורקים, הורידים, הנימים והדם. הדם מכיל 2 נוזלים עיקריים:

  • תאי הדם: תאי דם אדומים (מובילי חמצן), תאי דם לבנים (לוחמי מערכת החיסון), טסיות (אחראיות על קרישת דם).
  • הפלסמה: נוזל מימי בו זורמים תאי הדם יחד עם חלבונים, הורמונים, אנזימים, ליפו-פרוטאינים (ספינות הנושאות חומרים שומניים) ונוטריאנטים אחרים.

 

בעיות: תפקוד לקוי של שריר הלב, הפרעות בקצב הלב (גבוה מדי, איטי מדי או לא סדיר), אוושות (בד”כ אם השסתומים בלב אינם נסגרים ונפתחים באופן תקין), לחץ דם נמוך או גבוה, אנמיה ועוד. הבעיה הלבבית הנפוצה ביותר אצל חתולים היא קרדיומיופתיה היפרטרופית בה שריר הלב מעובה מדי.

קצב לב תקין של חתולים הוא 120-140 פעימות לדקה (יש האומרים אפילו עד 220-240).

(5) מערכת הנשימה

מערכת הנשימה מספקת חמצן עבור תאי הגוף, מפנה פחמן דו חמצני החוצה מהגוף, משמשת כאיבר מסנן (לא כל מה שקיים באוויר חודר פנימה למחזור הדם) ותומכת בתהליכים נוספים, למשל קירור הגוף על ידי הלחתה (בעיקר אצל כלבים, אבל גם חתולים עלולים להלחית לאחר מאמץ ביום חם). איברי מערכת הנשימה הם האף, חלל האף והפה, קנה הנשימה (trachea) והריאות (סימפונות ונאדיות).

קנה הנשימה מתפצל לשני צינורות הנקראים סימפונות, המובילים את האויר לשתי הריאות. הריאות בנויות משקיקי אויר קטנים ורבים הנקראים נאדיות. לנאדיות יש קרום בעובי תא אחד דרכו עוברים חמצן וחומרים אחרים מהנאדיות לנימי הדם ופחמן דו חמצני עובר בכיוון ההפוך. המבנה של הנאדיות היוצר שטח פנים גדול מאוד יחד עם הקרום הדם מאפשרים ספיגה מהירה מאוד של החומרים מהאויר אל מחזור הדם. הדם מוביל את את החמצן והחומרים הנוספים ללב שמזרים את הדם אל שאר הגוף.

בעיות: זיהום ודלקות בדרכי הנשימה, שיעול, נזלת, אסטמה (אלרגיה – קשור למערכת העיכול).

קצב נשימה תקין לחתולים: 16-40 נשימות בדקה.

חוש הריח

בכניסה לאף האויר מתפצל לשני נתיבים, אחד מוביל לריאות ולמערכת הנשימה, והשני מוביל לאיברי הריח. פנים האף מכיל תאי ריח בעלי קולטני ריח והפה מוביל לאיבר יעקובסון (vomeronasal) שהוא איבר הרחה שאין לבני אדם. חוש הריח כולל גם את פקעת ההרחה (olfactory bulb) שנמצאת במוח (ואינה חלק ממערכת הנשימה).

חוש הריח של חתולים אינו מפותח כמו של כלבים, אך הרבה יותר מפותח משל בני אדם. לחתולים יש בין פי 10 לפי 30 יותר קולטני ריח מלבני אדם. כלבים יכולים להריח כימיקלים בנשימה ובעור של בני אדם ולזהות מחלות, רמות סוכרת והתקפי פרכוס. גם על חתולים אומרים שהם מזהים מחלות ויודעים לעודד ולרפא את ההורים האנושיים שלהם בעת הצורך.

(6) מערכת העור

מערכת העור מגינה על הגוף מהסביבה ומשמשת כמחסום הראשון נגד גורמים סביבתיים מזיקים. היא תומכת בויסות חום הגוף ומתווכת תחושת מגע. מערכת העור כוללת תאי עור, ציפורניים, פרווה, שפם, בלוטות חלב (וגם נוצות וטלפיים בבע”ח אחרים), והיא משולבת עם תאי שומן, שרירים, עצבים וכלי דם.

בעיות עור הן בדרך כלל התבטאות חיצונית של חוסר איזון פנימי – הצטברות רעלים, בעיות עיכול, חוסר איזון הורמונלי ו/או בעיות רגשיות. פצעים שלא מתרפאים, קרחות, אלרגיות, נשירת פרווה – כולם מעידים על בעיות פנימיות (כן, גם אלרגיה, רובן לא נוצרות בריק).

חוסר איזון פנימי מטופל על ידי תזונה מתאימה ביולוגית, הפחתת השימוש בכימיקלים בבית, תנועה קלה (motion is lotion – שחקו עם החתולוהפחתת סטרס וחרדה.

(7) מערכת החיסון

כמו שפנתרה אהובתי חושבת, העולם מלא אוייבים. חיידקים, וירוסים, פטריות, שמרים וטפלים אחרים בגודל מיקרוסקופי נמצאים בכל מקום ומנסים לחדור אל הגוף דרך כל הפתחים בגוף כמו הפה, האף, העיניים או פצעים בעור. מערכת החיסון היא מערכת הגנה רב שכבתית שתפקידה הגנה על הגוף מפני פלישת פתוגנים ואיתור וסילוק תאי גוף פגומים.

1. מחסומים פיזיים: קו ההגנה הראשון הוא העור, הרקמה הרירית המצפה את פנים מערכת הנשימה ומערכת העיכול וחיידקי המעי.

2. חסינות מולדת – קו ההגנה השני: כל התאים השייכים למערכת זו יודעים להבדיל בין תאי הגוף לבין תאים זרים ופועלים נגד הפולשים באמצעות תגובה דלקתית, תאים בולעניים (פגוציטים, מקרופאגים) ותאי הרג.

3. חסינות נרכשת – קו ההגנה השלישי:  לימפוציטים (תא דם לבן) מסוג B  ו-T ונוגדנים אשר יודעים לפעול רק נגד פתוגן ספציפי לאחר שהחתול נחשף אליה במהלך חייו. למערכת החיסונית הנרכשת יש יכולת לייצר זיכרון חיסוני וזו המערכת עליה מבוססים חיסונים. מערכת זו מערבת את מח העצם, קשריות הלימפה והטחול.

בעיות: תפקוד חסר של מערכת החיסון, תפקוד יתר של מערכות החיסון, מחלות אוטואימיוניות.

(8) מערכת השתן

מערכת השתן אחראית על פינוי חומרי פסולת ורעלים מהגוף, שמירה על מאזן נוזלים, חומציות, ואלקטרוליטים ותהליכים נוספים בגוף כמו הפרשת ההורמון אריתרופויאטין המעודד ייצור תאי דם אדומים, ייצור האנזים רנין המווסת את לחץ הדם ומטבוליזם של ויטמין D והפיכתו לפעיל.

מערכת השתן כוללת את הכליות ושלפוחית השתן, השופכן (הצינור המחבר בינהן) והשופכה (הצינור המוביל את השתן משלפוחית השתן החוצה מהגוף),

הכליות מסננות את הדם וממחזרות את רובו בחזרה לשימוש הגוף. כליות של חתולים הן יעילות במיוחד בשמירה על נוזלים – חתולים צריכים לשתות פחות ביחס לנפח הדם שלהם לעומת בע”ח אחרים. עודפי מים, עודפי מלחים ושתנן מופרשים על ידי הכליות לשלפוחית השתן ונאגרים שם עד מתן שתן. שתנן (אוריאה) הוא חומר המיוצר על ידי הכבד כדי להיפטר מאמוניה (המכילה חנקן), תוצר לוואי של חילוף החומרים בגוף.

בעיות: דלקות שתן, קריסטלים, אבנים בשלפוחית השתן ובכליות, אי ספיקת כליות.

קל לשמור על מערכת שתן בריאה! האכילו את החתול תזונה עשירה בנוזלים.

(9) המערכת האנדוקרינית

המערכת האנדוקרינית היא מערכת של איברים המפרישים הורמונים למחזור הדם. חלק מהאיברים הם ייעודיים למערכת כמו בלוטות האדרנל, וחלקם שייכים למערכות אחרות ובעלי יכולת הפרשת הורמונים כמו הכליות שמפרישות אריתרופויאטין ותאי שומן שמפרישים לפטין.

איברי המערכת האנדוקרינית: היפותלמוס, בלוטת יותרת המוח (היפופיזה),  בלוטת התריס, בלוטת יותרת התריס, בלוטות האדרנל, הלבלב, השחלות והאשכים.

הורמונים הם שליחים המעבירים מסרים ופקודות מהאיבר המפריש לאיבר המטרה ובכך שומרים על הומיאוסטזיס בגוף (איזון ויציבות פנימית). יש הורמונים המשפיעים על כל תאי הגוף (אינסולין המיוצר בלבלב) ויש הורמונים הנקלטים על ידי קולטנים ספציפיים באיבר ספציפי (כמו TSH)

הורמונים הבנויים מכולסטרול כמו אסטרוגן וקורטיזול נכנסים לתוך התא ומשפיעים עליו מבפנים, הורמונים מבוססי חלבון כמו אינוסלין חוברים לקולטנים על גבי קרום התא (מבחוץ).

רעלים, כימיקלים, חומרי ריח סיננטטים ואפילו חרדה משבשים את הפעילות ההורמונלית ועלולים להוציא את הגוף מאיזון.

בעיות: פעילות חסר ויתר של הבלוטות המפרישות (יותר או פחות מדי ייצור של הורמונים – לדוגמה אדיסון, קושינג, סוכרת סוג 1), קולטנים פגומים, מסלולי פינוי הורמונים משובשים (ההורמון נשאר בדם). הבעיות השכיחות ביותר בחתולים הן פעילות יתר של בלוטת התריס וסוכרת סוג 2 (אם כי זו בעיה של אכילת פחמימות ולא בעיה בייצור הורמונים).

(10) מערכת הרביה

מערכת הרביה כוללת את השחלות והרחם אצל נקבות, האשכים והערמונית אצל זכרים ואת איברי המין ומערבת גם את בלוטת יותר המוח וההיפותלמוס. מטרתה היא ייצור ביציות, זרע והורמונים להבטחת הריון ולידה בריאים.

עיקור וסירוס בגיל צעיר הם חיוניים למען התמונה הגדולה ולמען הפסקת הסבל של מיליוני גורי חתולים שמתים ברחוב. אבל מבחינה בריאותית זהו שיבוש מוחלט של המערכת האנדוקרינית ובנוסף עיקור מוקדם פוגע בהתפתחות העצמות של הגורים הקטנים.

ישנם מחקרים המראים שעיקור לפני הייחום הראשון מקטין את הסיכון לסרטן עטינים, ויכול להיות שזה באמת נכון עבור חתולים שאוכלים גרגרים. אבל חתולים שאוכלים אוכל טבעי? שמלכתחילה הסיכון שלהם לחלות בסרטן נמוך משמעותית מחתולים שאוכלים גרגרים? אני לא בטוחה, גם אם אין לי את המדע התומך בכך.

בבני אדם הורמוני המין חשובים לא רק עבור רביה (ידעתם שגם לנשים יש טסטוסטורון?), והם ממשיכים להיות מיוצרים גם לאחר תום גיל הפוריות באמצעות בלוטות האדרנל. חתולים נחקרים הרבה פחות מבני אדם ולכן אין מחקר המראה את חשיבות הורמוני המין לתפקוד התקין של הגוף מעבר לעשיית תינוקות חתוליים אבל אני בטוחה שהם חשובים והסרת השחלות, הרחם והאשכים משבשת את הגוף והבריאות. כמובן שאני עדיין מעקרת ומסרסת את החתולים שלי, אבל הלוואי ויהיו שיטות בריאות יותר כדי למנוע הריונות לא רצויים.

בברכת מיאו

שרק נהיה בריאים ושלא נדע מצרות ומחלות.

מירה

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

מערכת העיכול

סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים הם חלק מקבוצת הפחמימות, אבל בניגוד לסוכרים פשוטים ועמילנים הם בריאים וחשובים מאוד לגוף. גם החתול, הקרניבור המוחלט, צייד העל ואימת העכברים באשר הם, זקוק לסיבים תזונתיים. הטרף של החתול הוא אוכל-צמחים (hervibore). כשהחתול צד חיות קטנות הוא אוכל את הטרף על כל איבריו, לרבות הקיבה והמעי המכילים

להמשך קריאה »
טיפול טבעי

טיפול בחתולים בצורה בטיחותית עם שמנים אתריים

דמיינו את החתול המפוחד שאימצתם לפני כמה ימים מקבל אומץ וביטחון, יוצא מתחת לספה, משוטט בבית ואפילו מבקש ליטופים. דמיינו את שתי החתולות שלכם שהיום הן צ’ילבות ולא מסתדרות, מתחילות לחיות בשלום ביחד, ואפילו מדי פעם נצפות ישנות יחד במיטה (בשני בקצוות הרחוקים ביותר כמובן). דמיינו את החתול הקשיש שלכם

להמשך קריאה »
ידע כללי

קריאת תוויות מזון ובחירה חכמה של אוכל

האוכל האיכותי ביותר לחתולים הוא אוכל טבעי ומגוון שעבר מינימום חימום, אבל לפעמים אין ברירה וצריך לתת לחתולים אוכל יבש או שימורים. במדריך נבין איך לקרוא את תווית המידע ולבחור את האוכל היבש הכי פחות גרוע עבור החתולים שלנו. אין לי דרך אחרת לנסח את זה – אוכל יבש הוא

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל, פייסבוק או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל ופייסבוק.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה