מיאומילדת! כל ספטמבר 10% הנחה על האוכל

Cat Logo 250

אוכל
טבעי
לחתולים
שמחים

בדיקת דם – מושגי בסיס

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

♥ מחזירים אהבה ♥
על כל רכישת קרטון אוכל טבעי מאיתנו אנחנו תורמים בחזרה לקהילה - ומעניקים קרטוני אוכל טבעי לעמותות המטפלות בחתולי רחוב פצועים וחולים.
לחנות

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

בדיקת דם שנתית היא דרך מצויינת לוודא שהחתול שלנו בריא ולא מתחיל לפתח מחלות. הבדיקה יכולה להתריע על בעיות ומחלות כשהן רק בתחילתן ולאפשר לנו לתת לחתול טיפול תומך. בדיקת הדם חשובה גם לחתולים צעירים ובריאים כדי לדעת מהם הערכים הנורמלים עבור החתול שלנו ויכולה להיות משמעותית מאוד כאשר החתול חולה ולספק מדד להשוואה.

בדיקת הדם היא רק כלי אחד ואין לסמוך עליה באופן בלעדי. ישנם חוסרים תזונתיים או מחלות שלא נראה בבדיקות הדם, ולכן יש חשיבות גדולה להיכרות שלנו עם החתולים שלנו. אנחנו נדע מתי הם מתנהגים שלא כרגיל ומתי יש סימנים חיצוניים המעידים על בעיה.

רוב הוטרינרים לא ממליצים על בדיקות דם שנתיות לחתולים שאינם קשישים, אבל הם לא יתעקשו איתכם. בדיקת דם מלאה (ספירה ופאנל כימי) עולה כמה מאות שקלים והיא השקעה חשובה בבריאות החתולים שלנו.

(1) איך לוקחים דם מהחתול?

את בדיקת הדם לוקחים כשהחתול בצום של כ-8 שעות. הוטרינרית מחדירה מחט לרגל האחורית כשהחתול שוכב על הצד ומוחזק על ידי האסיסטנט. יכול להיות שהצוות הרפואי יעטוף את החתול עם מגבת כדי למנוע ממנו לזוז. אם החתול לא מאפשר לקיחת דם, ייתכן ויהיה צריך לטשטש אותו. האם בדיקת דם מצדיקה את הכנסת הכימיקלים של הטשטוש – זה משהו שאתם צריכים להחליט עם עצמכם.

לאחר הבדיקה מכניסים את המבחנות למכשיר הבדיקה, הפענוח לוקח כחצי שעה. אתם לא צריכים להישאר במרפאה, בקשו לקבל את תוצאות הבדיקה המלאות במייל ולשוחח עם הוטרינרית לאחר שהתקבלו התוצאות. תמיד בקשו לקבל עותק במייל של בדיקות הדם והצילומים של החתולים שלכם כדי שהמידע יהיה נגיש לכם בכל עת וגם זמין במקרה ותרצו לקבל חוות דעת שניה. לא מספיק לבקש, שימו לב שבאמת קיבלתם למייל את התוצאות, ואם לא, בקשו שוב מהמרפאה.

במייל מהמרפאה תקבלו דף או שניים עם הרבה צירופי אותיות, טווח רצוי ותוצאה. די דומה לבדיקות הדם שלנו וגם הדברים שבודקים הם די זהים. לפעמים הוטרינרים יציינו מושג ומה הבעיה איתו, אבל לא תמיד הם יסבירו כך שאנחנו באמת נבין ורוב האנשים גם לא שואלים שאלות או מבקשים הסברים.

(2) פענוח בדיקות דם

פענוח בדיקות הדם הוא עבודה בלשית שמבוצעת על ידי הוטרינרית. עליה לאסוף רמזים קטנטנים ולחברם ביחד כדי לנסות לראות מה הגוף של החתול אומר בשקט. המדדים השונים אינם חד משמעיים, ועל הוטרינרית לבחון את השילובים השונים של ערכי המדדים כדי לבצע אבחון או כדי להחליט על בדיקות המשך.

המטרה במדריך זה היא לתת לנו הבנה כללית על המדדים השונים ולא כדי לאבחן בעצמנו את בדיקות הדם של החתולים! זה הרבה יותר מורכב ממה שנדמה לנו.

בדיקת הדם כוללת שני חלקים – ספירת דם ופאנל כימי.

(3) ספירת דם

בספירת הדם מקבלים מידע על כדוריות הדם האדומות, הלבנות והטסיות. אם אחת מהתוצאות לא תקינה, הוטרינרית יכולה להסתכל במיקרוסקופ על הדגימה ולראות האם בעין הדם ורכיביו נראים תקינים – למשל: “בספירה לימפוציטוזיס אבל במשטח דם לא נראו המון לימפוציטים אלא טסיות גדולות מאוד”.

תאי דם אדומים

ספירת תאי הדם האדומים מעידה על יכולת נשיאת החמצן של הגוף ועל מחלות כמו אנמיה.

  • RBC – ספירת תאי הדם האדומים. כדוריות הדם האדומות מובילות חמצן מהריאות לכל הגוף ומחזירות את הפחמן הדו חמצני. מספר נמוך של תאי דם אדומים יכול להעיד על אנמיה, ערך גבוה יכול להעיד על לחץ נפשי בזמן הבדיקה או התייבשות.
  • HCT –  אחוז כדוריות הדם האדומות מתוך הדם, ערך נמוך יכול להעיד על אנמיה.
  • HGB המוגלובין – חלבון הנמצא בתוך כדוריות הדם האדומות ובפועל נקשר ונושא את החמצן. גם כאן מספר נמוך יכול להעיד על אנמיה.
  • MCV – נפח ממוצע של כדורית דם אדומה. תאים גדולים יכולים להעיד על אנמיה או זיהום ויראלי, תאים קטנים יכולים להעיד על חוסרים תזונתיים.
  • MCH ו-MCHC – שני מדדים לכמות ההמוגלובין בתאי הדם האדומים (עד כמה תאי הדם אדומים או חיוורים).
  • RDW – שונות נפח תאי הדם האדומים – האם הם אחידים בגודלם או שונים. שונות  גבוהה (חוסר אחידות) בגודל תאי הדם מעידה על בעיה.
  • RETIC רטיקולוציטים – תאי דם אדומים לא בשלים (תינוקות) ששוחררו ממח העצם לדם כתגובה לאנמיה או מחסור בתאי דם אדומים. בחתול בריא הדם יכול להכיל אחוז נמוך של רטיקולוציטים.

תאי דם לבנים

תאי הדם הלבנים הם הלוחמים של מערכת החיסון – הם מסתובבים בדם ונלחמים בפולשים זרים כמו חיידקים ווירוסים. יש חמישה סוגים של תאי דם לבנים וספירת הדם בודקת כמויות של כל סוג.

התוצאות יהיו במספרים וגם באחוזים – כלומר כמה תאים יש, ומהו שיעור התאים מתוך כלל הדם או מתוך תאי הדם הלבנים.

ספירה גבוהה מעידה על זיהום פעיל או מחלה. ספירה נמוכה יכולה להעיד על זיהום מתמשך, תאי הדם נשלחים להילחם בזיהום ומספרם יורד (או שיש בעיה עם הייצור שלהם).

  •  WBC – ספירת תאי הדם הלבנים, לוחמי מערכת החיסון.
  • NEU / NEUT נויטרופילים – סוג תא דם לבן הנפוץ ביותר, נלחם בזיהום חיידקי.
  • LYM / LYMP לימפוציטים – סוג תא הדם השני הנפוץ ביותר, נלחם בזיהום ויראלי.
  • MONO מונוציטים – סוג תא דם לבן שעולה כשיש דלקת כרונית.
  • EOS אאוזינופילים – סוג תא דם לבן שעולה כשיש אלרגיה או טפילים (למשל תולעים).
  • BASO בזופילים – תא דם לבן שעולה במצבי דלקת, אינו נפוץ.
  • PCT פרוקלציטונין – יכול להעיד על זיהום חיידקי קשה.
 

טסיות

הטסיות גורמות לדם להיקרש במקרה של פציעה וזיהום.
  • PLT טסיות – כמותה טסיות בדם. לפעמים הטסיות נדבקות זו לזה ולכן בספירה נראה מספר נמוך, אך בפועל תחת המיקרוסקופ הוטרינרית תאבחן שמספר הטסיות תקין.
  • MPV – מדד לנפח הממוצע של הטסיות.

(4) פאנל כימי

מידע על הכבד, הכליות, הלבלב, רמת הסוכר, מינרלים ואלקטרוליטים.

כליות

  • CREA קריאטנין – מדד לתפקוד הכליות. הקריאטנין הוא תוצר לוואי של חילוף החומרים ומופרש מהגוף באמצעות הכליות. ערכים גבוהים יכולים להעיד על תפקוד לקוי של הכליות.
  • BUN חנקן השתנן בדם (Blood Urea Nitrogen, יכול להיות גם SUN) – השתנן הוא תוצר הפירוק של חלבונים, והבדיקה בודקת בעיקר את תפקוד הכליות אך גם יכולה להעיד על מצב הכבד, הלב, דימום פנימי, חסימת שתן ובעיות אחרות.
 

מינרלים ואלקטרוליטים

חשובים לתפקוד השריר ומערכת העצבים. אלקטרוליטים הם מינרלים עם מטען חשמלי.
  • PHOS זרחן. ערכים גבוהים יכולים להעיד על מחלת כליות (יחד עם סידן נמוך), יתר פעילות של בלוטת התריס ובעיות דימום.
  • CA סידן  – ישנם מגוון מצבים המשפיעים על מצב הסידן בדם – כמו גידולים, פעילות יתר של בלוטת התריס, מחלת כליות. זרחן גבוה וסידן נמוך מעלים את החדש לבעיית כליות.
  • K אשלגן – לא תמיד כלול בפאנל כימי, אפשר לבקש. כאשר לחתול יש בעיות עיכול – הקאות, שלשולים, השתנה מרובה – הוא מאבד אשלגן והערכים בדם יהיו נמוכים. רמות גבוהות קשורות למחלת כליות, בעיות בבלוטת האדרנל (מחלת אדיסון), התייבשות או חסימת שתן.
 
רמת חלבון
  • TP סך החלבון – אלבומין + גלובלין. קשור לתפקודח הכבד, הכליות, מחלות זיהומיות והתייבשות (ערכים גבוהים מעידים על התייבשות).
  • ALB אלבומין – חלבון המיוצר בכבד ותפקידו לשמור על לחץ הנוזלים בכלי הדם. רמתו גבוהה אם החתול מיובש. רמה נמוכה יכולה להעיד על תפקוד לקוי של אחד האיברים הפנימיים חודשים רבים לפני שערכי דם אחרים יראו בעיה.
  • GLOB גלובלין – חלבון בעל תפקיד חיסוני המיוצר על ידי תאי הדם הלבנים. רמות גבוהות יכולות להעיד על דלקת כרונית או זיהום.
  • ALB/GLOB – היחס בין אלבומין לגלובלין.
 

תפקודי כבד

  • ALT אלאנין טרנסאמינאז (אנזים) – ערכים גבוהים יכולים להעיד על פגיעה בתאי הכבד. יש לבצע בדיקת המשך לתפקוד הכבד (בדיקת מיצי מרה בדם).
  • ALKP אלקליין פוספטז (אנזים, או ALP או ASP) – ערכים גבוהים יכולים להעיד על ממחלות כבד, אדרנל או עצם. ערכים גבוהים הינם נורמליים עבור גורים כי העצמות שלהם נמצאות בבניה ויש הרבה זרחן שמסתובב בדם.
  • GGT גמא־גלוטמיל טרנספפטידאז  (אנזים) – מדד לתפקוד הכבד וכיס המרה.
  • TBIL בילרובין כללי – מדד לתפקוד הכבד. הבילרובין הוא רכיב במולקולת ההמוגלובין (נושאת החמצן בדם) והוא משתחרר בפירוק תאי דם אדומים זקנים. הוא פסולת שעל הכבד לפנות.
 
מדדים נוספים
  • GLU גלוקוז – רמת הסוכר בדם, גבוהה בסכרת, נמוכה בהיפוגליקמיה.
  • CHOL כולסטרול – מרכיב חשוב בהורמונים, בקרום התא ובמלחי מרה.
  • AMYL עמילאז – אנזים עיכול המיוצר על ידי הלבלב לעיכול עמילנים, אינו אמור להיות בדם אלא במערכת העיכול. אם הערכים גבוהים יש לבצע בדיקת המשך PLI לאבחון דלקת בלבלב (Pancreatic Lipase Immunoreactivity).
  • LIPA ליפאז – אנזים עיכול המיוצר על ידי הלבלב לעיכול שומנים. בדומה לעמילאז, הוא אינו אמור להיות בדם ולכן יכול להעיד על דלקת בלבלב (יש לבצע PLI).

(5) בדיקות נוספות

בדיקות שאינן חלק מבדיקות השגרה וכדאי לבקש:

  • T4 – מדד לתפקוד בלוטת התריס, אם יש חריגה כדאי לבצע פאנל בלוטת תריס מלא.
  • SDMA – בדיקה חדשה ומתקדמת לתפקוד הכליות – קריטית לחתולים.
  • ויטמין די – בניגוד לבני אדם, חתולים לא יכולים לייצר ויטמין די מחשיפה לשמש ועליהם לקבלו מהמזון. חתולים רבים סובלים ממחסור.

בדיקת שתן

בבדיקת שתן אנחנו יכולים לקבל מידע משמעותי על בריאות החתול שלנו. לחתול בריא בד"כ לא יהיה מספיק שתן בשלפוחית השתן בזמן הביקור במרפאה והוטרינרית לא תוכל לקחת דגימה. אם השלפוחית מספיק מלאה, הדרך הטובה ביותר לקחת היא ישירות מהשלפוחית עם מזרק (התהליך נקרא ציסטו או ציסטוסינטזיס). יש אפשרות גם להפעיל לחץ על השלפוחית הגורם להשתנה או לקחת דגימה בבית כשהחתול משתין בארגז. אבל בשתי האפשרויות האלה יש סיכון גבוה לזיהום של הדגימה וקבלת תוצאות מטעות בבדיקה.

בברכת מיאו!

רק בריאות והבנה מלאה בכל מה שקשור לחתולים שלנו 😻

♥ מירה

מקורות מידע מומלצים:

להרחבת הידע על בדיקות דם בחתולים:

– מיני קורס בדיקות דם של ג’ודי מורגן – 59$, יש מדי פעם מבצעים, ביום הולדת, בבלאק-פרידיי. יש גם קורס מורחב שטרם למדתי.

– לייב בקבוצת Inside Scoop של ד”ר קרן בקר ורודני חביב על בדיקות דם. יש לייב מדי יום ראשון, מנוי חודשי עולה כ-8$ בחודש.

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

מערכת העיכול

מעי דליף

אם כתבתי על המעי בלי לצטט את היפוקרטס, האם כתבתי על המעי? “כל המחלות מתחילות במעי” אמר היפוקרטס, ודי צדק, סה”כ. גירודים, קרחות בעור, פצעים, כל מה שקוראים לו (בטעות) אלרגיות ומחלות אוטואימיוניות – הם תוצאה של מעי דליף. מעי דליף גורם לאיכות חיים לקויה וסבל מתמשך אבל הוא לא גזירה

להמשך קריאה »
ידע כללי

בית טבעי ונקי מכימיקלים ורעלים – חלק ב: חלופות טבעיות

כימיקלים רעילים מקושרים להתפתחות של מחלת הסרטן, לחוסר איזון הורמונלי ולשלל בעיות נוספות. כימיקלים נמצאים כמעט בכל מוצר ביתי רגיל ומשפיעים לרעה באופן משמעותי על בריאות החתולים שלנו, אבל אפשר להחליף אותם עם אלטרנטיבות טובות יותר. הרבה ממכם שאלו אותי* איך אני עושה את זה בבית שלי ובמדריך כאן אשתף

להמשך קריאה »
כלכלי

תוכנית בית לנצח – תכנון העתיד של החתולים שלנו בלעדינו

קל להדחיק ולא לחשוב על זה לעולם, אבל לצערנו העולם מלא בחתולים שההורים האנושיים שלהם מתו ואין מי שיטפל בהם. הם סגורים אבלים ובדיכאון בדירה, היורשים באים להאכיל בקושי פעם ב-3 ימים או שבעל הבית מאיים להוציא לרחוב כי בכל זאת צריך להשכיר את הדירה. בואו נבטיח שלחתולים שלנו זה

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה