ריכזתי כאן מקורות מידע להעשרת הידע, אנשי מקצוע מובילים בתחום הרפואה והתזונה הטבעית, בדיקות רפואיות מתקדמות שכדאי להכיר (למרות שהן עדיין לא זמינות בארץ).
♥ רגע לפני הצלילה לחומר
קריאת חומר מקצועי באנגלית יכולה להיות מאתגרת או איטית יותר גם למי שקורא אנגלית באופן שוטף. לא תמיד שמות האיברים הפנימיים בגוף והמחלות השונות ישר מיתרגמות אצלנו בראש למושג המתאים בעברית. אבל באמת שאין תחליף לשפע מקורות המידע באנגלית. אני צמודה למילון (בבילון) ולויקיפדיה כשאני קוראת, ולאט לאט אני כבר לא צריכה לתרגם בראש לעברית את המונח, אלא פשוט מבינה אותו גם באנגלית.
כמה נקודות:
♥ המינוח המקצועי באנגלית לחתולים הוא feline, כך שכל פעם שאתם נתקלים במילה feline תדעו שמתייחסים לחתולים, ו-canine הוא המינוח המקצועי לכלבים. כמו שאנחנו נקראים הומו-ספייאנס, חתול הבית נקרא Felis silvestris catus והוא חלק מתת-משפחה הנקראת Felinae (משם מגיע ה-feline).
♥ לתחום הטבעי יש גם מספר מינוחים. תזונה טבעית יכולה להיות natural, raw או species appropriate diet (תזונה המתאימה לסוג בע”ח ספציפי) או biological appropriate diet (תזונה מתאימה ביולוגית) והטיפול הטבעי נקרא holistic או integrative (שילוב בין הרפואה הרגילה למשלימה).
♥ מילים עם itis בסוף מתארות דלקת. שמים itis בסוף האיבר ומקבלים את המחלה. דלקת פרקים היא Arthritis, דלקת בלבלב היא Pancreatitis.
♥ באופן אישי האפליקציה היחידה שנוחה לי לשמיעת פודקאסטים היא pocket cast שמאפשרת ליצור רשימת השמעה נוחה וגם לעשות חיפוש בתוך כל פודקאסט כדי למצוא פרקים מעניינים על חתולים 🐈 האפליקציה חינמית ויש גם גירסה בתשלום שמאפשרת גישה מהמחשב לפודקאסטים.
♥ אנשי מקצוע, בלוגים, ופודקאסטים
אנשי המקצוע בתחום התזונה הטבעית, הטיפול הטבעי והתנהגות חתולים הם וטרינריות, תזונאיות, מטפלות ברפואה משלימה, יועצות התנהגות ועוד. אני מתייחסת כאן רק לאנשי מקצוע שמקדמים או מעודדים תזונה טבעית.
בתחום התזונה והרפואה הטבעיות
רוב מקורות המידע באינטרנט מלמדים על תזונת RAW, בשר שאינו מבושל. בארה”ב ניתן לקנות ארוחות מוכנות לחתול של בשר נא ואפילו לקנות small prey animals כמו ארנבות ועכברים להאכלת חתולים בתזונת RAW אמיתית. כאן בארץ לא ניתן למכור מזון נא לחיות והיצרנים (כולל מיאומי) מבשלים את המזון באופן חלקי כדי להרוג חיידקים ופתוגנים אחרים.
ד”ר קייטי וודלי The Natural Pet Doctor
לוטרינרית ד”ר קייטי וודלי יש ערוץ יוטיוב מעולה עם שידורי לייב שבועיים (גם בפייסבוק ובאינסטגרם, אבל יותר נוח לצפות בשידור חוזר ביוטיוב), בלוג וחנות שמציעה קורסים דיגיטליים (רכשתי את הקורס לבריאות מערכת העיכול – נפלא!) . היא נהדרת ממש ומאוד מקפידה להתייחס גם לחתולים, ובאופן אישי אני רוצה להיות קייטי וודלי כשאהיה גדולה 😍.
ד”ר קרן בקר
לוטרינרית ד”ר קרן בקר יש קבוצת פייסבוק מעולה בתשלום יחד עם רודני חביב בשם Inside Scoopers בה הם מלמדים על גידול טבעי של חיות המחמד. לא רק על תזונה טבעית, אלא גם על חיסונים, אלטרנטיבות טבעיות להדברת פרעושים, תוספי תזונה וצמחי מרפא, הרצאות עומק על מחלות שונות ועוד.
אני ממש ממליצה לעשות מנוי – התוכן מגוון ומקצועי ואני לומדת המון. הם עולים ללייב כל שבוע ביום ראשון ואפשר לעשות מנוי לקבוצת הפייסבוק (10$ בחודש) או מנוי לצפייה בפרקים באתר (8$). אני מנויה לגירסת האתר כי היא יותר נוחה ושימושית עבורי. פרקים שצפיתי בהם מסומנים כ-“נצפו” ואפשר להפסיק פרק באמצע וכשאני חוזרת אל הפרק האתר זוכר איפה הפסקתי לצפות. הייתי מנויה בהתחלה לגירסת הפייסבוק והיא היתה לא נוחה באופן קיצוני.
לד”ר בקר יש פודקאסט ישן אך מצויין בשם: Take Control of Your Pet’s Health with Dr. Becker.
פרקים מומלצים וחתוליים במיוחד בפודקאסט:
- ראיון עם יועצת ההתנהגות פאם ג’ונסון על איך לעזור לחתולים להסתדר. פרק מושלם בו נפל לי לראשונה האסימון על הפרדת חתולים. ידעתי שזו השיטה המקובלת אבל עד ששמעתי את הפרק לא הבנתי עד כמה תופס החתול שלנו את החתול החדש כאיום וסכנה על חייו ועל משאביו.
- ראיון עם יועצת ההתנהגות ד”ר מרסי קוסקי על התנהגות חתולים – גם הפרק הזה מלא ערך וידע על עשיית צרכים מחוץ לארגז, החשיבות של משחק עם החתולים והיכרות בין חתולים.
ד”ר ג’ודי מורגן
הוטרינרית ד”ר ג’ודי מורגן עולה לשידורי לייב לעיתים קרובות בפייסבוק ובאינסטגרם שלה. יש לה בלוג עשיר ומיני-קורס נהדר על אריכות חיים לחתולים בו היא מלמדת על חיסונים, פתרונות טבעיים לטפילים, הפחתת מתח ועוד. הפודקאסט שלה Naturally Healthy Pets הוא מצויין וענייני. בחנות יש מגוון של תכשירים טבעיים, בעבר היה משלוח לישראל, בפעם האחרונה שבדקתי (ספטמבר 23) לא היתה אפשרות לשלוח לישראל.
Raw Pets Medics
- Dr Nick Thompson – וטרינר ותזונאי
- Dr Conor Brady – תזונאי ומחבר הספר Feeding Dogs
- Dr Brendan Clarke – וטרינר ותזונאי
catinfo.org
feline-nutrition.org
מה שאני אוהבת במיוחד בבלוג זה הוא שבסוף כל מאמר יש רשימה ארוכה מאוד של מקורות מידע, ספרים ומחקרים אקדמיים המשמשים רפרנס לנכתב. זה עוזר לי להכיר מאמרים שטרם קראתי ולבסס את הידע שלי גם על מחקרים אקדמיים.
שימו לב שמחקרים רבים ממומנים על ידי תעשיית המזון היבש ולכן אינם אוביקטיבים ויש לבחון כל מאמר בשבע עיניים. לא תמיד הגילוי הנאות (פסקת ניגוד אינטרסים) בסוף המאמר אכן משקפת באופן מלא את ניגוד האינטרסים.
האתר אינו פעיל יותר אך התכנים זמינים מאחוסנים ב-HareToday.
אנשי מקצוע ומקורות מידע נוספים:
- https://perfectlyrawsome.com אתר עם מידע מקיף והסברים על תזונה טבעית לחתולים המוכר מתכונים בהתאמה אישית לתזונה טבעית ביתית.
- https://littlebigcat.com האתר של ד”ר ג’ין הובי (Hofve) עם המון מאמרים על תזונה ובריאות חתולים. האתר לא מאוד נוח לשימוש וצריך להתאמץ כדי להגיע למידע אבל המאמץ שווה. אני מאוד אוהבת את הניוזלטר החודשי שלה, כדאי להירשם.
- PetSummit – עורכים וובינרים וסדנאות מגוונים על תזונה ובריאות של כלבים וחתולים, חלקם בחינם וחלקם בתשלום. בשנה האחרונה הם החליפו את המילה Dog במילה Pet ומנסים לתת קצת יותר התייחסות לחתולים. למרות שרוב ההרצאות עדיין בעיקר מדברות על כלבים (אפילו כשכתוב pet), שווה להקשיב וללמוד. יש להם גם יוטיוב ופודקאסט.
- ד”ר ג’נט רוארק המהממת🥰וטרינרית המתמחה בשימוש בשמנים אתריים, גם לחתולים. הכרתי אותה לראשונה בהרצאה בכנס על חרדה של PetSummit והיא נפלאה ומלאת ידע! גם היא (כמו ד”ר קייטי וודלי) טוענת כי בניגוד לדעה הרווחת, אפשר ורצוי לטפל בחתולים עם שמנים אתריים – תוך זהירות בגלל המאפיינים הייחודים שלהם (גודל קטן וחוסר באנזים חיוני לנטרול רעלים). אני כבר התחלתי לצבור סטוק של שמנים אתריים, החתולים שלי מקבלים מדי יום, סיימתי את קורס ההסמכה הראשון שלה לטיפול בבע”ח עם שמנים אתריים (יש תעודה!) ואני באמצע הקורס השני המתקדם. היא בתחרות צמודה עם ד”ר קייטי וודלי על התואר “אני רוצה להיות היא כשאהיה גדולה”.
~אל תנסו שמנים אתריים על החתולים לפני שלמדתם וחקרתם את הנושא לעומק!~
בתחום התנהגות חתולים
- הבלוג של פאם ג’ונסון-בנט, יש לה גם מספר ספרים המוצעים למכירה באמזון.
- Feline Behavior Solutions, הבלוג של ד”ר מרסי קוסקי.
- Cat Behavior Alliance – שתי נשים עם פודאסט די מוצלח, צריך להתעלם מכל הפרקים בפודקאסט המדברים על תזונה ורפואה – כי הן לא בעולם הטבעי.
- Two Crazy Cat Ladies הן ג’יי ואדריאן, יש להן בלוג פעיל ודף אינסטגרם עם סשנים של שאלות ותשובות, הטיפ היומי ועוד. לי אין כוח לשמוע אותן.
- ג’קסון גלקסי – מדריכי וידאו ביוטיוב, מדריכים כתובים, מוצרים ולוגו מגניב.
♥ אנשי מפתח ואתרים נוספים שכדאי להכיר
כששומעים פודקאסטים, וובינרים ולייבים על תזונת ובריאות חתולים, יש שמות שחוזרים על עצמם שוב ושוב שכדאי להכיר:
♥ Dr Jean Dodds מ-hemopet, מומחית לחיסונים, פרוטוקול החיסונים שלה נחשב למוביל בעולם הרפואה הטבעית. מציעה בדיקות רגישויות למזון לחתולים.
♥ Steve Brown, תזונאי ומפתח Animal Diet Formulator, מחשבון/שירות בתשלום לבניית מתכונים העומדים בסטנדרטים של AAFCO או FEDIAF. המחשבון לא בונה את המתכון, זה מחשבון שאנשי מקצוע משתמשים בו כדי לבנות מתכון מאוזן, מכניסים את חומרי הגלם ואופן ההכנה והמחשבון מחשב את הערכים התזונתיים ומתריע מה חסר.
♥ Dr Odette Suter – וטרינרית המתמחה בבעיות עיכול.
♥ Dr. Chris Bessent – וטרינרית ויזמית בעלת מספר מיזמים, בינהם Herbsmith.
♥ https://adoredbeast.com חנות למוצרי פרוביוטיקה ותוספי תזונה לחתולים וכלבים, באתר יש בלוג מקיף מאוד על נושאים הקשורים במערכת העיכול והיזמית ג’ולי אן לי מתראיינת לעיתים קרובות בלייבים ופודקאסטים ובעלת ידע רב על עיכול.
♥ סוזן דיקסון מ Truth About Pet food – פעילה בתחום השקיפות והאכיפה של איכות אוכל לבע”ח (בארה”ב).
בדיקות מתקדמות:
♥ Animal Biome – בדיקת מיקרוביום למיפוי החיידקים והאורגניזמים האחרים במערכת העיכול של החתול וקפסולות FMT (השתלת צואה) לשיקום אוכולוסיית החיידקים הטובים במעי. נכון ל-07/2023 אינם שולחים לישראל. גם LegacyBiome מוכרים קפסולות FMT (רק לכלבים ולא שולחים לישראל, אבל אולי יום אחד ולכן שומרת אותם גם פה).
♥ VDI Labs
♥ תזונת בני אדם
אומנם יש ניואנסים קלים, אבל הביולוגיה הבסיסית שלנו ושל החתולים זהה. לכן למידה והבנה של בריאות בני אדם ותזונה מיטבית לבני אדם תועיל מאוד גם לכם וכם לחתולים שלכם.
הגישה שלי והאנשים שאני ממליצה לעקוב אחריהם דוגלים בתזונה טבעית ולא מעובדת, דלת פחמימות ועשירה בירקות ועלים ירוקים. חושבים שקיטו היא תזונה לא בריאה? דלגו הלאה.
באנגלית:
♥ ד”ר ג’וקרס הנהדר, יש לו בלוג מטורף ופודקאסט עוד יותר מוצלח עם ראיונות של מומחים בתחומים שונים ואני תמיד לומדת ממנו משהו.
♥ ד”ר בן ביקמן הוא מדען חזק בתחום של אינסולין ומחלות מטבוליות (כמו סכרת, השמנה ואלצהיימר). יש לו פודקאסט מוצלח ומאוד מעמיק בשם The Metabolic Classroom, והספר שלו Why We Get Sick גם מומלץ.
♥ ד”ר סטיבן גאנדרי הוא רופא מאוד נחשב בעולם הרפואה הפונקציונלית והתזונה הטבעית לבני אדם, חיבר את הספר Planet Paradox על לקטינים וספרים אחרים. הספרים יחסית מוצלחים, הפודקאסט שלו מעצבן.
בעברית:
♥ מורתי ורבתי האחת והיחידה סיגל מיארה 😍
♥ לינקים לכתבות מעניינות
– כתבה של ה-BBC על חומרי הטעם והריח הממכרים שמוסיפים לגרגרים ועל התפתחות תעשיית המזון היבש לבע”ח.
♥ ספרים על תזונה, בריאות והתנהגות
ספרים מומלצים שקראתי או בתהליך קריאה:
– The Aromatic Cat של ג’ולי-אן ת’רון. ספר על שימוש בצמחי מרפא לחתולים המכיל הסברים מקיפים על צמחי המרפא השונים, מה התועלות שלהם, לאיזה מצבים הם מתאימים והסוגים השונים של ארמותרפיה – שימוש בצמחים מיובשים והידרוסולים. הספר חביב והמידע מעניין מאוד, אך כמעט ואינו משמש אותי באופן פרקטי. כשיש לחתולים שלי בעיה אני מעדיפה לפנות לאשת מקצוע ולקבל הנחיות ממנה.
– Your Cat של הוטרינרית אליזבת’ מ. הוג’קינס. ספר קל לקריאה באנגלית יום-יומית, המכסה נושאים רבים אבל ברמה שטחית יחסית. פחות אהבתי את ההתייחסות החיובית לפרעוש ותילוע ללא אזכור הסכנות ותופעות הלוואי.
– Raising Naturally Health Pets של הוטרינרית ג’ודי מורגן. הספר מכסה מגוון נושאים על גידול כלבים וחתולים באופן טבעי, אבל בצורה קצרה ושטחית. ההתייחסות במקביל לכלבים ולחתולים אינה נוחה ואף מבלבלת. בתור ספר מבוא לתחום זהו ספר נחמד, אבל אין העמקה. בנוסף בספר יש פרקים שדי מיותרים בעיניי שמכילים מדיע ברור מאליו, כמו הפרק על בחירת וטרינרית. יש גם ספר המשך המדבר בפירוט רב על מחלות ובעיות של חתולים וכלבים Keeping Your Pets Naturally Healthy.
– Longentivity for Cats של הוטרינר גארי ריצ’ר. הוא לא קריאה קלה, עמוס במושגים כימיים וביולוגיים. אני אוהבת 😍
– The Forever Dog של ד”ר קרן בקר ורודני חביב שמסביר מהבסיס על הסביבה הרעילה ועל הבעייתיות באוכל תעשייתי. הספר אומנם על כלבים, אבל כמעט כל מה שנכתב רלוונטי גם לחתולים. ספר ההמשך Forever Dog Life מכיל המון מתכונים לאוכל טבעי, חטיפים ו-toppers שאפשר להשתמש בהם גם עם חתולים (יש גם 3 מתכונים לפחות שהם רק לחתולים).
Total Cat Mojo של Jackson Galaxy – מעניין ומסקרן, חשוב להבין שההתנהגות מושפעת מאוד מתזונה ומסטרס, וכדאי לעבוד על שלושת התחומים האלו ביחד ולא בנפרד.
The Cat – A Natural History של Dr. Sarah Brown
עוד ספרים על חתולים (טרם קראתי, לא המלצה):
- Naughty No More של Marilyn Krieger
- How to Speak Cat של Aline Alexander Newman
- Undrerstanding Cat Behavior של Beth Pasek
- The Lion in the Living Room של Abigail Tucker
- Natural Nutrition for Dogs and Cats של Kymythy R Schultze
- What Cats Should Eat של Dr. Jean Hofve הנהדרת מ littlebigcat
- Understanding Feline Lab Values של Dr. Jean Hofve
- Cat vs. Cat של Pam Johnson-Bennet
- Think like a Cat של Pam Johnson-Bennet
- Tiny But Mighty של Hannah Shaw
- Ozone Therapy של Jonathan Lowe
- What Your Vet Never Told You של Odette Suter DVM
דיס-המלצה, ספריים שאינם טובים לדעתי:
- Raising Cats Naturally של Michelle T. Bernard ספר המתאר את החוויה האישית ומתכוני האכלה של אישה מסויימת. אומנם מאכילה טבעית, אבל הספר לא מעניין.
- Purr – the science of making your cat happy של Zazie Todd. גרוע בעיניי, אין כאן שום הבנה של תזונה טבעית, רק ציטוט של מחקרים מטופשים וחסרי משמעות.
♥ מקורות מידע בעברית
רפואה טבעית
♥ רפואה משלימה לבעלי חיים – קבוצת פייסבוק מצויינת המופעלת על ידי מטפלות ברפואה משלימה לבעלי חיים. המטפלות חולקות ידע מקצועי על ארמותרפיה, צמחי מרפא, תזונה טבעית ועוד. אפשר גם לבקש המלצה על מטפלת באזור המגורים שלכם. חלקן גם מייצרות תכשירים טבעיים לטיפול בחתולים ויכולות לבנות עבורכם תזונת RAW מותאמת אישית לחתול. אם יש לחתול/ה שלכם בעיה ספציפית, כדאי להצטרף לקבוצה, לקרוא פוסטים קודמים או להעלות פוסט משלכם ולקבל מידע והמלצה על מטפלת.
♥ רז פלוקסמן, מטפלת ברפואה טבעית, פעילה באינסטגרם
התנהגות חתולים
♥ דקל עדן-צאליק, יועצת להתנהגות חתולים, פעילה באינסטגרם.
♥ ריבי וריני, מומחיות בהתנהגות חתולים (ריבי נפטרה בספטמבר 2023).
יש כמה קבוצות פייסבוק על התנהגות חתולים, אבל אין בהן מענה מקצועי אלא מענה של חברי הקבוצה שעונים לפי דעתם ונסיונם האישי, ולכן הקבוצות אינן מומלצות בעיניי.
לימוד מועיל 🥰
בהצלחה!
מירה