מיאומילדת! כל ספטמבר 10% הנחה על האוכל

Cat Logo 250

אוכל
טבעי
לחתולים
שמחים

מערכת העיכול של החתול

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

♥ מחזירים אהבה ♥
על כל רכישת קרטון אוכל טבעי מאיתנו אנחנו תורמים בחזרה לקהילה - ומעניקים קרטוני אוכל טבעי לעמותות המטפלות בחתולי רחוב פצועים וחולים.
לחנות

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

למזון אין ערך אם הוא לא התפרק ונספג בגוף.

מערכת עיכול חזקה היא הבסיס לבריאות החתול. כמו יסודות בניין, כשמערכת העיכול חלשה, כל הבריאות משקשקת ואינה יציבה. בעיות במערכת העיכול גורמות לאינסוף תסמינים, החל משלשול והקאות נקודתיים או כרוניים ועד חוסרים תזונתיים שגורמים למחלות חמורות.

איברי מערכת העיכול הרבים עובדים בתיאום נפלא לפירוק המזון לחומרי גלם קטנים מספיק המורשים להיכנס למחזור הדם ולהזין את הגוף. מה שמשנה הוא לא מה שהחתול אוכל, אלא מה שהחתול סופג ומשתמש. תזונה לקויה פוגמת במערכת העיכול, משבשת את פירוק המזון וספיגת הנוטריאנטים וגורמת לחוסרים תזונתיים. תזונה נכונה שומרת את מערכת העיכול בריאה ואת החתול בריא ושמח.

מערכת העיכול היא צינור ארוך שמפריד בין הגוף לעולם החיצוני – לא כל רכיב שנבלע מורשה להיכנס אל הגוף. 70% מההגנה של מערכת החיסון נמצאת במערכת העיכול שמהווה את הקו הראשון המגן בפני מזיקים, טפילים, וירוסים וחיידקים.

תהליך עיכול מתחיל בפה ונגמר בפי הטבעת. באיברי העיכול השונים ישנם אנזימים שמפרקים את המזון מהחתיכות הגדולות אותן בולע החתול לנוטריאנטים – חלקיקי המזון הקטנים ביותר המזינים את תאי הגוף: חומצות אמינו, חומצות שומן, מינרלים, ויטמינים, נוגדי חמצון ועוד. בסוף התהליך, השאריות ואיתן חומרי פסולת אחרים נפלטים החוצה מהגוף. 

בתהליך העיכול עובר האוכל דרך שלושה איברים עיקריים – הקיבה, המעי הדק והמעי הגס, כאשר איברים נוספים כמו הלבלב והכבד מסייעים בתהליך על ידי ייצור אנזימים ומיצי מרה.

יש פה עוד כמה איברים שפחות קשורים לעיכול אבל לא רציתי למחוק מהתמונה 🙂

(1) הפה והושט

העיכול מתחיל בפה. החתול מלקק, נוגס או גורף מזון לפיו. אצל בני האדם הלעיסה מייצרת רוק שמכיל אנזימי עיכול שמתחיל את תהליך העיכול. החתול לא כ”כ לועס את האוכל, מקסימום לעיסה או שתיים והאוכל עובר בגושים קטנים לושט וממנה לקיבה. הרוק של החתול משמש בעיקר להרטבת המזון כדי שיהיה קל יותר לבליעה.

הלעיסה מבוצעת על ידי השיניים – לחתולים יש פחות שיניים טוחנות מאשר לכלבים, מה שמעיד על התפתחות החתול כקרניבור לעומת הכלב שתזונתו מכילה יותר מזון מהצומח. השיניים של החתול משמשות בעיקר לקריעה של נתחי הבשר מהעצמות ולפיצוח עצמות.

בלשון מצויים קולטני הטעם. יש 5 סוגים של קולטני טעם – מתוק, מר, מלוח, חמוץ ואומאמי (ידעתם שאומאמי הוא המקור לשם מיאומי? התחלנו באומיאומי וקיצרנו 😋). בניגוד לבני אדם וכלבים – חתולים לא אוהבים מתוק 😮. קולטני הטעם המתוק של החתול אינם רגישים מספיק ולכן הוא לא מזהה את הטעם המתוק, אם החתול שלכם אוהב גלידה זה כנראה בגלל השומן. חתולים מעדיפים טעמים שנחשבים מרים וקיימים ברקמות מהחי (שרירים ושומן).

הושט היא צינור מעבר העשוי משרירים המחבר את הפה לקיבה. בושט לא מתבצע עיכול והיא מתכווצת בגלים ומסיעה את פיסות המזון מהפה לקיבה. הושט מצופה ברירית קוטלת חיידקים. בקצה הושט ישנו שסתום בשם ספינקטר המונע ממזון לעלות מהקיבה בחזרה לושט. כשישנו מזון בושט השסתום נפתח והוא נסגר בחזרה לאחר שהמזון עובר לקיבה.

מה יכול להשתבש? ריפלוקס וצרבת

כאשר הקיבה אינה חומצית מספיק (מה שקורה כשהחתול אוכל גרגרים), שסתום הספינקטר אינו נסגר בצורה הרמטית וייתכנו מצבים של צרבת וריפלוקס (GERD). ריפלוקס הוא מצב בו התוכן החומצי של הקיבה עולה לוושט ושורף את רירית הוושט. ריפלוקס יתבטא בתחושת צרבת ונסיונות הקאה.

תרופות לצרבת הופכות אותה לכרונית – הן נוגדות חומצה ולכן מפחיתות עוד יותר את חומציות הקיבה. אומנם הן מקלות באופן זמני על הושט, אבל בטווח הארוך מחמירות את הבעיה.

(2) הקיבה

הקיבה היא שריר במבנה של שק המכיל חומצות ואנזימי עיכול המתחילים את תהליך עיכול המזון לחלקיקים קטנים יותר. הקיבה עובדת בשיטה של ערבול מתמיד, ולכן לא כדאי שהיא תהיה מלאה מדי. זה נכון גם אלינו – כשהקיבה שלנו מפוצצת זה מקשה על הערבול והעיכול נעשה איטי יותר.

הקיבה של חתולים חומצית הרבה יותר מקיבה של בני אדם, ולחומציות הגבוהה שני תפקידים – פירוק חלבונים והשמדת חיידקים ופתגונים הקיימים בטרף ובסביבה.

המזון בקיבה מתערבב עם מיצי הקיבה החומציים והופך לעיסה נוזלית. חלבונים הם מולקולות גדולות ומורכבות ופירוקן מתבצע על ידי חום גבוה או חומציות גבוהה. תהליך הפירוק של החלבונים מתחיל בקיבה באמצעות מיצי הקיבה החומציים והאנזים פפסין והפירוק הסופי שלהם לחומצות אמינו מתבצע במעי הדק. גם שומנים עוברים פירוק ראשוני בקיבה, פחמימות אינן עוברות תהליך פירוק בקיבה.

לטורפים קרניבורים כמו חתולים יש קיבה בנפח גבוה ביחס לגוף ומעיים קטנים יחסית. הקיבה הגדולה דרושה לעיכול התזונה עשירת החלבונים של החתול הקרניבור, ומאחר וחתולים אוכלים מעט מאוד צמחים, לא דרושים להם מעיים גדולים. לחיות צמחוניות יש מעיים גדולים ביחס לגוף, כי פירוק התאית שבצמחים מבוצע על ידי החיידקים במעיים.

מהקיבה עוברים חלקיקי המזון למעי הדק דרך שסתום נוסף. קצב ריקון הקיבה מושפע מגודל חלקיקי המזון, צמיגיות העיסה, לחץ אוסמוזי, נפח וחומציות הקיבה.

 

מה יכול להשתבש?

כאשר יש שיבוש בקיבה נראה הקאות, תאבון מופחת ו/או צרבת וריפלוקס.

  • שיבוש בתאים המייצרים את אנזימי העיכול
  • שיבוש בתאים המייצרים את מיצי הקיבה החומציים
  • חומציות קיבה נמוכה (קיבה יותר בסיסיתת)

חומציות הקיבה

חומציות-בסיסיות היא סקאלה מ 0-14, כאשר בין כל מספר בסקאלה הקפיצה היא פי 10. כלומר PH 1 יותר חומצי מ PH 2 פי 10. מים הם ניטרלים עם PH 7.

החומציות האידיאלית בקיבה של חתולים היא באזור PH 1-2 והיא מושפעת מהתזונה ומתרופות. חומציות הקיבה של חתולים שאוכלים גרגרים יכולה לעלות ל-PH של 4-5 (פחות חומצי). כאשר הקיבה נעשית פחות חומצית ויותר בסיסית מתעוררות מספר בעיות:

  • חומציות שאינה מתאימה לעיכול חלבונים ואי-המרה של הקדם-אנזים פפסינוגן לאנזים עיכול החלבונים פפסין.
  • קיבה פחות חומצית מאפשרת לפתוגנים וחיידקים לשגשג ולבנות מושבות.
  • צרבת ו-GERD (ריפלוקס) – אין אטימה הרמטית של שתום הספינקטר.
  • הקאות.

(3) המעי הדק

המעי הדק הוא צינור ארוך ומלופף המלא במיצי עיכול ומיצי מרה שנוצרים בכיס המרה ובלבלב. המעי הדק של החתול הינו קצר יחסית לבני האדם (עם התחשבות בהפרשי הגודל כמובן), חלקיקי האוכל עוברים במעי הדק יחסית במהירות, נספגים בדם או ממשיכים בדרכם החוצה מהגוף.

בתחילת המעי הדק ישנו אזור מעבר בשם תריסריון (Duodennum) שתפקידו לנטרל את החומציות הגבוהה של העיסה המגיעה מהקיבה ולהשוות אותה לחומציות הניטרלית של המעי הדק, באמצעות בי-קרבונאט המיוצר בלבלב. חומצה מעכלת חלבונים ואם החומציות לא תנוטרל לפני ההגעה למעי הדק, התוכן החומצי יעכל את המעי מבפנים. בנוסף ה-PH הניטרלי דרוש כדי להפעיל את אנזימי העיכול המגיעים מהלבלב.

במעי הדק מסתיים תהליך פירוק חלקיקי המזון לרכיבי המזון הקטנים ביותר, הנוטריאנטים – ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצות שומן וסוכרים. הפירוק מבוצע על ידי אנזימי עיכול המופרשים מהמעי הדק עצמו ומהלבלב יחד עם מיצי מרה המופרשים מכיס המרה ועוזרים לעיכול בעיכול השומנים. מיץ המרה מכיל חומר דו-קוטבי (חומר מתחלב, emulsifier, קצה שומני וקצה מימי, כמו נוזל כלים) שעוזר להגדיל את שטח הפנים של השומנים ומאפשר לאנזים ליפאז לפרק אותם ביעילות גדולה יותר.

הנוטריאנטים (למעט חומצות השומן) עוברים דרך רירית המעי ותאי דופן המעי ונספגים בכלי הדם המקיפים את המעי וכך מגיעים באמצעות מחזור הדם אל הכבד לסינון ומטבוליזם ראשוניים ומשם אל שאר הגוף. חומצות שומן נספגות קודם למערכת הלימפית ורק בהמשך מגיעות למחזור הדם.

רק נוטריאנטים מורשים לעבור דרך רירית המעי הדק אל כלי הדם. חלקיקי מזון לא מעוכלים, רעלים, כימיקלים, פתוגנים, חיידקים ושאר מזיקים אינם ראשים לעבור את המחסום.

מה יכול להשתבש?

מעי דליף

שכבת התאים הראשונה של רירית המעי נקראת סיסים villi. הסיסים נראים כמו שונית אלמוגים ומטרתם להגדיל את שטח הפנים של הרירית וכך למקסם את ספיגת הנוטריאנטים למחזור הדם. 

מעי דליף הוא מצב בו בעקבות תזונה מזיקה נוצרים חורים בין הסיסים המאפשרים מעבר של חומרים לא מורשים למחזור הדם. בין השאר, דרך החורים עוברים חלבונים לא מעוכלים למחזור הדם, מפעילים את מערכת החיסון שמזהה אותם כפולש וגורמים למחלות אוטואימיוניות. כל מחלה אוטואימיונית מקורה במעי דליף (גם האלרגיה, הגירודים וקרחות העור של החתול שלך). כך מתפתחות רגישיות למזון.

סיבו SIBO – פלישת יתר של חיידקים למעי הדק

סיבו הוא מצב של מעבר יתר של חיידקים מהמעי הגס למעי הדק. המעבר בינהם אינו סגור הרמטית ויש נדידה של חיידקים, אך לפעמים יש נדידת יתר שגורמת לצמיחה של מושבות חיידקים במעי הדק (שאינה אמורה להיות). החיידקים מעכלים את המזון כבר במעי הדק (במקום במעי הגס) ופולטים גזים, מה שגורם לנפיחות בבטן וגזים. כך שגם אם הביום במעי הגס מאוזן, נפלא ומלא בחיידקים טובים, כשהחיידקים הטובים האלה (וגם רעים) עוברים למעי הדק, נוצרות בעיות.

סיבו יכול לקרות בגלל מערכת חיסון חלשה, חומציות קיבה נמוכה (חיידקים שורדים את הקיבה ומגיעים למעי הדק), מיקרוביום לא מאוזן (הרבה חיידקים רעים).

סימפטומים: גזים, נפיחות בבטן, ספיגה לקויה של נוטריאנטים, בחילה, שלשול.

 

(4) המעי הגס

המזון שלא התעכל ונספג בגוף ממשיך מהמעי הדק למעי הגס. המעי הגס סופג בחזרה את רוב המים שנמצאים במזון הלא מעוכל כדי לשמור על מאזן הנוזלים בגוף החתול ולמצק את הצואה. יחד עם המים נספגים גם ויטמינים מסיסי מים, מלחים ואלקטרוליטים (מינרלים).

המעי הגס בנוי משרירים טבעתיים הדוחפים את הצואה לכיוון פי הטבעת (תנועה פריסטלטית Peristalsis). דפנות המעי רגישות ללחץ ונפח הצואה הוא זה שמפעיל את השרירים. לכן סיבים תזונתיים (שאינם מסיסים במים) עוזרים במקרים של עצירות מאחר והם מגדילים את נפח הצואה.

המזון הלא מעוכל, פסולת, חיידקים חיים וחיידקים מתים מתגבשים במעי הגס לצואה ויוצאים מהגוף בזמן ריקון המעי. כשהחתול אוכל אוכל טבעי – הגוף מזהה את המזון כאוכל, מנצל את רובו ולכן הקקי של החתול יהיה בכמות קטנה יותר, מוצק יותר, ופחות מסריח. כשהחתול אוכל גרגרים – הגוף של החתול לא מזהה את הגרגרים כאוכל, וחלק גדול מהמזון הנאכל יוצא החוצה בצואה.

המיקרוביום המפורסם נמצא במעי הגס – כל אותם חיידקים טובים שעושים עבורנו אינסוף פעולות עיכול ופעולות אחרות – זה הבית שלהם. הם מפרקים סיבים תזונתיים, מייצרים ויטמינים ונוירוטרנסמיטורים (מסרונים עצביים), משמידים טפילים, מפעילים הורמונים, מתקשרים עם מערכת העצבים והמיטוכונדריות (מפעלי האנרגיה) בתאי הגוף.

מה יכול להשתבש?

  • שלשול יכול להיגרם גם מבעיות במעי הדק וגם מבעיות במעי הגס כמו בעיה בספיגה חוזרת של נוזלים או ריכוז גבוה של חומרים רעילים. עוד על שלשול והטיפול בו במדריך שלנו
  • טפילים כמו תולעים ואחרים.

מיקרוביום לא מאוזן

המיקרוביום – אוכלוסיית החיידקים במעי צריכה להיות מאוזנת ומגוונת, להכיל מגוון רחב של זני חיידקים טובים, כאשר מכל זן יש כמות טובה וגדולה, ומנגד – מעט חיידקים טובים (מעט זנים ומעט כמות). המיקרוביום מושפע מאוד מתזונה ומתרופות.

  • אנטיביוטיקה משמידה חיידקים בלי הבחנה – גם טובים וגם רעים ומצריכה שיקום ארוך של אוכלוסיית החיידקים הטובים.
  • חיידקים צריכים לאכול. החתול התפתח על תזונה של בשר ומעט מאוד צמחים, ולכן זו התזונה המתאימה לחיידקים האופטימלים עבורו. כאשר התזונה לא מכילה מספיק מגוון או מספיק כמות של ירקות וצמחים (מקור לסיבים תזונתיים, שהם מה שהחיידקים הטובים אוכלים) לחיידקים הטובים אין מה לאכול והם לא יכולים לשגשג. ומנגד, תזונה עשירה בפחמימות מאכילה את החיידקים הרעים.

עוד על מיקרוביום מאוזן כאן.

(5) הכבד וכיס המרה

חלק משמעותי מתהליכי העיכול והמטבוליזם מתבצעים בכבד. כלי הדם שסופגים את הנוטריאנטים במעי הדק עוברים קודם כל דרך הכבד ומשם ממשיכים אל שאר הגוף. הכבד אחראי על סינון רעלים, יייצור אנזימי עיכול ומיצי מרה, אגירת נוטריאנטים (משמש כמחסן לגליקוגן וויטמינים מסיסי שומן) ועוד מאות משימות.

  • הכבד מייצר מיצי מרה הנאגרים ומצטמצים בכיס המרה (פי 10 ויותר) לפני זרימתם למעי לסיוע בעיכול שומנים וויטמינים מסיסי שומן. מיצי המרה גם משמשים כאוניית משא לסילוק רעלים מסיסי שומן מהגוף.
  • הכבד ממיר עודפי גלוקוז לגליקוגן המאוחסן בכבד ובתאי השרירים ולטריגלצירדים המאוחסנים בתאי השומן.
  • הכבד מאחסן ויטמינים מסיסי שומן: A, D, K, E.
  • סינון רעלים: הפיכת רעלים וכימיקלים ממסיסי שומן למסיסי מים כך שניתן לפנותם מהגוף באמצעות נשימה, זיעה, שתן וצואה. תהליכים אלה דורשים נוטריאנטים רבים (phase 1 & phase 2 detoxification).

מה יכול להשתבש?

מעי דליף ועומס יתר על הכבד

כל הנוטריאנטים הנספגים דרך המעי הדק עוברים קודם כל דרך הכבד. כשיש מעי דליף וחומרים לא רצויים חודרים למחזור הדם, גם הם עוברים קודם כל דרך הכבד. הכבד הוא איבר סינון רעלים שיודע לטפל בכמות סבירה של רעלים בו זמנית, אך כאשר יש חורים במעי, וחומרים לא מורשים רבים עוברים למחזור הדם, הם מגיעים לכבד ומעמיסים עליו מאוד. העומס הרב גם פוגע בכבד ויכול לגרום לדלקת בכבד, וגם גורם להצטברות של רעלים בגוף, כי הכבד לא מסוגל לפנות את כולם.

בעיה בעיכול שומנים

אם החתול מקיא או משלשל לאחר מתכון עם רמת שומן גבוהה מהרגיל או לאחר מתן אומגה 3, יכול להיות שיש בעיה עם ייצור מיצי המרה. עיכול שומנים תקין חשוב מאוד לא רק עבור חומצות השומן, אלא גם עבור כל הויטמינים מסיסי השומן (A, D, E, K). ויטמין D חיוני למערכת החיסון, ויטמין E הוא נוגד חמצון.

מחסור בנוטיראנטים לפירוק ופינוי רעלים

תהליכי סינון הרעלים בכבד מצריכים נוטריאנטים רבים.

שלב 1 מצריך אנטי-אוקסידנטים, ויטמיני C, B ו-E, גלותטיון (נוגד חמצון), חומצות אמינו ועוד.

שלב 2 מצריך חומצות אמינו (כמו גליצין, טאורין, גלוטמין) ועוד.

מחסור בנוטריאנטים, בין אם הם אינם קיימים במזון בכמות מספיקה או שהחתול לא מצליח לספוג אותם לגוף יביא לפגיעה בתהליכי הסינון ולהצטברות של רעלים בגוף.

(6) הלבלב

הלבלב מייצר אנזימי עיכול המופרשים למעי הדק ולוקחים חלק בעיכול נוטריאנטים. אנזימים שונים יודעים לפרק נוטריאנטים שונים: ליפאז מפרק שומנים, פרוטאז מפרק חלבונים ועמילאז מפרק פחמימות.

הלבלב מפריש בי-קרבונאט – חומר בסיסי לסתירת חומציות במעבר מהקיבה לתריסריון במעי הדק (בו החומציות באופן טבעי נמוכה יותר).

הלבלב הוא גם בלוטה אנדוקרינית (בלוטה מפרישת הורמונים) המייצר הורמונים האחראים על ויסות רמת הסוכר בדם, כמו גלוקגון שתפקידו להורות לכבד לפרק גליקוגן ולהפריש סוכר לדם ואינסולין המופרש כתגובה לאכילת פחמימות ותפקידו הורדת רמת הסוכר בדם והכנסת נוטריאנטים לתאי הגוף.

מה יכול להשתבש?

דלקת הלבלב Pancreatitis

בבני אדם יש תעלה מיוחדת המובילה חומרים מהלבלב למעי הדק. לחתולים יש תעלה משותפת המובילה מיצי מרה מכיס המרה יחד עם תוצרי הלבלב אל התריסריון במעי הדק. מצב בו יש החזרה של חומר הכולל מיצי מרה מהתעלה המשותפת ללבלב יכול לגרום לדלקת בלבלב. המבנה האנטומי של כלבים שונה מחתולים ויותר דומה לבני אדם, ולכן חתולים נוטים לחלות בדלקת לבלב יותר מכלבים.

סכרת סוג 1

בסכרת סוג 1 תאי הבטא בלבלב הרוסים ואינם יכולים לייצר את האנזים אינסולין. זו יכולה להיות מחלה גנטית, אבל אפשר לפתח אותה גם בעקבות סכרת סוג 2. בסכרת סוג 2 תאי הגוף אינם מגיבים מספיק לאינסולין, לכן הלבלב מתאמץ ועובד אקסטרה קשה כדי לייצר עוד ועוד אינסולין על מנת להעיף את הסוכר מהדם (רמות גבוהות של סוכר בדם הן רעילות ומסוכנות). העבודה המאומצת שוחקת את תאי הלבלב והם מפסיקים לתפקד.

 

(7) רקמת הלימפה של מערכת העיכול

70% ויותר ממערכת החיסון נמצאת במערכת העיכול ותפקידה להגן על הגוף מפני פולשים.  מערכת החיסון יכולה לזהות אויבים ופולשים ולהוציא אותם מהגוף קודם כל על ידי שלשול.

מערכת העיכול היא צינור, כאשר פנים הצינור הוא “מחוץ לגוף”. הדופן הפנימית של המעי מכוסה שכבה רירית ומצידה השני (“בתוך הגוף”) נמצאים כלי הדם והרקמה הלימפית.

תאי מערכת החיסון נמצאים משני צידי הצינור. בצד הפנימי, בשכבה הרירית יש נוגדנים ובפרט נוגדן מסוג IgA (אימונוגלובולין A) שמזהים פולשים, חוברים אליהם ומוציאים אותם מהגוף, לפני שהפולשים מתקרבים לדופן המעי בה עלולים להיות חורים בעקבות מעי דליף.

מהצד החיצוני של הצינור, הצד של הגוף, נמצאת הרקמה הלימפית של מערכת העיכול (GALT – Gut Associated Lymphoid Tissue). הרקמה מכילה תאים שונים של מערכת החיסון: תאי B (יצרני נוגדנים), תאי T (לוחמים), מקרופאג’ים (תאים בולעים) וסוגי תאים נוספים.

בברכת מיאו

לבעיות במערכת העיכול ישנם סימפטומים רבים, וכדאי להבין מתוך הסימפטומים מהי בעיית השורש חשוב להבין את תהליך העיכול כולו.

♥ מירה

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

מערכת העיכול

מעי דליף

אם כתבתי על המעי בלי לצטט את היפוקרטס, האם כתבתי על המעי? “כל המחלות מתחילות במעי” אמר היפוקרטס, ודי צדק, סה”כ. גירודים, קרחות בעור, פצעים, כל מה שקוראים לו (בטעות) אלרגיות ומחלות אוטואימיוניות – הם תוצאה של מעי דליף. מעי דליף גורם לאיכות חיים לקויה וסבל מתמשך אבל הוא לא גזירה

להמשך קריאה »
ידע כללי

בית טבעי ונקי מכימיקלים ורעלים – חלק ב: חלופות טבעיות

כימיקלים רעילים מקושרים להתפתחות של מחלת הסרטן, לחוסר איזון הורמונלי ולשלל בעיות נוספות. כימיקלים נמצאים כמעט בכל מוצר ביתי רגיל ומשפיעים לרעה באופן משמעותי על בריאות החתולים שלנו, אבל אפשר להחליף אותם עם אלטרנטיבות טובות יותר. הרבה ממכם שאלו אותי* איך אני עושה את זה בבית שלי ובמדריך כאן אשתף

להמשך קריאה »
כלכלי

תוכנית בית לנצח – תכנון העתיד של החתולים שלנו בלעדינו

קל להדחיק ולא לחשוב על זה לעולם, אבל לצערנו העולם מלא בחתולים שההורים האנושיים שלהם מתו ואין מי שיטפל בהם. הם סגורים אבלים ובדיכאון בדירה, היורשים באים להאכיל בקושי פעם ב-3 ימים או שבעל הבית מאיים להוציא לרחוב כי בכל זאת צריך להשכיר את הדירה. בואו נבטיח שלחתולים שלנו זה

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה