מיאומילדת! כל ספטמבר 10% הנחה על האוכל

Cat Logo 250

אוכל
טבעי
לחתולים
שמחים

קריאת תוויות מזון ובחירה חכמה של אוכל

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

♥ מחזירים אהבה ♥
על כל רכישת קרטון אוכל טבעי מאיתנו אנחנו תורמים בחזרה לקהילה - ומעניקים קרטוני אוכל טבעי לעמותות המטפלות בחתולי רחוב פצועים וחולים.
לחנות

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

האוכל האיכותי ביותר לחתולים הוא אוכל טבעי ומגוון שעבר מינימום חימום, אבל לפעמים אין ברירה וצריך לתת לחתולים אוכל יבש או שימורים.

במדריך נבין איך לקרוא את תווית המידע ולבחור את האוכל היבש הכי פחות גרוע עבור החתולים שלנו. אין לי דרך אחרת לנסח את זה – אוכל יבש הוא גרוע גם אם כתוב עליו מותאם ביולוגית והוא מכיל קצת יותר בשר מהאוכל הזול המיועד לחתולי הרחוב. אוכל יבש בהגדרה יביא לחוסרים תזונתיים, להתייבשות כרונית, לדלקתיות גבוהה ולבעיות במערכת העיכול.

אבל בשר טרי הוא יקר ואם מבחינה כלכלית אנחנו יכולים להאכיל רק או בעיקר באוכל יבש, בואו לא ניפול בפח השיווקי אלא נלמד לבחור אוכל יבש על בסיס המידע הגלוי. נשתמש בארבעה מדדים כדי להשוות בין מותגי אוכל שונים ולבחור את האוכל שנותן הכי הרבה במסגרת התקציב שלנו:

  1. ערכים תזונתיים: מינימום פחמימות, מקסימום חלבונים מהחי.
  2. רשימת הרכיבים ואיכות חומרי הגלם: חומרי גלם טריים וכמה שפחות בשר מעובד ורכיבים שאין להם מטרה תזונתית.
  3. רמת העיבוד: אוכל שעובר כמה שפחות תהליכי חימום ובישול.
  4. רמת המידע והשקיפות: מדד בונוס 🙂
 

קחו את אריזת המזון של החתולים ותוך כדי קריאת המאמר בחנו את האוכל שאתם מאכילים, אולי תופתעו.

מדד 1 - ערכים תזונתיים

חתול הוא קרניבור מוחלט – הוא צד חיות קטנות ואוכל אותן להנאתו. הוא אוכל בשר! הוא לא אוכל פירות ותפו”א, אלא מקבל ממש מעט צמחים וירקות מתוך הקיבה של החיות אותן הוא צד. כמות הפחמימות בתזונה הטבעית שלו היא מעטה מאוד וכך בדיוק צריכה להיראות טבלת הערכים התזונתיים של המזון: הרבה חלבון, כמות בינונית של שומן ומעט סיבים תזונתיים.

יש שני דברים להבין בערכים התזונתיים:
(א) כמות הפחמימות
(ב) איך להשוות בין אוכל יבש לאוכל טבעי/שימורים.

כמות הפחמימות

ככל שיש יותר פחמימות באוכל, יש בו פחות חלבון ושומן. אי אפשר להוסיף פחמימות לאוכל בלי להפחית מכמות החלבון ו/או השומן. יצרניות האוכל היבש מוסיפות פחמימות כי הן זולות אבל הן באות על חשבון החלבון והשומן החיוניים.

על כל אריזת מזון מופיעים הערכים התזונתיים של חלבון, שומן, אפר, סיבים תזונתיים ולחות כי כך משרד החקלאות מחייב. אין חובה להציג את אחוז הפחמימות, ואף יצרנית אוכל יבש לא תיקח על עצמה להציג את המידע הזה, כי כולן יודעות שפחמימות מזיקות לחתולים.

אבל אנחנו יכולים לחשב את אחוז הפחמימות בעצמנו, על ידי הפתחה מ-100% של אחוזי החלבון, השומן, האפר והסיבים התזונתיים. בוא נראה שתי דוגמאות:

  • מזון חתולי רחוב: לחות 9%, חלבון 30%, שומן 10%, סיבים 3%, אפר גולמי 9%. כולם ביחד מהווים 61%, מה שאומר שהמזון הזה מכיל 39% פחמימות. שהם 39% פחמימות יותר ממה שהחתול צריך ואפילו יותר מאחוז החלבון באוכל.
  • מזון יבש יקר: לחות 8%, חלבון 46%, שומן 18%, סיבים תזונתיים 1%, אפר 9%. כולם ביחד מהווים 82%, כך שהמזון הזה מכיל 18% פחמימות. זה טוב יותר מהדוגמה הקודמת, אבל המזון הזה עדיין מכיל 18% פחמימות יותר ממה שהחתול צריך.
 

אחוז הפחמימות הוא מדד מהימן יותר מאשר רשימת הרכיבים והרכיב הראשון. בהמשך נראה שהיצרניות מפצלות את הפחמימות למספר רכיבים כדי שתפו”א יהיה חמישי ברשימה ולא ראשון כדי להטעות אותנו לחשוב שהאוכל שלהן מבוסס בשר, אבל האמת של אחוז הפחמימות במזון ניתנת לחישוב.

מחשבון פחמימות:

הכניסו פנימה את הנתונים מטבלת הערכים התזונתיים באוכל שלכם וקבלו את אחוז הפחמימות באוכל. אחוז רצוי יהיה מתחת ל-5%, אפשרי בשימורים, לא סביר בגרגרים, אבל עדיין, שאפו לאחוז נמוך ככל האפשר.

כמות חלבון – השוואה נכונה בין אוכל רטוב ליבש

חידה – מה מכיל יותר חלבון: שק אוכל יבש עם 46% חלבון או אוכל טבעי עם 17% חלבון? אתם בבלוג של מיאומי אז ברור לכם שאוכל טבעי מכיל יותר חלבון, נכון? איך זה קורה ולמה טבלת הערכים התזונתיים מטעה?

שני סוגי המזון מציגים את הערכים התזונתיים באוכל בשיטת AS FED, כלומר עם הנוזלים. כשאנחנו רוצים להשוות שני סוגי אוכל עם אחוזי לחות שונים באופן משמעותי, אנחנו חייבים להשוות אותם על בסיס יבש, ללא הנוזלים, כי אחרת ההשוואה אינה נכונה.

בשיטת על בסיס יבש (Dry matter basis) אנו משווים את כמות החלבון באוכל מתוך סה”כ גרם חומר יבש באוכל.

החלק הבא הוא מעט מתמטי, אני יודעת שזה יכול להיות קצת מסובך לפעמים, השתדלתי להסביר את כל השלבים.

אוכל טבעי:

♥ אחוז לחות: 75%
♥ אחוז חלבון: 17%, כלומר 17 גרם חלבון לכל 100 גרם אוכל טבעי.

האוכל הטבעי מכיל 25% חומר יבש (100% פחות 75% לחות). כלומר מתוך 100 גרם, יש 25 גרם של חומר יבש המכיל חלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים. מתוך 25 גרם אלו, 17 גרם הם חלבונים. נחשב את היחס של חלבונים מתוך החומר היבש, 17 חלקי 25, ונקבל את אחוז החלבון על בסיס יבש באוכל הטבעי: 68%.

אוכל יבש:

♥ אחוז לחות: 8%
♥ אחוז חלבון: 46%, כלומר 46 גרם חלבון לכל 100 גרם אוכל יבש.

האוכל היבש מכיל 92% חומר יבש (100% פחות 8% לחות). כלומר מתוך 100 גרם, יש 92 גרם של חומר יבש המכיל פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים. מתוך 92 גרם אלו, 46 גרם הם חלבונים. נחשב את היחס של חלבונים מתוך החומר היבש, 46 חלקי 92, ונקבל את אחוז החלבון על בסיס יבש באוכל היבש: 50%.

איפה הקאץ’?

50% חלבון נשמע עדיין הרבה, לא?

לא.

כי החתול אוכל לשובע לפי כמות החלבונים באוכל, כך שאם החלבונים האלה באים עם פחמימות יקרה אחד משני דברים:

1. החתול יאכל מהאוכל כמות שמכילה מספיק חלבונים, אבל בגלל שיש גם פחמימות מיותרות באוכל, הוא יאכל גם המון סוכר. סוכר גורם לסוכרת, דלקתיות והשמנה, כי עודפי סוכר נאגרים כשומנים. החתול ישמין ויהיה חולה.

2. החתול יאכל מהאוכל לפי הנחיות היצרן המחושבות לפי כמות קלוריות יומית (סביב 150 קלוריות ליום לחתול בית רגיל ולא פעיל). כך שכדי לשמור על משקל תקין, הוא יאכל כ-45 גרם אוכל יבש, ויקבל רק 14 גרם חלבונים, למרות שבפועל דרושים לו לפחות כ-18 גרם חלבונים – חוסר של 25% בדרישה התזונתית המינימלית לחלבון! החתול יהיה רעב כל הזמן, עצבני, לא נינוח ויסבול מבריאות לקויה, מערכת חיסונית מוחלשת וחוסר אנרגיה.

חלבונים הם אבני הבניין של הגוף והם דרושים לבניית שרירים, בריאות העור, ייצור אנזימים, נוגדני מערכת החיסון והורמונים ולאנרגיה. כששאין מספיק חלבונים בתזונה כל מערכות הגוף נפגעות.

לעומת זאת, כשהחתול ניזון מאוכל טבעי – 120 גרם אוכל טבעי יכילו כ-150 קלוריות וכ-21 גרם חלבון – 20% יותר מהדרישה המינימלית להישרדות. החתול ישמור על משקל תקין ויקבל את כל החלבונים הדרושים לו לבריאות ושגשוג. הוא יהיה נינוח, רגוע, שמח ובריא!

מחשבון המרה מ AS FED לבסיס יבש: 

הרחבה: דרישות חלבון יומיות​

ע”פ FEDIAF, הדרישה התזונתית היומית המינימלית של חלבון לחתול היא 6.25 כפול משקלו המטבולי, שהוא המשקל בק”ג בחזקת 2/3. זו דרישה מינימלית להישרדות, לא לשגשוג.

חתול ששוקל 5 ק”ג, משקלו המטבולי הוא 2.9, ולכן הדרישה היומית המינימלית לחלבון היא כ-18 גרם (לא אופטימלית).

חתול ששוקל 10 ק”ג, משקלו המטבולי הוא 4.6 והדרישה היומית המינימלית עבורו לחלבון היא 29 גרם (60% יותר משל החתול במשקל 5 ק”ג, ולא פי 2).

זה יותר מורכב מרק פחמימות וחלבונים

הדרישות התזונתיות של החתולים שלנו הן מורכבות יתר מאשר כמות החלבון והפחמימה באוכל. יש חשיבות ליחס החלבונים לקלוריות, לכמות המינרלים והויטמינים ביחס לכמות האוכל הנאכלת, לכמות הקלוריות הדרושה לחתול בית משועמם בשיא החורף לעומת חתול בית-חוץ אקטיבי באביב. יש משמעות להרכב חומצות האמינו וחומצות השומן בתוך השם הכללי “חלבונים” ו-“שומנים”.

בגלל זה המתכונים של מיאומי נבנים על ידי אנשי מקצוע, בגלל זה כשמכינים אוכל טבעי לבד בבית חשוב ללמוד את הנושא ולהיעזר באשת מקצוע לבניית המתכון ולא רק לתת חזה עוף (מעט מדי שומן) או גב עוף (יותר מדי שומן, פחות מדי חלבון).

אבל כשאנחנו בוחנים אוכל יבש, אחד המבחנים הטובים להשוואה הוא כמות הפחמימות והחלבונים באוכל.

מדד 2 - רשימת הרכיבים ואיכות חומרי הגלם

תעשו לי טובה, בבקשה קראו עכשיו את רשימת הרכיבים באוכל היבש שאתם מאכילים. מה היא מכילה? עד כמה אתם מבינים אותה?

תזונה טבעית לחתול מכילה סביב 90% בשר טרי ומעט מאוד ירקות. רוב הסיכויים שרשימת הרכיבים שאתם רואים עכשיו מול העיניים מכילה בשר שאינו טרי ואינו ראוי למאכל אדם וכוללת הרבה מאוד רכיבים פחמימתיים. כן, גם במותג ה-“סופר-פרימום” וגם באוכל “רפואי”.

יש שלושה דברים שאנחנו רוצים לשים לב אליהם ברשימת הרכיבים:

  • איכות חומרי הגלם
  • רכיבים ללא מטרה תזונתית
  • הרכיבים 🙂

א) איכות חומרי הגלם

חומרי הגלם יכולים להיות באיכות מאכל לבני אדם (Food grade) או באיכות מאכל לבע”ח (Feed grade). איכות מאכל לבני אדם – זהו בשר שמקורו בחיות בריאות, נשמר בתנאים נאותים ונמצא תחת פיקוח. זה הבשר שבני האדם אוכלים. בשר באיכות מאכל לבע”ח הוא כל השאר. זהו בשר שבהגדרה אינו עובר אף סף הבטיחות והאיכות להיחשב ראוי למאכל אדם.

איכות מאכל לבע”ח Feed grade.

אני מזהירה, הקטע הבא הולך להיות קשה לקריאה (ולעיכול, pardon the pun).

Rendering facilities הם מתקני מיחזור לתעשיית הבשר. לכאן מגיע בשר מהסופר שפג תוקפו, בשר מזוהם, חיות שמתו ממחלה, חלקי חיות שאינם נצרכים על ידי בני אדם (כמו נוצות, מקור, כפות רגליים) ושמן משומש מסעדות. מתקני המיחזור טוחנים את כל הרכיבים האלו, מחממים, מפרידים, מייבשים וקוראים לזה Meat Meal, קמח בשר, בשר מעובד, בשר מיובש (החליפו את המילה בשר בעוף/בקר/דגים/כל חיה אחרת) או מוצרי לוואי מהחי.

כשברשימת הרכיבים של האוכל שלכם מופיע עוף מיובש, קמח דגים, מוצרי לוואי מהחי או הידרוליזה של חלבונים – זה מה שאתם מקבלים. ואני מתערבת איתכם על חטיף טבעי של מיאומי שבאוכל שלכם זה כתוב.

מה שמדהים הוא שהמידע הזה אינו סודי או מוסתר, הוא מופיע בגלוי במידע של מתקני המיחזור הגאים ביכולת שלהם למחזר בשר שאינו ראוי למאכל אדם. ומבחינה מוסרית ואקולוגית, הם כנראה צודקים, אבל למרבה הצער, התוצרים של מפעלי המיחזור אינם בריאים לחתולים שלנו.

אם תגללו למטה בעמוד העובדות של איגוד הממחזרים בצפון אמריקה, תראו מספר קבצי PDF להורדה. כדאי להוריד ולקרוא את Rendering is Recycling Graphic המתאר מה מגיע למתקני המיחזור: חיות המתות בחווה ממחלות (“other issues”), בשר פג תוקף  מהסופר (נשבעת שזה כתוב שם, חום על גבי לבן) ושמן משומש ממסעדות. השמן הצמחי שטיגנו בו צ’יפס שוב ושוב עד שכל חומצות השומן שבו התחמצנו? זה.

ב) רכיבים ללא תרומה תזונתית

לכל רכיב במזון צריך להיות תרומה תזונתית, אחרת הסיבה שהוא במזון היא נוחות, שיווק או עידוד התמכרות. האוכל התעשייתי עמוס ברכיבים ללא תרומה תזונתית:

  • חומרי טעם וריח המרוססים על הגרגרים כדי לגרום להם להיות אכילים וממכרים.
  • חומרי צבע כדי שאנחנו נחשוב שהגרגרים מכילים בשר(צבע מאכל אדום) וירקות (צבע מאכל ירוק).
  • חומרים משמרים להארכת חיי המדף של המוצר לשנים (אוכל אמיתי מתקלקל).
  • חומרים להסמכת השימורים (carrageenan) –עלולים לגרום לגירוי במערכת העיכול.

 

נבחר אוכל שמכיל כמה שפחות מהרכיבים האלו.

ג) הרכיבים

מה יש באוכל 🙂 זה די חשוב.

  • אנחנו רוצים לראות כמה שיותר בשר טרי וכמה שפחות בשר מעובד: ללא בשר מיובש (החליפו בשר בעוף/בקר/סלמון וכו’), קמח בשר, הידרוליזה של חלבוני בע”ח או הידורליזה של שום דבר אחר.
  • החלבון צריך להגיע מהבשר, לא מהצומח. לכן לא נרצה חלבון אפונה, חלבון אורז, חלבון סויה או כל חלבון אחר.
  • השומן צריך להגיע גם הוא מהבשר, לכן לא נרצה שמן פולי סויה, שמן סלמון (זה שמן ממתקני המיחזור), שומן עוף.
  • כמה שפחות פחמימות, עמילנים, סוכרים – כולם אותו הדבר.
  • פירות וירקות מיובשים – בד”כ זה אומר מיובשים בחום מה שהורס את הנוטריאנטים (אלא אם כן צוין אחרת).
  • רשימת רכיבים מפורטת ולא כזו המכילה מושגים כלליים כמו “פירות וירקות”.
  • בחיי שראיתי גבינת קוטג’ ברשימת הרכיבים של גרגרים “איכותיים”. חתולים לא מעכלים חלב פרה. למה לשים את זה שם?

מדד 3 - רמת עיבוד

כל רופא משפחה יעודד אתכם לאכול אוכל טרי וכמה שפחות מעובד, לעומת זאת הוטרינר  יזהיר שתזונה טבעית היא מסוכנת לחתול, והדבר הכי בטוח ובריא עבורו הוא אוכל יבש מעובד למוות. איך זה יכול להיות הגיוני? זה לא.

ככל שהאוכל עובר יותר תהליכי חימום ובישול הנוטריאנטים שבחומרי הגלם נפגמים: אנזימים, נוגדי חמצון ופיטו-נוטריאנטים נהרסים, חומצות שומן מתחמצנות, המבנה הכימי של חומצות אמינו (חלבונים) משתנה ונוצרים תוצרי לוואי קרצינוגנים (מסרטנים) בשם AGE  Advanced Glycation End product כתוצאה מתגובת מייאר (Maillard reaction, החרוך של הסטייק, קרמול).

וזה לא רק שהאוכל היבש עובר במפעל תהליכי בישול בחום ולחץ גבוהים, מלכתחילה חומרי הגלם שמגיעים למפעל ממתקני המיחזור של הבשר הם אחרי תהליכי חימום וייבוש בחום גבוה. כך שאנו מקבלים חומרי גלם נחותים, שעוברים חימום שוב ושוב, ובסופם מתקבל גרגר חסר כל ערך תזונתי (אבל עם תווית של מלא ומאוזן, נפלא!).

רמות העיבוד של אוכל לחתולים הן:

  • נא Raw: חומרי גלם טריים שאינם עוברים בישול וחימום כלל, זו התזונה המומלצת ביותר לרוב החתולים (לחתולים קשישים או עם בעיות עיכול ייתכן ועדיף בישול חלקי).
  • בישול עדין Gently Cooked: חומרי גלם טריים העוברים בישול לזמן קצר בטמפ’ מוגבלת להריגת חיידקים, כפי שמחייב משרד החקלאות הישראלי. בארץ לא ניתן למכור אוכל טבעי נא לבע”ח כי משרד החקלאות טוען שזה מסוכן עבור קשישים ותינוקות, למרות שאפשר לקנות בשר נא בכל פינה, אבל זה הרי לא מסכן אף אחד.
  • ייבוש בהקפאה: בארץ ניתן להשיג חטיפים טבעיים מיובשים להקפאה ולא אוכל טבעי מיובש בהקפאה. ההבדל בין חטיפים לאוכל הוא שבאוכל יש תמהיל מסויים של חלבון ושומן, איברי פנים, עצם טחונה וירקות וחטיף בד”כ עשוי רק מנתח מסויים כמו חזה עוף או כבד בקר.
  • שימורים: חומרי גלם שעברו עיבוד ראשוני (בשר מיובש, ירקות המגיעים כאבקה לאחר ייבוש בחום) ועוברים בישול נוסף בפחית.
  • אפוי בתנור: ייבוש בטמפרטורה נמוכה לזמן ארוך בתנור. יותר טוב מאקסטרוזיה, פחות טוב מייבוש בהקפאה.
  • אוכל יבש בתהליך אקסטרוזיה (גרגרים): חומרי גלם שכבר עברו תהליכי חימום וכעת עוברים תהליכי חימום נוספים בחום ולחץ גבוהים.
 
התמונה המושלמת הבאה היא של רודני חביב וד”ר קרן בקר, מתוך ספרם השני Forever Dog Life. כדאי להוריד את ה-PDF המלא כאן המסביר על רמות העיבוד של אוכל לבע”ח וכמובן לרכוש את הספר שיוצא לאור באביב 2024 ומכיל גם מתכוני DIY לחתולים!
from Forever Dog Life by Rodney Habib and Dr. Karen Becker

מדד 4 - אמינות, שקיפות ופירוט המידע

אופן הצגת המידע ונכונות הנתונים בתווית האוכל

במסגרת התחקיר למדריך זה עברתי על תוויות רבות של גרגרים ושימורים ויש מקום רב לשיפור מבחינת אופן הצגת המידע. אומנם זה המדד הכי פחות חשוב מבחינת איכות האוכל, אבל בתור עסק ששקיפות הוא אחד הערכים שלו, בעיניי המדד הזה חשוב, בפרט כשמשווים מותגים באיכות דומה.

  • תווית שאינה ניתנת לקריאה. רבות מתוויות המידע הן עם כתב כ”כ קטן ושורות כ”כ צפופות שאני לא מצליחה לקרוא את המידע בלי לצלם בטלפון ולהגדיל. גם אם פחית השימורים קטנטנה אפשר להציג את המידע בצורה ברורה, קצת פחות לוגו, קצת פחות ביטויים שיווקיים – ויש מקום. העדיפו מותג שמראה שאתם חשובים לו, ולא רק מנסה לצאת מידי חובה ולענות על תקנות משרד החקלאות. בתווית המידע הגופן צריך להיות גדול וקריא, השורות מרווחות ולא ארוכות מדי.
  • נתונים סותרים בין התווית בעברית לאנגלית. גם מבחינת הרכיבים וגם מבחינת הערכים התזונתיים. בואו, נשארתי speechless. אני מניחה שהמידע באנגלית הוא נכון יותר, אבל מי יודע.
  • תווית באנגלית בלבד. יש מותג מסויים של שימורים שאני ממליצה לנסות לפני רכישת קרטון אוכל טבעי עבור חתולים שאוכלים רק אוכל יבש. למותג הזה אין ערכים תזונתיים או רשימת רכיבים בעברית על קופסת השימורים. לא ברור לי איך זה מתאפשר, אבל זה המצב.
  • מידע תזונתי מצומצם. יש מותג אוכל טבעי בארה”ב שמפרסם באתר האינטרנט שלו פירוט מלא של הערכים התזונתיים, כולל פירוט מלא על חומצות אמינו, חומצות שומן, ויטמינים ומינרלים. משרד החקלאות בארץ מחייב הצגה של מספר נתונים מצומצם (חלבון, שומן, לחות, אפר וסיבים תזונתיים) וזה גם מה שמיאומי מציג בתווית המידע. אבל השאיפה שלי (יום אחד כשנהיה אימפריה) היא לתת את כל המידע. כשאתם בוחרים מותג אוכל, בחרו בזה שמציג לכם כמה שיותר מידע.

פיצול ואיחוד רכיבים ברשימה

היצרניות יודעות שהלקוחות מסתכלים על רשימת הרכיבים, אז איך גורמים לרשימה להיראות אטרקטיבית יותר? בעזרת איחוד ופיצול רכיבים. עוף יופיע כרכיב אחד: גם אם זה עוף מיובש ועוף טרי, הוא יופיע ביחד בתור “עוף” בתחילת הרשימה. אבל תירס יחולק לגלוטן תירס ותירס, ותפו”א יופרד לתפוחי אדמה וקמח תפוחי אדמה. כשהרכיבים הפחמימתיים והמזיקים מופרדים, המשקל של כל אחד מהם נמוך יותר ולכן מקומו ברשימה יהיה רחוק יותר כדי ליצור את הרושם שאין באוכל הרבה פחמימות ריקות ומזיקות.

המטרה שלנו היא לבחור אוכל שמכיל כמה שיותר בשר וכמה שפחות פחמימות. בד”כ מותגים שמכילים כמות גדולה של בשר יפרסמו זאת בגדול ובאופן בולט, או שיוסיפו אחוזים לרשימת הרכיבים כדי שיהיה קל לחשב את כמות הבשר באוכל, כי גם יצרניות האוכל היבש יודעות שחתולים צריכים לאכול בשר ולא פחמימות.

גימיקים שיווקיים

אוכל רפואי

אוכל רפואי הוא אוכל יבש גרוע עם תוספת של רכיב אחד או שניים, שאתם יכולים להוסיף בעצמכם לאוכל, ממש לא צריך להאכיל באוכל יבש עבור הרכיב הזה. האכילו טבעי והוסיפו לבד מה שצריך כדי לעזור לחתול.

מותאם ביולוגית

אוכל יבש לא יכול להיות מותאם ביולוגית לחתולים, גם אם הוא מכיל 75% בשר. בהגדרה כשהוא יבש הוא לא מותאם ביולוגית, כי חתולים לא שותים מספיק וצריכים לקבל את הנוזלים שלהם מהמזון אחרת כל מערכת השתן נפגעת ונוצרות דלקות וחסימות שתן ומחלת כליות. יש מותג אוכל יבש שמתהדר בתואר מותאם ביולוגית ומציג 75% בשר ושלוש בעיות: 1. אוכל לחתולים צריך להיות סביב 90% בשר, 2. מחצית מהבשר באוכל זה מקורו בבשר מיובש – כלומר ממתקני מיחזור (חיות חולות, בשר מזוהם, בשר פג תוקף וכו’) 3. הבשר הטרי אינו באיכות ראויה למאכל אדם.

That said, אוכל יבש עם 75-85% בשר יהיה טוב יותר מאוכל יבש עם רק 50% בשר.

אגב, גם על מיאומי כתוב מותאם ביולוגית, אבל מיאומי מכיל 90% בשר טרי באיכות ראויה למאכל אדם וכאן התיאור של מותאם ביולוגית באמת מתאים.

ללא דגנים

אין באוכל דגנים אבל יש פחמימות ועמילנים אחרים, גרועים באותה מידה, אז מה עשינו? אולי יש קצת פחות לקטינים ועובשים שיש בדגנים, אבל עם אותה כמות של פחמימות וסוכר, אז זה לא באמת משנה. דגנים או לא, האוכל לא צריך להכיל פחמימות ועמילנים (תפו”א, אורז).

פרימיום, סופר פרימיום, סופר איכותי

תארים חסרי משמעות ותוכן. עכשיו אתם יודעים איך לבחון את האוכל ולקבוע בעצמכם את רמת האיכות שלו, בלי קשר לתארים.

סיכום - איך לבחור אוכל?

איך לבחור אוכל:

  1. עדיפות לחומרי גלם באיכות מאכל לבני אדם (זה יהיה מודגש ובולט, לא תפספסו).
  2. עדיפות לחומרי גלם טריים. גם כשהאיכות היא לבע”ח ולא לבני אדם, נעדיף בשר טרי על פני בשר שעבר את מתקני מיחזור הבשר: בשר מיובש, קמח בשר ושמות אחרים.
  3. כמה שפחות פחמימות.
  4. כמה שיותר חלבון מהחי, זכרו לבצע את ההשוואה על בסיס יבש, במיוחד כאשר משווים אוכל יבש לאוכל טבעי או שימורים.
  5. כמה שפחות תהליכי חימום בחום גבוה.

המלצות?

אני לא ממליצה על אוכל יבש או על שימורים. הם לא בריאים, גורמים לנזקים ומחלות ומקצרים את תוחלת החיים. אבל, לפעמים משיקולי תקציב אין ברירה (אם כי במחירים של אוכל יבש עם הרבה בשר, כבר עדיף לקנות טבעי) ועל כן הייתי בוחנת את המותגים הבאים. אני לא משתמשת בהם, אני לא בחנתי את הרכיבים והערכים התזונתיים לעומק, אבל יש לכם כאן במדריך כל מה שאתם צריכים כדי לעשות זאת בעצמכם. שימו לב שיש שינויים בין מתכונים שונים של אותו המותג, אז תמיד צריך לבדוק את התווית הספציפית של הסוג והטעם שאתם רוכשים.

אוכל יבש: גרגרים עם לפחות 75% בשר, מותגים שמכילים כמויות כאלו של בשר יציינו זאת, למשל אקאנה, קארנילב ועוד. שימו לב שכמות הפחמימות עדיין מאוד גבוהה. בדקו גם אוכל יבש אפוי בתנור (חפשו “אובן בייקד”). במחירים האלה כבר עדיף לקנות אוכל טבעי, אלא אם כן זה מיועד לזמן חופשה ואין לכם פיתרון אחר.

שימורים: יש שימורים של 400 גרם שמכילים כמעט אך ורק בשר. הם עוברים בישול וחומרי הגלם אינם באיכות ראויה למאכל אדם, אבל הם עם 70% נוזלים וכמעט ולא מכילים פחמימות. המחיר הוא כ-16 ₪ לפחית של 400 גרם, שוב מחירים שכבר עדיף לקנות אוכל טבעי. אבל הם פתרון נוח לפעמים, או כהכנה למעבר לאוכל טבעי. בדקו את השימורים של אנימונדה קרני  והורייזן. חנויות חיות לא מציינות מידע מלא באתרי האינטרנט שלהן, אז עדיף ללכת פיזית לחנות, לעבור על הפחית, לוודא שכתוב “מזון מלא” ולראות את הרכיבים ורק אז לבחור.

הוספת טריות לאוכל היבש

גם אם רוב התזונה של החתול מבוססת על אוכל יבש או שימורים, כדאי להוסיף לו ארוחות טבעיות, בשר נא או מבושל, תוספת טבעית מעל ארוחה יבשה (toppers) – ראו הצעות במדריך שלנו אוכל טבעי בתקציב. כל תוספת טבעית לארוחה יבשה תהיה נפלאה עבור הבריאות של החתולים שלנו 😻.

בהצלחה!

♥ מירה

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

מערכת העיכול

מעי דליף

אם כתבתי על המעי בלי לצטט את היפוקרטס, האם כתבתי על המעי? “כל המחלות מתחילות במעי” אמר היפוקרטס, ודי צדק, סה”כ. גירודים, קרחות בעור, פצעים, כל מה שקוראים לו (בטעות) אלרגיות ומחלות אוטואימיוניות – הם תוצאה של מעי דליף. מעי דליף גורם לאיכות חיים לקויה וסבל מתמשך אבל הוא לא גזירה

להמשך קריאה »
ידע כללי

בית טבעי ונקי מכימיקלים ורעלים – חלק ב: חלופות טבעיות

כימיקלים רעילים מקושרים להתפתחות של מחלת הסרטן, לחוסר איזון הורמונלי ולשלל בעיות נוספות. כימיקלים נמצאים כמעט בכל מוצר ביתי רגיל ומשפיעים לרעה באופן משמעותי על בריאות החתולים שלנו, אבל אפשר להחליף אותם עם אלטרנטיבות טובות יותר. הרבה ממכם שאלו אותי* איך אני עושה את זה בבית שלי ובמדריך כאן אשתף

להמשך קריאה »
כלכלי

תוכנית בית לנצח – תכנון העתיד של החתולים שלנו בלעדינו

קל להדחיק ולא לחשוב על זה לעולם, אבל לצערנו העולם מלא בחתולים שההורים האנושיים שלהם מתו ואין מי שיטפל בהם. הם סגורים אבלים ובדיכאון בדירה, היורשים באים להאכיל בקושי פעם ב-3 ימים או שבעל הבית מאיים להוציא לרחוב כי בכל זאת צריך להשכיר את הדירה. בואו נבטיח שלחתולים שלנו זה

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה