במדבר קצת קשה למצוא נחלים ואגמים כדי לשתות מהם ולהרוות את הצמא. אז מה קורה לחתול שהתפתח במהלך מיליוני שנות אבולוציה במדבר? הוא לא צמא. החתול בנוי לקבל את הנוזלים שלו מהטרף שהוא צד ולכן מנגנון הצמא שלו לא מפותח. גם כשהגוף שלו מיובש באופן כרוני, הוא לא צמא ולא שותה מספיק.
מערכת השתן זקוקה לזרימה תמידית של נוזלים כדי להיות בריאה. באופן טבעי נוצרים בשלפוחית השתן קריסטלים קטנטנים אשר נשטפים החוצה מספר פעמים ביום בעת מתן השתן. אבל כאשר החתול מיובש, הגוף שלו משמר את הנוזלים החיוניים ונוצר פחות שתן. השתן עצמו הופך להיות מרוכז יותר, הקריסטלים מצטברים, מתגבשים אחד עם השני ונעשים גדולים יותר. הם מתחככים עם דפנות שלפוחית השתן ויוצרים כאב ודלקת.
והופ – קיבלנו חתול חולה, סובל, ואפילו בסכנת חיים.
רק שאנחנו יכולים למנוע את זה – בקלות.
(1) מערכת השתן של החתול
מערכת השתן של החתול מורכבת מהכליות, משלפוחית השתן ומצינור השתן. הכליות מסננות את הדם מפסולת, רעלים ורכיבים לא רצויים נוספים ומפרישות אותם החוצה מהגוף באמצעות יצירת שתן. כמות השתן הנוצרת על ידי הכליות קשורה למאזן הנוזלים בגוף. כאשר יש מעט מדי נוזלים בגוף, הכליות ישמרו על הנוזלים וייצרו כמות קטנה של שתן מרוכז. מהכליות זורם השתן לשלפוחית השתן ונאגר שם עד שהחתול עושה פיפי.
שלפוחית השתן היא איבר שרירי שיכולה להתרחב ולהתכווץ בהתאם לכמות השתן הנמצאת בה. כשהכול תקין והחתול מקבל מספיק נוזלים, נוצר שתן בכמות טובה אשר שוטף את השלפוחית מספר פעמים ביום ומוציא החוצה את הדברים שהצטברו בה – מינרלים עודפים, חומרי פסולת וקריסטלים קטנטנים.
שני מדדים כימיים הרלוונטים לשתן הם רמת חומציות וריכוזיות השתן.
- רמת חומציות pH – עד כמה השתן חומצי או בסיסי. למים מזוקקים יש רמת חומציות של 7. ככל שהערך נמוך יותר מ-7, הנוזל חומצי יותר. ככל שהערך גבוה יותר מ-7, הנוזל בסיסי יותר. לחתולים בריאים יש שתן חומצי עם pH של 6.0-6.5.
- ריכוזיות השתן SG (Specific Gravity) – עד כמה השתן מכיל חומרים מומסים. למים יש ריכוזיות של 1.000, ככל שנמיס במים יותר מחומר מסויים, למשל מלח, המים יהיו מרוכזים יותר. שתן מרוכז יותר יהיה כהה יותר ובעל ריח חזק יותר (ועם SG גבוה יותר), שתן דליל יהיה צלול יותר וחסר ריח (SG נמוך יותר). מאחר והחתול התפתח בסביבה מדברית, הגוף שלו מנסה לשמר נוזלים ככל האפשר ולכן הכליות מייצרות שתן מרוכז יותר מאשר שתן של יונקים אחרים (כולל בני אדם וכלבים). מדד תקין לחתולים הוא כ-1.040 (אם כי יש טווח רחב יותר שנחשב תקין).
השתן החומצי והמרוכז הוא סביבה עוינת לחיידקים, ולכן לחתולים בריאים כמעט ואין דלקת שתן הנגרמת מזיהום חיידקי – החיידקים הרעים לא מצליחים לשגשג בשתן החתולי.
מחלות בדרכי השתן
כאשר החתול מיובש ולא מקבל מספיק נוזלים לאורך חודשים ושנים, מתחילות הבעיות.
FLUTD הינו שם כולל למחלות בדרכי השתן התחתונות (ללא הכליות): Feline Lower Urinary Tract Diseases. המחלות יכולות להיות קריסטלים, דלקות שתן (UTI – Urinary Tract Inflammation או בשמה הרפואי Cystits) וחסימות שתן (אצל זכרים).
לעיתים הוטרינרית תכריז על הדלקת בשם FIC: דלקת בדרכי השתן מסיבה לא ידועה (אדיופטית). Feline – של החתול; Idiopathic – מסיבה לא ידועה; Cystitis – דלקת בדרכי השתן (tis בסוף מחלה רפואית אומר דלקת).
אבל אין גורם מסתורי לדלקות שתן, הסיבה היא מאוד פשוטה וברורה.
(2) קריסטלים ודלקות שתן
רוב המינרלים בשתן נמצאים במצב מומס, אבל לפעמים מינרל חובר למינרל אחר ונוצר קריסטל קטנטן. הקריסטל הקטנטן מסתובב לו בשלפוחית השתן, ונשטף החוצה מספר פעמים ביום עם השתן. זהו תהליך טבעי שקיים גם בחתולים בריאים.
מטאפורה יפה שראיתי באתר catinfo.org היא לחשוב על הקריסטלים כעל עלים בשביל. זה תקין, אבל אם לא מטאטאים את השביל העלים יצטברו ויצטברו ולא יהיה ניתן לעבור בו.
כשהחתול אוכל מזון יבש הוא לא מקבל מספיק נוזלים ונמצא במצב של התייבשות כרונית לאורך שנים. הכליות נאלצות לשמור על הנוזלים בגוף ולייצר כמות קטנה יותר של שתן. הכמות הקטנה של השתן ממשיכה להכיל את הפסולת ועודפי המינרלים, ולכן השתן מרוכז יותר. במצב זה נוצרים יותר קריסטלים – יש יותר מינרלים ביחס לכמות השתן, יותר קשה להם להיות מומסים ולכן הם חוברים אחד לשני ויוצרים קריסטלים.
דמיינו כוס מים עם מלח. תשימו כפית מלח, אין בעיה, המלח יימס. עכשיו נסו להמיס את כפית המלח ב-1/4 כוס מים ולא בכוס שלמה, וכבר לא כל המלח יצליח להיות מומס, אלא ישקע בקרקעית הכוס. אותו הדבר קורה בשלפוחית השתן. כשהשתן דליל ולא מרוכז, המינרלים העודפים מומסים בו. כאשר השתן מרוכז, לא כל המינרלים העודפים נמסים.
החתולה הגיעה למצב בו בשתן כבר יש הרבה קריסטלים, ומצד שני יש כמות קטנה יחסית של שתן, לכן היא מתפנה לעיתים רחוקות יותר. הקריסטלים מסתובבים בשלפוחית השתן, פוגעים בדפנותיה וגורמים לכאב ולדלקות. כך מתפתחת דלקת שתן שלא ממקור חיידקי. לפעמים כתוצאה מהפגיעות החוזרות יהיה גם דם בשתן.
לחתולה שלנו כואב עכשיו, היא מנסה להיפטר מהכאב בשלפוחית והולכת שוב ושוב לשירותים בניסון לעשות פיפי כדי להיפטר מהכאב. אבל היא לא מצליחה, אין לה שתן לתת, יש לה רק כאב. לפעמים היא תקשר בין הכאב לארגז החול, ותנסה לעשות פיפי במקומות אחרים בבית.
סימפטומים לדלקת שתן
- ביקורים תכופים בארגז החול ללא השתנה, או השתנה של טיפות בודדות. השלפוחית מרוקנת משתן, אבל לחתולה כואב ולכן היא מנסה להשתין שוב ושוב. יהיו כדורי השתן רבים מהרגיל בארגז החול והם יהיו קטנים מגודלם הרגיל.
- הישארות בתנוחת השתנה בארגז למשך דקות ארוכות, ללא מתן שתן.
- דם בשתן – כתוצאה מפגיעת הקריסטלים והאבנים בדופן שלפוחית השתן.
- השתנה מחוץ לארגז – החתולה משייכת את הכאב לארגז החול ולכן נמנעת ממנו.
- הבעת כאב בזמן מתן שתן – יללה או בכי.
אבחון ובדיקת שתן
האבחון מבוצע על ידי הוטרינרית על בסיס הסימפטומים יחד עם בדיקת שתן.
את דגימת השתן לוקחים בתהליך הנקרא ציסטוצנטזיס או ציסטוצנטזה (ציסטו בקיצור, cystocentesis באנגלית) בו מחדירים מחט דרך הבטן אל תוך השלפוחית ושואבים שתן, לפעמים בעזרת אולטרסאונד. שיטה זו מבטיחה שהשתן הנלקח יהיה סטרילי ולא יזדהם מחיידקים הנמצאים בסביבה, מה שיכול לקרות בלקיחת דגימת שתן בדרך אחרת (למשל לחיצה על השלפוחית וריקונה לכלי סטרילי). קריסטלים יכולים להיווצר בדגימת שתן תוך 20 עד 30 דקות, לכן גם לא כדאי להביא דגימת שתן מהבית, כי היא יכולה להטעות.
בדיקת השתן כוללת בדיקת נראות לשתן (צבע, שקיפות, עכירות), בדיקת תכונות כימיות (חומציות, ריכוזיות, כמות חלבונים) ובדיקה מיקרוסקופית לאיתור חיידקים, קריסטלים, תאי דם אדומים או לבנים.
הבעיה עם דלקות שתן היא שלחתולה אין שתן בשלפוחית ולכן יהיה קשה ואפילו בלתי אפשרי לקחת ממנה דגימה. במקרה כזה אפשר לשקול השארת החתולה בתא ללא ארגז חול למשך לשעה או שעתיים, עם עירוי נוזלים, עד שיצטבר שתן בשלפוחית וניתן יהיה לבצע ציסטו.
טיפול מיידי
תרופה להקלת כאב יחד עם מעבר לאוכל עשיר בנוזלים והפחתת סטרס.
- העלאת צריכת הנוזלים היא הפתרון האמיתי היחיד לרוב דלקות בשתן (למעט דלקות הנגרמות מסטרס) כי היא גורמת לכמויות גדולות יותר של שתן וגם לשתן פחות מרוכז. השתן הדליל ישטוף את שלפוחית השתן ויוצא החוצה את הקריסטלים ושאר הפסולת והמשקעים מהשלפוחית.
- הכאב הנגרם מהדלקת גורם לסטרס לחתולה, והסטרס עצמו גורם לדלקות, ולכן (1) אפשר לשקול לעזור לחתולה להפחית מהכאב עם תרופות לכאב ו-(2) כדאי לעזור לחתולה להפחית מהסטרס על ידי משחק אקטיבי עם חכה, הפרדה מחיות אחרות בבית שמלחיצות אותה, שמירה על שקט, יצירת מקומות מחבוא גבוהים ונמוכים ועוד.
אנטיביוטיקה? בדיקת תרבית ורגישות
רוב החתולים יקבלו באופן אוטומטי מהוטרינרית גם טיפול אנטיביוטי (נגד חיידקים), אבל הרוב המוחלט של דלקות בשתן אצל חתולים אינן ממקור חיידקי ולכן לא רק שהאנטיביוטיקה לא תועיל, היא תזיק ותשמיד את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי.
לחתולים עם מדד ריכוזיות שתן של 1.04 ומעלה יש סיכוי נמוך מאוד (1-2%) לסבול מזיהום חיידקי במערכת השתן.
לכן אם הוטרינרית רוצה לתת אנטיביוטיקה, יש לבקש לבצע תרבית ובדיקת רגישות. בבדיקת תרבית לוקחים דגימה מהשתן ומגדלים את החיידקים על מצע מיוחד למשך מספר ימים כדי לראות האם החיידקים יתרבו (כלומר, אכן מדובר בזיהום חיידקי). במידה ויש זיהום חיידקי, בדיקת הרגישות מגלה איזו אנטיביוטיקה תהיה הכי יעילה בהשמדת החיידקים הספציפים.
אם התרבית לא מצביעה על זיהום חיידקי – אין סיבה לתת לחתולה אנטיביוטיקה.
(3) אבנים וחסימות שתן
כאשר החתול ממשיך לאכול אוכל יבש, הקריסטלים הקטנטנים יתחילו לחבור אחד לשני ולהתגבש לאבנים קטנות ומכאיבות. האבנים חוברות לפסולת, לתאים ולריריות הנמצאים בשלפוחית השתן, ונוצר משקע שעלול ליצור חסימה בצינור השתן הצר של הזכרים (אצל נקבות הצינור רחב ויש פחות חשש לחסימה).
הכליות ממשיכות לייצר שתן אך השתן לא יכול להתפנות מהשלפוחית בגלל החסימה. כמות השתן בה גדלה וגדלה, השלפוחית נמתחת, גורמת לכאבים רבים ונמצאת בסכנת קריעה. הרעלים שבאופן רגיל מסוננים מהדם על ידי הכליות ומופרשים החוצה מהגוף בשתן – נשארים בגוף ויכולים להביא לירידה בקצב הלב, ירידה בטמפרטורת הגוף, ירידה בחיוניות, הקאות ואף מוות.
ברגע שצינור השתן חסום באופן מוחלט, יחלפו בין 12 ל-24 שעות עד ששלפוחית השתן תיקרע והחתול המסכן ימות בכאב ובייסורים.
טיפול
יש לקחת את החתול באופן דחוף למרפאה על מנת שיקבל טיפול מציל חיים.
(4) השלכות האכלה באוכל יבש
יש 2 בעיות עיקריות עם האכלה בגרגרים הקשורות במחלות בדרכי השתן – התייבשות ושינוי בחומציות השתן:
(1) התייבשות כרונית לאורך שנים
בטרף שחתול אוכל בטבע יש 70% נוזלים, באוכל יבש יש 5-10% נוזלים. לחתול אין מנגנון צמא מפותח כי הוא בנוי לקבל את הנוזלים שלו מהטרף. חתול שאוכל תזונה טבעית כמעט ולא שותה. חתול שאוכל אוכל יבש באמת שותה יותר, וזה אולי נראה לכם שהוא שותה הרבה – אבל הוא לא שותה מספיק. הוא שותה מעט מדי ולכן חתול שאוכל גרגרים מקבל רק כ-30% מכמות הנוזלים היומית הדרושה לו. הוא לא מקבל מספיק נוזלים והוא מיובש.
התייבשות קלה לאורך שנים היא התייבשות כרונית. יום אחרי יום השתן מרוכז יותר, הקריסטלים מתגבשים יותר, הדלקת בשלפוחית השתן מתחזקת יותר, עד שיום אחד, לפתע פתאום – החתולה שלכם משתינה עם דם, או מייללת בכאב בארגז החול.
היא הסתירה ממכם את כל הסימנים הקודמים, אבל עכשיו היא כבר כל כך חולה, כבר כ”כ כואב לה, שהיא לא יכולה להסתיר יותר. או חמור מכך, לפתע פתאום, החתול שלכם אפתי. שוכב בשקט חסר כוחות, כי צינור השתן שלו חסום והוא ברגעיו האחרונים.
לכם זה נראה לפתע פתאום – אבל זה תהליך איטי שנמשך במשך חודשים ואפילו שנים כתוצאה מתזונה חסרת נוזלים.
(2) שינוי בחומציות
התזונה הטבעית של החתול היא בשר, ובשר תומך בשתן חומצי. לעומת זאת, האכלה בגרגרים המכילים כמות גדולה של פחמימות, גורמת לשתן של החתול להיות בסיסי יותר. שתן בסיסי מאפשר שגשוג של חיידקים רעים וגם מעלה את הסיכון להיווצרות קריסטלים מסוג סטרוביט (struvite). בשתן בסיסי למינרלים קשה יותר להיות מומסים והם מתגבשים לקריסטלים. רמת החומציות מושפעת גם מתדירות הארוחות (אחרי ארוחה גדולה השתן יהיה בסיסי יותר), תרופות, הקאות, מחלות, סטרס ועוד.
שני גורמים אלה (התייבשות ושתן בסיסי) מעודדים היווצרות דלקת בשתן, או מגורם חיידקי (הנדיר בחתולים עם שתן חומצי תקין) או מריבוי קריסטלים הפוגעים ופוצעים את דפנות השלפוחית.
(5) קריסטל סטורביט? הסבר ושיעור בכימיה
קריסטל מסוג סטורוביט עשוי מהמינרל מגנזיום והתרכובת האנאורגנית אמוניום-פוספט. זה פחות או יותר ההסבר שתמצאו בכל מקום אחר, אבל עבורי זה נשמע כמו תערובת מילים לא ברורה, אז בואו נבין יותר טוב באמצעות ויקיפדיה:
- מינרל – חומר אנאורגני שנוצר בתהליכים טבעיים וגאולוגיים, בד”כ בעל צורת גביש. למשל יהלום הוא מינרל גבישי שנוצר בתהליך גאולוגי טבעי במשך מאות מיליוני שנים, אך ניתן גם לייצרו באופן מלאכותי.
- אורגני ואנאורגני – חומר אורגני הינו חומר שבד”כ מכיל את היסוד פחמן. כל חומר שאינו אורגני, נחשב אנאורגני (לא ההגדרה הכי מבריקה בעולם, אבל זה מה יש). חומרים אנאורגניים יכולים להיות יסודות פשוטים כמו חמצן או ברזל, וגם מולקולות ותרכובות מורכבות יותר.
- מגנזיום – יסוד כימי ומינרל חשוב לתפקוד תקין של גוף האדם והחתול.
- יסוד – היחידה הבסיסית של כל החומרים שאנו מכירים היא אטום. כל דבר בעולם הוא אוסף של אטומים קטנים. יש סוגים רבים של אטומים וכל סוג נקרא יסוד – חמצן, פחמן ומימן הם כולם יסודות.
- תרכובת – חומר העשוי משני יסודות או יותר, הקשורים ביניהם בקשר כימי וביחס קבוע מבחינת כמויות. לעומת התרכובת, בתערובת אין קשר כימי ואין יחס קבוע של כמויות. תמיסת מלח היא תערובת ולא תרכובת, כי מינון המלח בתמיסה אינו קבוע.
- תרכובת אנאורגנית – גם כאן ההגדרה לא הכי מבריקה – כל התרכובת שאינן אורגניות.
אז אחרי שיעור הכימיה הקצר, נחזור לקריסטל הסטרוביט שלנו, העשוי מהמינרל מגנזיום והתרכובת האנאורגנית אמוניום-פוספט (שהיא אוסף של היסודות חנקן וזרחן) ונוצר בסביבה בסיסית (pH גבוה מ-7.0).
(6) הפתרון השגוי - אוכל יבש "רפואי"
בשנות ה-70 וה-80 הוטרינרים החלו לראות יותר ויותר מקרים של דלקות בדרכי השתן, קריסטלים, אבנים וחסימות שתן. במקום לעשות את הצעד ההגיוני והטבעי ולהמליץ על אוכל טבעי, הלכו על פתרון הפוך. חברות המזון היבש המציאו “אוכל רפואי” נגד קריסטלים ודלקות שתן.
מאחר והאוכל היבש גורם לשתן להיות בסיסי ולכן נוצרים בו יותר קריסטלים, לאוכל “הרפואי” הוסיפו רכיב שהופך את השתן לחומצי, ממש כאילו החתול אוכל את האוכל הטבעי שלו!
רק שלא.
כי הרכיב הזה שהם הוסיפו, כמו dl-methionine ואחרים, גורם לשתן של החתול להיות חומצי מדי. ובשתן חומצי מדי אומנם לא נוצרים קריסטלים סטרוביטים, אבל נוצרים קריסטלים ואבנים מסוג אחר: קלציום-אוקסלט (CaO) המורכבים מסידן, פחמן וחמצן. סוג קריסטל שהינו נדיר בחתולים בריאים שאוכלים אוכל טבעי, אבל הפך להיות נפוץ יותר ויותר ככל שהאוכל “הרפואי” לטיפול בבעיות בדרכי השתן נעשה נפוץ יותר. ממש יצירת יש מאין.
עוד שינוי באוכל “הרפואי” הוא הפחתת מגנזיום, כי קריסטלים סטרוביטים עשויים ממגנזיום. אבל האוכל הטבעי של החתול כולל עצמות העשירות במגנזיום. הבעיה היא לא במגנזיום, אלא באוכל היבש. כי אוכל יבש הוא עדיין, מה לעשות, יבש ולכן גורם להתייבשות כרונית, לשתן מרוכז ולא תכוף, לחוסר שטיפה של שלפוחית השתן ולדלקות.
אי אפשר לתקן בעיה שנגרמת מלכתחילה על ידי אוכל יבש עם אוכל יבש אחר, גם לא כשמצמידים לו את שם התואר המהודר “רפואי”.
(7) הפתרון הנכון והקל - אוכל טבעי
לא צריך תוספים מתוחכמים, לא צריך לנסות להיות חכמים יותר מהטבע. התזונה הטבעית של החתול מבוססת בשר טרי ועשירה בנוזלים. זה כ”כ פשוט. התזונה הטבעית מעודדת שתן חומצי, מרוכז במידה הנכונה, והשתנה מרובה. תנאים אלו לא מאפשרים התפתחות של קריסטלים, אבנים, דלקות או חסימות שתן.
שימו לב, חתול שאוכל אוכל טבעי, שותה הרבה פחות (אם בכלל) אבל הולך לשירותים לעיתים תכופות יותר, אפילו פי 2 יותר מאשר חתול שאוכל אוכל יבש. לכן, בהתאמה לתדירות ההשתנה, גם את ארגז החול תצטרכו לנקות לעיתים תכופות יותר 😊
אם החתול כבר סובל ממחלות שתן, במקביל למעבר לאוכל טבעי כדי להתייעץ עם מטפלת ברפואה משלימה או וטרינרית הוליסטית כדי להתאים לחתול תוספי תזונה או צמחי מרפא שיעזרו בחיזוק והבראה של מערכת השתן והפחתת סטרס.
(8) סטרס
גם חתולים שאוכלים אוכל טבעי יכולים לסבול מדלקות שתן הנגרמות מסטרס, וזהו מצב לא פחות נעים מדלקת הנגרמת כתוצאה מאכילת אוכל יבש והתייבשות. הכאב הנגרם מהדלקת יוצר בעצמו סטרס ומזין את המעגל סטרס-דלקת-כאב-סטרס.
יש חתולים שיותר רגישים לסטרס ונוטים לדלקות בשתן מאחרים.
בכל מקרה התפקיד שלנו הוא לעזור לחתולים ככל הניתן להפחית מרמת הסטרס שהם חווים ביום-יום, ובפרט בזמנים מלחיצים של שינוי.
סטרס יכול להיגרם מסיבות רבות – הכנסת בעל חיים או אדם חדש הביתה, שיפוצים בתוך הבית או בסביבה, רעשים חריגים, כלב של השכנים, שינויים בשגרה, נסיעה שלנו לחופשה והשארת החתול בבית ועוד.
הקלה על סטרס תהיה באמצעות זמן איכות אישי עם כל חתול, משחק אקטיבי בחכה, הפרדה בין חתולים שאינם מסתדרים, אפשרויות טיפוס לגובה, מתקני גירוד אנכיים ושטוחים, מקומות מחבוא נמוכים וגבוהים, שימוש בצמחי מרפא וארמופתרפיה.
בברכת מיאו ♥
שנזכה לחתולים בריאים, מאושרים ואהובים לנצח נצחים.
🧡 מירה
רפרנסים:
מסקנת המאמר: “Evaluation of effects of dietary carbohydrate on formation of struvite crystals in urine and macromineral balance in clinically normal cats” (לינק): לעמילן בתזונה יש פוטנציאל לעידוד היווצרותם של קריסטלים סטרווטים. לכן, כדאי להפחית פחמימות בתזונה כדי למנוע היווצרות אבני סטרווטים.