אחד המיתוסים החזקים ביותר על גרגרים, מיד אחרי “החתול שלי שותה מלא”, הוא שאוכל יבש שומר על השיניים והחניכיים בריאות. אין דבר רחוק יותר מהמציאות. כדי לשמור על בריאות הפה צריכים להתקיים שני תנאים: (1) ניקיון מכני של הפלאק מהשיניים כדי למנוע התפתחות דלקת; (2) סביבה שלא מעודדת התרבות של חיידקים רעים – כלומר תזונה ללא סוכר. נחשו מה אין בגרגרים? את 2 התנאים הללו.
אוכל טבעי לא פותר הכול כי אין בו את הניקוי המכני של הפלאק, אבל גם אין בו סוכר ולכן החיידקים הרעים לא מתרבים אז זה כמעט חצי נחמה. בואו נבין איך לשמור על הפה של החתולים שלנו נקי ובריא כשמאכילים טבעי.
(1) פלאק ודלקת חניכיים
לשן יש חלק גלוי הנקרא כתר וחלק נסתר הנקרא שורש שמעגן את השן ללסת. פלאק הוא משקע דביק (ביופילם) על השיניים שמכיל כ-90% חיידקים ונראה כמו כתמים צהובים על השיניים. הכתמים נמצאים בעיקר על השיניים הטוחנות (molars) והקדם-טוחנות. הפלאק מתחיל בסביבה הנעימה מתחת לחניכיים, ומתפשט לכל השן.
פלאק לא מטופל גורם לשני דברים במקביל – היווצרות אבנית השן ודלקתיות.
פלאק שנשאר על השן מתקשה באמצעות סידן והופך לאבנית השן (tartar, calculus), האבנית גורמת לשן להיות מחוספסת וכך לפלאק קל יותר להיצמד והוא מצטבר עוד ועוד וממשיך להפוך לאבנית. את אבנית השן קשה להסיר באופן עצמאי בבית וצריך לעשות זאת אצל הוטרינר.
פלאק ואבנית השן גורמים לדלקתיות וכאבים. ההצטברות של החיידקים מתחת לחניכיים מעוררת את מערכת החיסון. לוחמי מערכת החיסון נשלחים להילחם בחיידקים ויוצרים דלקתיות (דלקת חניכיים Gingivitis) שמתאפיינת בכאבים, נפיחות ואדמומיות.
דלקת חניכיים עלולה לגרום לזיהום בפה ולפגוע באיברי הגוף (כבד, כליות, לב) והמפרקים. תוצרי לוואי שנוצרים בעקבות הדלקת נספגים למחזור הדם וכאשר הם מגיעים לאזורים שכבר ככה אינם בריאים, גורמים שם לבעיות גדולות יותר. דלקת חניכיים כרונית מקושרת למחלות לב, כליות וכבד, מחלות פרקים ומחלות אחרות (אינה גורמת, אבל תורמת).
במידה ולא תטופל, דלקת החניכיים יכולה להתפתח למחלת חניכיים קשה יותר (Periodontitis) בה יש הרס רקמות, נסיגת חניכיים והשיניים עלולות לנשור. זה יוצר פתח לחיידקים הרעים לחדור למחזור הדם והם עלולים ליצור זיהומים ברחבי הגוף.
סימפטומים
– שיניים צהובות – במיוחד השיניים האחוריות (הקדם-טוחנות והטוחנות)
– חניכיים אדומים, נפוחים ומודלקים
– ריח רע מהפה
– “החתול אוכל רק בצד אחד, מזיל ריר באכילה, נראה שכואב לו
– ירידה במשקל עקב אכילה מופחתת
היעדר סימפטומים לא מעיד על פה בריא, וקיומם של הסימפטומים לא מעיד בהכרח על מחלת חניכיים. גם אם השיניים לבנות ומבהיקות, יכול להיות שיש מצבור גדול ונסתר של פלאק מתחת לחניכיים שאנחנו לא רואים אבל הוא יוצר כאבים ודלקת. ריח רע יכול להעיד על חוסר איזון של חיידקי המעיים ולאו דווקא בעיה במיקרוביום בפה.
בבדיקה השנתית אצל הוטרינרית כדאי שהיא תסתכל על מצב השיניים, אם החתול מאפשר.
(2) גרגרים אינם טובים לשיניים
המיתוס הוא שגרגרים מנקים את השיניים כי הם קשים. אבל הם לא. רוב החתולים בכלל לא לועסים את הגרגרים, הם פשוט גורפים אותם לפה ובולעים אותם כמו שהם. לכן קיא של חתול לעיתים קרובות מכיל גרגרים שלמים. אבל גם אם החתול לועס אותם, במגע הקל ביותר הגרגרים מתנפצים לרסיסים, ובמקום לנקות את השיניים רק ממלאים את החניכיים בשאריות אוכל שמאכילות את החיידקים הרעים.
וזה העניין הנוסף, גרגרים מכילים כמויות עצומות של פחמימות, סביב 30-50% פחמימות. פחמימה היא סוכר, והסוכר הזה מזין את החיידקים הרעים והפטריות שמשגשגים ומתרבים בעקבות כל שפע האוכל הטעים.
כשיש המון חיידקים רעים, קצב הייצור של הפלאק גדל והוא נצמד לשיניים, מאחר והגרגרים לא מנקים את השיניים, הפלאק מצטבר, הופך לאבנית שמאוד קשה להסיר לבד בבית, וגורם לדלקת וכאבים.
אוכל “רפואי” דנטלי
אוכל “רפואי” דנטלי אולי גורם ליותר חיכוך וכביכול ניקיון של השן, אבל שוב, הוא מכיל 30-50% פחמימות ופשוט מאכיל את החיידקים הטובים. ולכן לא רק שבפועל הוא לא באמת עוזר לבריאות החניכיים, הוא גם יוצר את כל שאר הבעיות שגרגרים גורמים – דלקות שתן, חסימות שתן, מחלות כליות, עמידות לאינסולין, סוכרת, השמנה, דלקתיות בכל הגוף, חוסרים תזונתיים (איו מספיק חלבון) ובריאות לקויה הנגרמת מכל הכימיקלים, העובשים, הפטריות והרעלים שנמצאים בגרגרים.
גם החטיפים הדנטליים מלאים בפחמימות ורכיבים בעיתיים, או מיוצרים בסין מחומרי גלם זולים, או גם וגם.
(3) איך שומרים על בריאות הפה?
חתולים צריכים hassle factor, גורם התעסקות עם השיניים. בטבע חתולים משתמשים בשיניים כדי לקרוע חתיכות בשר מהטרף, או כדי ללעוס את הטרף שהם צדים כשהם אוכלים אותו בשלמותו. הניקיון המכני של השיניים מושג על ידי חיכוך בעצמות, בבשר ובפרווה. האוכל שהם אוכלים בטבע מותאם באופן אבולציוני ומושלם כדי לשמור על הפה שלהם בריא – הוא לא מכיל פחמימות ולכן (1) לחיידקים הרעים אין מזון כדי לשגשג (2) רמות הדלקתיות בגוף נמוכות.
שלושת השלבים לשיניים וחניכיים בריאות:
- האטת היווצרות הפלאק
- ניקיון מכני של הפלאק מהשיניים
- הפחתת רמת הדלקתיות בגוף
(3.1) הפחתת החיידקים הרעים והאטת היווצרות הפלאק
הפלאק נוצר מהצטברות של חיידקים רעים על השיניים ומתחת לחניכיים, השגשוג של החיידקים הרעים מוביל לתגובה מוגברת של מערכת החיסון ולהופעת סימני דלקת. כאשר החיידקים לא מטופלים, הדלקת הופכת לכרונית וגורמת לכאב וסבל רב.
לכן הדבר הבסיסי והמיידי שיש לעשות עבור החתול הוא לפחית את כמות החיידקים הרעים ולהאט את קצב היווצרות הפלאק.
תזונה טבעית
תזונה טבעית מכילה כמות אפסית של פחמימות ולא מאכילה את החיידקים הרעים והפטריות בפה. כשלחיידקים הרעים אין שפע של אוכל וסוכרים, הם לא משגשגים. פחות חיידקים = פחות היווצרות של פלאק.
תזונה מתאימה ביולוגית היא הבסיס להכול. אף צחצח שיניים לא יעזור אם נמשיך להאכיל אותו באוכל יבש עתיר פחמימות.
תוסף Healthy Mouth
תוסף Healthy Mouth הוא שילוב של צמחים ורכיבים פעילים טבעיים המפחיתים את כמות הפלאק ועוזר לשמור על השיניים נקיות. את התוסף מוסיפים למי השתיה או מדללים במים ומוסיפים לאוכל הטבעי. התוסף לא משנה משמעותית את כמות החיידקים בפה, אלא מונע מהם להתגבש לפלאק.
(3.2) ניקיון מכני של השיניים מפלאק
יש שתי דרכים עיקריות לנקות את שיני החתולים מפלאק – צחצוח שיניים והאכלה בעצמות. שתיהן די בעייתיות וכדאי להרגיל את החתולים לכך מגיל צעיר, אחרת, לא כל החתולים ירצו לאכול עצם וכנראה שאף חתול לא יסכים לצחצוח שיניים.
האכלת עצמות
באכילת עצמות החתול מכרסם את הבשר מהעצם, לעיתים גם אוכל חלק מהעצם עצמה. הפעולה של קריעת הבשר מהעצם יוצרת חיכוך של השיניים עם הבשר והעצם ומנקה את הפלאק. העצם מכילה סידן וזרחן שהם מינרלים חשובים אך קיימים כבר באוכל הטבעי ולכן לא ניתן לחתול יותר מדי עצמות לאכול, כדי שלא יקבל עודף מינרלים. אפשר פעם בשבוע.
נוסף על הניקיון הפיזי, אכילת עצמות מיטיבה רגשית עם החתול. החתול הוא טורף, הגוף והמוח שלו נבנו על אכילת טרף, קריעת נתחי בשר וכרסום עצמות ולכן כשהוא מבצע את הפעולות האלה משתחררים הורמוני הרגשה טובה כמו דופמין וסרטונין שגורמים לו לחודש הנאה וסיפוק.
דגשים חשובים מאוד להאכלת עצמות:
♥ העצמות צריכות מתאימות לחתולים מבחינת גודל ורמת קושי – כמו כנפיים וגרון עוף. גם רגלי עוף או רגלי ברווז – אם כי לא ראיתי שמוכרים כאלה בארץ.
♥ תמיד להשגיח בזמן שהחתול אוכל מהעצם.
♥ העצמות חייבות להיות נאות ולא מבושלות. אם אכלנו בעצמנו כנפיים לעולם לא ניתן את העצם לחתול. עצמות שעברו חימום הופכות להיות פריכות ועלולות להתנפץ ולפגוע באיברי הפנים של החתול.
אם החתול הבוגר שלכם לא רגיל לאכול עצמות, יכול להיות שהוא יתעלם מהן או לא ידע מה לעשות איתן. נסו להחזיק את העצם ביד ולעודד אותו לרחרח ולכרסם ממנה. אם זה לא עובד, נסו האכלה בנתחי בשר נא, צ’אנקים, שאכילתם גם תורמת לניקיון מכני.
~~ ההנחיות כאן הן עבור חתולים בלבד. עבור כלבים בחירת העצמות שונה לחלוטין ויש להתאים את העצם לגודל ואופי הכלב ~~
צחצוח שיניים
הדבר החשוב ביותר לגבי צחצוח שיניים הוא שחייבים להרגיל את החתול לכך מגיל אפס (או לפחות מהגיל בו יש לו שיניים: 6~ שבועות לשיני חלב, 6~ חודשים שיניים בוגרות). מה שכן, אם זכינו לאמץ גור קטנצ’יק, נרצה ממש בשלב מוקדם להרגיל אותו להתעסקות כללית עם איברי הגוף שלו כדי לבחון את מצבו הבריאותי – פתיחת הפה, הסתכלות וצחצוח, בחינת האוזניים ונקיונן, מדידת דופק.
אני לא מצחצחת שיניים לחתולים שלי כי לא ידעתי כמה זה חשוב כשאימצתי אותם ולכן לא הרגלתי אותם, וחלקם במילא כבר היו בוגרים. אבל מברשת השיניים הייעודית כבר בדרך מאמזון והגור הקטן הבא שיגיע לפתחי יקבל צחצוח קבוע!
תדירות צחצוח
הרצוי הוא צחצוח מדי יום, ואם לא אז לפחות 3 פעמים בשבוע. פלאק נוצר תוך 24 שעות ולכן צחצוח יומי מנקה את הפלאק שנוצר באותו יום. המטרה היא לנקות את הפלאק מספיק מהר לפני שהוא מתגבש והופך לאבנית השן, אותה אי אפשר לנקות באמצעים ביתיים והיא מצריכה ניקוי מקצועי אצל הוטרינר.
מברשת ומשחת שיניים
לא משתמשים במברשת שיניים של בני אדם וגם לא של ילדים, הן גדולות וקשות מדי עבור החתולים שלנו.
הוטרינר ומומחה השיניים ד”ר ג’יימס אנתוני ממליץ על מברשת שיניים אורתודנטית בשם Proxabrush Trav-ler בעלת זיפים רכים. לחברה יש מברשות במספר גדלים, הגירסה הזו מכילה את הגדלים moderate ו-wide. באמזון ניתן להשיג ולשלוח לארץ את הגדלים tight ו ultra-tight. הידית מגיעה עם מברשות להחלפה, אם מצחצחים כל יום יש להחליף מברשת מדי חודש.
כמובן לא להשתמש במשחת שיניים של בני אדם וגם לא משחה ייעודית לבע”ח כי שני הסוכים מכילים חומרים מזיקים וכימיקלים. צחצוח עם מים או מעט שמן קוקוס הוא הטוב ביותר.
הרגלה לצחצוח
רוב הפלאק של חתולים וכלבים הוא בשיניים החיצוניות, ולכן מספיק לצחצח רק את הצד החיצוני של הפה.
– סשן הצחצוח צריך להיות קצר מאוד: לאחר הרגלה כדקה, ובזמן ההרגלה ובפעמים הראשונות, מספיקות כמה שניות.
– לא עושים זאת בכוח, אם החתול לא מסכים אז הוא לא מסכים, אנחנו לא רוצים ליצור סטרס או חוויה שלילית המקושרת אלינו או לצחצוח השיניים.
– נתחיל עם האצבע שלנו ונעביר אותה לרוחב החניכיים והשיניים של הגור הקטן, בלסת העליונה והתחתונה. כך פעם ביום, למשך מספר ימים.
– אחרי הצחצוח ניתן לגור חטיף טעים, כדי שיקשר בין צחצוח השיניים למשהו שהוא אוהב מאוד.
– לאחר כמה ימים כאלה נשים על האצבע פד גזה ונעבור איתו לרוחב השיניים והחניכיים.
– לאחר כמה ימים נוספים נעבור למברשת שיניים בגודל המתאים לגורצ’יק.
– בכל צחצוח נגביר מעט את הלחץ, נתחיל עם ממש ליטוף עדין ונסיים עם שפשוף כמו בצחצוח שיניים. ההדרגתיות צריכה להימשך מספר שבועות.
יכול להיות שב 2-3 פעמים הראשונות של צחצוח עם מברשת יהיה מעט דם, החניכיים צריכים להתחזק, אבל תוך כמה ימים הם צריכים להיות חזקים מספיק ולא להיפצע מהצחצוח.
כרסום מקלוני גפן הכסף Silvervine
חתולים לא לועסים ולכן צעצועי נשיכה ולעיסה של כלבים לא אפקטיביים עבורם. הוטרינרית ד”ר קייטי וודלי מציעה להשתמש במקלוני גפן הכסף (מטאטבי, Matatabi, Silvervine) גפן הכסף הוא צמח שחתולים אוהבים בדומה לקטניפ ולכן יכול להיות שיסכימו לכרסם את המקלון וכך לנקות את השיניים. אם החתול לא מכרסם באופן עצמאי את המקלון, נסו להחזיק את המקלון מול הפה שלו, לפעמים זה עוזר והוא יסכים לכרסם ולהתעסק כך עם המקלון.
כמו כל משחק, לא נשאיר אותו באופן קבוע בחוץ, אלא נחזיר לארון ונוציא בערך פעם בשבוע, כדי שהחתול לא ישתעמם ממנו.
(3.3) הפחתת רמת הדלקתיות בגוף
מאחר ולא ניתן לנקות באופן יעיל הצטברות של פלאק מתחת לחניכיים, כאשר נוצר הרבה פלאק הוא גורם לדלקתיות שהופכת להיות כרונית. דלקתיות כרונית גורמת לתוצרי לוואי שמתפזרים בגוף באמצעות הדם וגורמים לנזקים. תזונה טבעית תורמת גם כאן כי עוזרת להפחתת הדלקתיות בגוף, לעומת האכלה בגרגרים עמוסי פחמימות שמעודדים דלקתיות.
אומגה 3
חומצות שומן אומגה 3 הן אנטי דלקתיות ומסייעות בהפחתת רמת הדלקת בגוף. הן חשובות לשלל תהליכים אחרים בגוף כמו ניקוי רעלים ובריאות הלב. אומגה 3 נמצאת בסלמון, בסרדינים וכתוסף תזונתי בקפסולות.
אומגה 3 הן חומצות שומן מאוד רגישות, כלומר הן מתחמצנות ומתקלקלות בקלות. לכן זה קריטי לקנות תוסף אומגה 3 שנשמר בקירור לכל אורך שרשרת האספקה – בייצור, באחסון ובשילוח. מאוד לא כדאי לקנות אומגה 3 שמוכרים בחנויות טבע רגילות על המדף. אני משתמשת כבר שנים באומגה 3 של אומגה גליל הניתנות לרכישה בחנות של מיאומי.
בארה”ב ניתן לבצע בדיקת אומגה 3 לכלבים של חברת Omega Quant, נקווה שבקרוב החברה תציע גם בדיקה לחתולים. בבדיקה אומגה 3 מטפטפים טיפה של דם על נייר, ואת הנייר שולחים למעבדה. די פשוט. החברה עושה גם בדיקות אומגה 3 לבני אדם (בארץ אפשר לעשות גם דרך אומגה גליל שעוברת עם מעבדה בגרמניה).
תוסף 1TDC
שילוב של חומצות שומן שעוברות שינוי כימי שגורם להן להיספג במהירות בגוף ולהפחית דלקתיות ובכך מסייעות לבריאות החניכיים (וגם מפרקים, וכל מקום בגוף עם דלקת). הן חוברות לתאי דם לבנים מסוג T, מסתובבות בגוף ובאזורי דלקת הן משתחררות ומייצבות את התאים המודלקים.
הן יכולות להיספג דרך העור ולכן לחתולים שלא מאפשרים מריחה על החניכיים – ניתן למרוח בחלק הפנימי של האוזן ולנגב אחרי 10 דקות.
(4) האם לבצע ניקוי שיניים בהרדמה?
אם אין ברירה אחרת, כן. אם הפה של החתול הגיע כבר למצב קשה מאוד של דלקת חניכיים והצטברות אבנית – כנראה שכדאי לקחת את הסיכון ולבצע את ההרדמה.
הרבה יותר קל למנוע את הצטברות הפלאק והאבנית, אבל אם זה כבר נעשה – צריך לטפל בחתול כדי ליישר קו ולהגיע למצב שבו הפה בריא.
חשוב לזכור שהרדמה היא הליך שכולל סיכונים ושימוש בחומרי הרדמה מזיקים, ולכן כדאי לבצע הרדמה כמה שפחות.
כמה דגשים לפני ביצוע ההרדמה (כל הרדמה, לא רק לניקוי שיניים):
- בדיקת דם – לבצע פאנל מלא של בדיקות דם לפני ההרדמה, כדי לוודא שהממדים של החתול תקינים ואין בעיה עם הכבד או הכליות שתפקידם לסנן רעלים מהגוף – חומרי הרדמה הם רעל במינון נמוך.
- רנטגן דנטלי – אני לא יודעת עד כמה זה נהוג בארץ, אבל מאחר והפלאק נמצא גם (ואפילו בעיקר) מתחת לחניכיים, הרנטגן מסייע לניקיון.
- מעקב מדדים – לוודא שבזמן שהחתול מורדם יש מעקב אחר רמת החמצן, לחץ הדם, קצב הלב, וטמפרטורה – בזמן ניקוי השיניים מוזרמים מים קרים לפה החתול שעלולים לקרר אותו מדי.
- אינפוזיה – לוודא שהחתול מחובר לאינפוזיה. האינפוזיה חיונית למקרה שחס וחלילה תהיה בעיה והחתול יצטרך תרופות מצילות חיים, בהן כל שניה חשובה.
- הניקוי מבוצע על ידי הוטרינר/ית ובסיוע של טכנאי/ת – זו בדיקה כפולה: גם שהוטרינרית מבצעת את הניקוי בעצמה וגם שיש טכנאי/ת שמסייעים לה. זה חשוב למקרי חירום, כאשר קורה משהו לא שגרתי שמסכן את חייו של החתול.
שיני החתול
בפה החמוד של החתול יש 4 סוגי שיניים. בכל לסת יש:
– 6 שיניים חותכות (השיניים הקדמיות)
– 2 ניבים (שיניים משוננות)
– 4 קדם-טוחנות בלסת התחתונה ו-6 בלסת העליונה
– 2 טוחנות.
בסה”כ יש לחתול הבוגר 30 שיניים (לגורים יש 26 שיני חלב), מתוכן 14 טוחנות וקדם-טוחנות (6 בלסת התחתונה, ו-8 בעליונה). להשוואה, לכלבים יש 26 שיניים טוחנות וקדם-טוחנות! זה כמעט פי 2 מלחתול.
חתולים הם שונים מכלבים! מבנה הלסת והשיניים מעיד על היותם טורפי-על וקרניבורים מוחלטים שאוכלים בשר והרבה פחות צמחים וירקות מאשר כלבים, שהתפתחו לאכול מגוון רחב יותר של מזונות.
בברכת מיאו
אם יש חשש לחוסר איזון של החיידקים בפה, או שעושים הכול נכון אבל מצב החתול לא משתפר, אפשר לבצע בדיקה של המיקרוביום בפה, בארה”ב יש שתי חברות שמציעות זאת: kittybiome (לא להתבלבל עם הבדיקה למיקרוביום במעי) ו-basepaws.
המון בריאות והצלחה!
מירה