למה גרגרים כל כך גרועים לחתול/ה שלך

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

כולנו יודעים שאוכל הוא במיטבו כשהוא טרי וטבעי.

אם נייצר סקאלה דמיונית, שבקצה הבריא שלה יש לנו פטרוזיליה, כרובית וברוקולי עשירי ויטמינים ומינרלים – תנחשו מה יהיה בקצה השני המתועש והנוראי – נכון! גרגרים. האמת הפשוטה הזו ברורה לכל אחד, גם לכם. עכשיו בואו נבין לעומק מדוע הגרגרים כ”כ גרועים לחתול/ה הנפלאים שלך.

(1) נוזלים מועטים - התייבשות כרונית

גרגרים מכילים פחות מ-10% נוזלים והם לא מספקים לחתול את הנוזלים שהוא צריך לשמירה על בריאות. יונקים אחרים כמו כלבים וגם בני אדם – מרגישים צמא ושותים. אבל החתולי שלנו? הוא כמעט ולא צמא. הגוף שלו בנוי לקבל את הנוזלים מהמזון, מהחיות הקטנות שהוא צד ואוכל ולכן מנגנון הצמא שלו לא מפותח והוא לא שותה, גם אם הגוף שלו חווה התייבשות כרונית.

ומה קורה כשהחתול לא מקבל מספיק נוזלים?

  1. נוזלים נשאבים מתאי הגוף לצורך עיכול המזון ואנחנו מקבלים פרווה יבשה, כפות רגליים יבשות ואף סדוק.
  2. ועוד יותר גרוע מזה – הכליות נמצאות בסטרס כי הן צריכות נוזלים בשפע כדי לתפקד היטב
  3. השתן הופך להיות מרוכז וככל שריכוז השתן עולה, כך גדל הסיכוי להתפתחות קריסטלים בשתן. קריסטלים גורמים לכאב ודימום בשלפחוית השתן, והם יכולים להתפתח לאבנים ולחסימת שתן.

 

אכילה של גרגרים לאורך שנים מגדילה את הסיכון להתייבשות כרונית ולמחלות בכליות ובדרכי השתן. מנגד, תזונה עשירה בנוזלים מפחיתה את העומס מהכליות, הופכת את השתן לדליל ומאפשרת שטיפת הקריסטלים המסוכנים החוצה. אוכל טבעי מכיל כ-70% נוזלים, ממש כמו הטרף שהחתול צד בטבע ומספקת לחתול את רוב או את כל הנוזלים הדרושים לו לבריאות וחיוניות.

(2) פחמימות לא רצויות – דלקתיות, השמנה וסכרת

למה הפחמימות מזיקות לחתול

לחתולים אין מה לעשות עם פחמימות. הגוף שלהם יודע להפיק אנרגיה מחלבונים ושומנים, אבל הוא לא יודע לנצל את הפחמימה לאנרגיה, ולכן היא פשוט מתפרקת לרכיביה – סוכר – ונאגרת כשומן. וזה לא משנה אם זו פחמימה “מורכבת”, דגנים, קטניות או כל דבר אחר. כל פחמימה למעט סיבים תזונתיים היא סוכר.

חתולים לא אוכלים פחמימות בטבע וכשהם אוכלים אותן במזון היבש – הן מזיקות. פחמימות (=סוכר) גורמות לחתול להשמנה, סכרת, מעודדות דלקתיות בגוף (כמו דלקת לבלב, דלקת מעי, דלקת פרקים), היפרגליקמיה (רמה גבוהה של סוכר בדם) והתנגדות לאינסולין (המתפתחת בעקבות ההיפרגליקמיה).

פחמימות גם משנות את חומציות השתן והופכות אותו לבסיסי יותר (מעל 7.5 PH, במקום כ 6-6.5 PH בתזונה הטבעית). כשהשתן פחות חומצי, נוצרים תנאים להתפתחות חיידקים הגורמים לדלקות בשתן, כאבים והיווצרות קריסטלים בשלפוחית השתן.

למה יצרני המזון המתועש מוסיפים פחמימות?

כי הן זולות משמעותית לעומת חלבון איכותי מהחי. הפחמימות משמשות כממלא נפח זול וכדבק להדבקת חומרי הגלם ליצירת הגרגר הקטן והאחיד. בד”כ מזון יבש יכיל כ-40% פחמימות ויותר, כדי להבין כמה פחמימות יש במזון היבש צריך להפחית מ-100 את אחוזי החלבון, שומן, לחות ואפר המופיעים על התווית.

קחו את שק הגרגרים של החתול שלכם, הכניסו את המספרים למחשבון וחשבו כמה פחמימות מכיל האוכל היבש שהחתול שלכם אוכל. כל רמה מעל מעל אחוזים בודדים (שלא לומר אפס) אינה בריאה עבור החתול.

(3) חלבון מועט ולא איכותי – מחסור בנוטריאנטים

חתולים הם קרניבורים מוחלטים – הם חייבים לאכול חלבון מן החי בכמות גדולה כדי לענות על הצרכים התזונתיים שלהם. חיות אומניבוריות (אוכלות גם בשר וגם צמחים) אינן משתמשות בחלבון כמקור אנרגיה, אלא רק לבניית תאי הגוף השונים (שרירים, הורמונים, נוגדני מערכת החיסון). חתולים משתמשים בחלבון גם כמקור אנרגיה וגם לבניית תאי הגוף ולכן כמות החלבון הדרושה לחתול גדולה מכמות החלבון הדרושה לחיות אחרות (ביחס למשקל הגוף).

לחתולים יש צורך ספציפי בחומצת האמינו טאורין ובוויטמינים A ו-D הנמצאים בחלבונים ושומנים מן החי. חתולים אינם מסוגלים לסנתז נוטריאנטים אלו בעצמם וחייבים לקבלם דרך המזון (סנתוז = ייצור נוטריאנט מרכיבים אחרים).

כמות החלבון במזון יבש היא נמוכה מדי (יש הרבה יותר מדי פחמימות על חשבון החלבון) וגם מגיעה בחלקה מחלבון מהצומח ולא מבשר, ואינה מכילה את כל הנוטריאנטים שהחתול צריך.

האוכל הטבעי של מיאומי מכיל 90% בשר איכותי המספק את החלבון שהחתול צריך כדי להיות בריא.

(4) חומרי גלם שאינם ראויים למאכל אדם

באנגלית יש שני מושגים המבדילים בין איכות חומרי הגלם:

  • food grade איכות הראויה למאכל בני אדם
  • feed grade איכות למאכל בע”ח – כלומר חומרי גלם שלא ניתן להשתמש או למכור למאכל בני אדם.

גרגרים מכילים חומרי הגלם שהם feed grade – הם מכילים בשר שאינו ראוי למאכל אדם. אין קשר בין התמונות היפות המופיעות על אריזת המזון המתועש, לבין חלקי החיות שמכניסים אליו בפועל.

האוכל הטבעי שלנו עשוי מחומרי גלם שהם food grade, ראויים למאכל אדם – כלומר טריים ואיכותיים ממש כמו הבשר והירקות שאנו קונים לעצמנו בסופר ובקצביה.

(5) עיבוד בחום גבוה - הרס נוטריאנטים

גרגרים מיוצרים על ידי עיבוד חומרי הגלם בחום גבוה למשך זמן רב. חומרי הגלם הבשריים מבושלים בחום גבוה, מיובשים, מעורבבים עם הרכיב הפחממתי (דגנים, תפו”א, קטניות) ומבושלים שוב ליצירת עיסה שעוברת תהליך אקסטרוזיה – מעבר בחום גבוה ולחץ גבוה דרך חותכן צורות כדי ליצור את הגרגרים.

החלבונים עוברים שינוי מבני או נהרסים, חומצות השומן מתחמצנות, הויטמינים, המינרלים והאנזימים שבמזון נהרסים. כדי לפצות על ההרס, יצרני המזון המתועש מוסיפים ויטמינים ומינרלים סינטטיים לאחר העיבוד, כדי שיוכלו לכתוב שהמזון שלהם מכיל את הכמות המינימלית של נוטריאנטים שהחתול צריך כדי לחיות (לקריאה נוספת על ההגדרה מלא ומאוזן).

הכמות המינימלית כדי לשרוד – אבל ממש לא הכמות האופטמלית כדי לשגשג..

אוכל טבעי עובר מינימום עיבוד – טחינת הבשר ובישול קצר בסו-וויד בטמפרטורה מבוקרת להריגת פתוגנים (חיידקים). אם אתם מכינים לבד בבית תוכלו להגיש נא, ללא בישול בכלל. כמובן שאת המתכון יש לקבל מאשת מקצוע בתחום התזונה הטבעית לבע”ח.

(6) זמינות ביולוגית או רמת נעכלות

רמת נעכלות (digestible) או זמינות ביולוגית (bioavailability) מתארת באיזו קלות הגוף יודע לספוג ולהשתמש במלואו בחומר גלם או מזון. הזמינות הביולוגית מושפעת מ:

  • איכות הרכיבים – עם עדיפות למזון אורגני ובקר מרעה חופשי (הלוואי עלינו!)
  • סוג המזון – חלבון מהחי יתעכל טוב יותר מאשר חלבון מהצומח
  • רמת העיבוד – כשמזון מעובד בחום גבוה, מבנה החלבונים משתנה והופך לפחות ניתן לעיכול.

הגרגרים מעובדים בטירוף ולכן הזמינות הביולוגית שלהם נמוכה. איכות בשר נמוכה, הרס הנוטריאנטים בתהליך העיבוד והזמינות הנמוכה של חומרי המזון שנשארו בגרגרים המעובדים מביאים למצב שהחתול לא מקבל את כל מה שהגוף זקוק לו. הגוף שלו נשאר רעב, ולכן הוא אוכל עוד ועוד מהגרגרים כדי לנסות למלא את החסר. מערכת העיכול שלו צריכה להתאמץ מאוד כדי לעכל את הגרגרים המעובדים, והעומס עליה גורם לדלקות במעי, שלשול, עצרות. אכילת היתר מביאה להשמנה (גם בגלל כמות המזון וגם בגלל תכולת הפחמימות הגבוהה שמתפרקת לסוכר ונאגרת כשומן) והשמנה מעלה את הסיכון לדלקות פרקים, סכרת, מחלות לב ודלקות נוספות.

כשהזמינות הביולוגית של האוכל גבוהה החתול מצליח להפיק יותר חומרי מזון ואנרגיה מכל ארוחה. כתוצאה – יש לו פחות בעיות עיכול (שלשול, עצירות, הקאות) והוא אנרגטי יותר. החתול מקבל מהמזון את הנוטריאנטים שהגוף שלו דורש ולכן לרוב אוכל רק עד לשובע וכך שומר על משקל תקין.

(7) חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, חמצון

חומרים משמרים

על שק גרגרים מוטבע תאריך תוקף של חודשים רבים ואפילו שנים. כדי למנוע כביכול את הקלקול מוסיפים לגרגרים חומרים משמרים סינטטיים. אתם לא תצליחו לזהות אותם בתווית, פשוט כי התווית של הגרגרים בלתי ניתנת לקריאה ולהבנה. אבל הם שם והם לא מוסיפים בריאות לחתול.

חומרי טעם וריח

העיבוד המסיבי שעובר המזון היבש גורם לו לאבד כל זכר לטעם וריח של בשר ולכן מוסיפים לגרגרים חומרי טעם וריח להגברת הטעימות וכדי לגרום לחתול לאכול מהאוכל. החומרים האלה ממכרים ואינם בריאים.

ל-BBC יש כתבה מעניינת על חומרי הטעם והריח הממכרים שמוסיפים לגרגרים (באנגלית).

חמצון שומנים

חומצות השומן החיוניות שבמזון רגישות מאוד לחמצון.

חומצות שומן חיוניות הן חומצות שומן (שומנים) שהגוף לא יודע לייצר בעצמו וחייב לקבלן מהמזון. חמצון הוא תהליך בו אטום מאבד אלקטרון והופך להיות רדיקל חופשי רשע ולא יציב.

תהליך החמצון מתרחש כאשר חומצות שומן נחשפות לאורך זמן לחום, אור, לחות או חמצן. כאשר שק הגרגרים יושב לאורך חודשים ושנים במחסן, בחנות, ואפילו בבית – הוא מתקלקל. כאשר שק הגרגרים נפתח וחומצות השומן נחשפות ללחות וחמצן – תהליך הקלקול מואץ.

(8) שבירת מיתוס – גרגרים אינם תורמים לבריאות השיניים

בפה של החתול יש חיידקים, זה טבעי, בכל מקום יש חיידקים. אבל כשהחיידקים החביבים פוגשים סוכר (=פחמימות) הם מייצרים חומצות הממיסות את השן וגורמים לעששת ודלקות חניכיים.

כשחתול צד חיה בטבע, הוא אוכל את העצמות או מכרסם אותן, וכך משפשף את שיניו על גבי העצם ומוריד באופן טבעי את הפלאק. הטענה של יצרני המזון היבש היא שאכילת גרגרים מבצעת פעולה דומה.

זה כמובן אינו נכון מאחר והגרגרים בפה מתפצחים בקלות לרסיסים ואינם מהווים חומר קשה מספיק לניקוי הפלאק מהשיניים. מה גם, שחתולים רובים פשוט בולעים את הגרגרים בשלמותם בלי ללעוס ובלי לגעת בשיניים (שימו לב בפעם הבאה שהחתול שלכם מקיא – הגרגרים שלמים).

אכילת עצמות לא מבושלות המתאימות לחתולים עוזרת לשמור על בריאות השיניים ומפחיתה את כמות הפלאק והאבנית. החתול יכול לנגוס בבשר שמסביב לעצם או בעצם עצמה וכאשר השיניים משתפשפות בעצם הן מתנקות.

אזהרה: יש לקבל ייעוץ או ללמוד את הנושא היטב לפני מתן עצמות לחתול!

בתיאבון?

האמת היא פשוטה וברורה – הגרגרים מזיקים לחתול. הסיבה היחידה להאכיל בגרגרים היא משיקולי תקציב בהאכלת חתולי רחוב.

אבל לחתול האישי שלנו? לילד שלנו? רק אוכל טבעי.

♥ מירה

אם יש לכם שאלות על התוכן – מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו “חתולים טבעיים” ולשאול אותנו. נתראה שם!

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

כלכלי

שופינג לחתולים – איכותי ובריא

מה כיף יותר משופינג לחתולים? מצרפת סקירה והמלצות על מוצרים בטוחים ואיכותיים עבור החתולים שלנו, וכמה טיפים לקניה חכמה וחסכונית יותר. אני לא ממליצה כאן על מוצרים זולים מסין כי רובם מסוכנים ורעילים, ולמרות שהמחיר הזול מפתה גם אותי, בכל מה שקשור לחתולים – נעדיף מעט, איכותי ובריא על פני

להמשך קריאה »
תזונה טבעית

מרק העצם האולטמטיבי

מרק עצם הוא תרופת סבתא עתיקה בתרבויות רבות ומשמש לחיזוק מערכת החיסון ומערכת העיכול. מרק העצם מתקבל מבישול ארוך של עצמות עוף או עצמות בקר, בעיקר עצמות מח, עצמות מפרק או ברך וגידים. חלקים אלה עשירים בחלבונים ייחודיים ומינרלים המשתחררים במהלך הבישול הארוך מהעצמות, מהסחוסים ומהגידים ועוברים לנוזל.  עצמות וסחוסים

להמשך קריאה »
מערכת העיכול

מעי דליף

אם כתבתי על המעי בלי לצטט את היפוקרטס, האם כתבתי על המעי? “כל המחלות מתחילות במעי” אמר היפוקרטס, ודי צדק, סה”כ. גירודים, קרחות בעור, פצעים, כל מה שקוראים לו (בטעות) אלרגיות ומחלות אוטואימיוניות – הם תוצאה של מעי דליף. מעי דליף הוא מצב בו נוצרים חורים בדופן המעי המאפשרים לרעלים,

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה