מיאומילדת! כל ספטמבר 10% הנחה על האוכל

Cat Logo 250

אוכל
טבעי
לחתולים
שמחים

נוטריאנטים – חלבונים, שומנים, ויטמינים ועוד דברים טובים

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

♥ מחזירים אהבה ♥
על כל רכישת קרטון אוכל טבעי מאיתנו אנחנו תורמים בחזרה לקהילה - ומעניקים קרטוני אוכל טבעי לעמותות המטפלות בחתולי רחוב פצועים וחולים.
לחנות

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

לגוף החתול דרושים חומרי מזון לאנרגיה ולבניית ותחזוק תאים ורקמות. חומרי המזון (נוטריאנטים) נחלקים לחמש קבוצות: חלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים. כל אחד מהם דרוש בכמות שונה לבעלי חיים שונים.

כדי להבין מהם הנוטריאנטים, אנחנו צריכים לחזור לשיעורי הכימיה מהתיכון. בחיי שאני לא הבנתי שום דבר בכימיה (ולאמא שלי יש תואר דוקטור בחומרים!) אבל זה דווקא קצת מעניין 😊.

(1) שיעור קצר בכימיה

היחידה הבסיסית של כל החומרים שאנחנו מכירים היא אטום. הכסא שאתם יושבים עליו עכשיו הוא אוסף של אטומים קטנטנים שמחוברים בינהם בקשרים כימיים.

יש סוגים שונים של אטומים – לכל סוג קוראים “יסוד” והוא מסומן על ידי אות או 2 אותיות לטיניות. חמצן O, פחמן C ומימן H, כולם יסודות. יש 92 יסודות שקיימים באופן טבעי, ועוד 26 יסודות שהאדם יודע להפיק באופן מלאכותי במעבדה.

האטומים מתחברים אחד עם השני בקשרים כימיים היוצרים קבוצות בגדלים והרכבים שונים הנקראות מולקולות.

כל המונחים שאנו מכירים בהקשר של תזונה – חלבונים, ויטמינים, נוגדי חימצון, שומנים, אלכוהול וכל השאר – הם כולם קבוצות של אטומים. המגוון ענק – כל קבוצה מכילה יסודות שונים בכמות שונה ועם אופי קשרים שונה (שגם הוא משפיע על המולקולה ותפקידה בגוף).

בהיבט של תזונה היסודות העיקריים הם פחמן C, מימן H, חמצן O, חנקן N וגופרית S והם מרכיבים את החלבונים, השומנים, הפחמימות והויטמינים. רוב המינרלים הם יסודות בפני עצמם, למשל מגנזיום Mg, אבץ Zn וברזל Fe.

הסוכר גלוקוז הוא מולקולה הכוללת 6 אטומי פחמן (עיגולים שחורים), 12 אטומי מימן (לבנים) ו-6 אטומי חמצן (אדומים). זו מולקולה פשוטה וקצרה. חומרים אחרים בטבע ובאוכל שלנו הם גדולים, ארוכים ומסובכים הרבה יותר – אבל הם עדיין כולם אוסף של אטומים מיסודות שונים המחוברים בקשרים אחד לשני.

מולקולת גלוקוז מיוצגת על ידי אטומי היסוד השונים

הגוף יודע לפרק את החומרים שהוא מקבל בתזונה לאבני הבניין שלהם – קבוצות קטנות יותר או יסודות, ומהם להרכיב בחזרה חומרים אחרים. ליכולת הזו קוראים סנתוז – יכולת הגוף להפיק באופן עצמאי נוטריאנטים חיוניים מחומרי גלם אחרים.

נוטריאנטים שהגוף לא יודע להפיק לבד – בכלל או לא בקצב מספיק גבוה לצריכה הדרושה – נקראים נוטריאנטים חיוניים.

(2) מאקרו, מיקרו ונוטריאנטים אחרים

מאקרו-נוטריאנטים הם רכיבים שהגוף זקוק להם בכמות גדולה כמו חלבונים ושומונים, מיקרו-נוטריאנטים הם רכיבים שהגוף זקוק להם בכמות קטנה ומזערית כמו ויטמינים ומינרלים. אבל יש עוד חומרים כמו פיטו-נוטריאנטים, נוגדי חמצון, ואינסוף רכיבים אחרים שאינם מהווים חלק מקבוצות הנוטריאנטים הגדולות, אבל הם חשובים לבריאות ולשגשוג.

בצמחים ובטבע יש תרכובות כימיות שונות שמשפיעות על הגוף ברמה הפיזית והרגשית בצורה בריאה וטובה וללא תופעות לוואי. Milk Thistle (גדילן מצוי) הוא צמח עם יכולות ריפוי משמעותיות עבור הכבד, שורש ולריאן מיובש מרגיע חתולים ו-Slippery Elm (בוקיצה חלקה) מכיל חומר ג’לטיני המשקם את המעי ועוזר בהרגעת שלשולים.

חלק מהחומרים האלה מועילים בשימוש קבוע וחלקם נועדו רק שימוש נקודתי במקרה של בעיה. אבל עולם הריפוי הטבעי הוא ענק והאכלה במגוון רחב של צמחים וירקות משפרת את המיקרוביום, את מערכת החיסון ואת הבריאות הפיזית והנפשית.

(3) חלבונים

חלבונים הם הבסיס של הגוף והם נחלקים לשתי קבוצות עיקריות:

(1) חלבונים מבניים: הגוף עשוי בעיקר מחלבונים שבונים את התאים והרקמות, הם הרכיב העיקרי בפרווה, עור, ציפורניים, סחוס, שרירים, גידים ורצועות.

(2) חלבונים תפקודיים מארבעה סוגים:

(א) אנזימים המזרזים תגובות כימיות, כמו אנזימי עיכול;

(ב) נוגדני מערכת החיסון – לוחמים אמיצים הנלחמים ומשמידים פתוגנים;

(ג) הורמונים ומוליכים עצביים – שליחים המעבירים אותות כמו ההורמון אינסולין;

(ד) חלבוני הדם כמו כמו המוגלובין הנושא חמצן וטרנספרין המשנע ברזל.

החלבונים הם מולקולות מורכבות המכילות את היסודות פחמן, מימן, חמצן וחנקן, ורובם מכילים גם את המינרל גפרית. היסודות מסתדרים בקבוצות שנקראות חומצות אמינו, וכל מולקולת חלבון מכילה חומצות אמינו רבות ומסוגים שונים.

חומצות אמינו

חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים. ישנן 22 חומצות אמינו, ולבעלי חיים יש יכולות לסנתז (להפיק באופן עצמאי) את חלקן. מתוך ה-22, יש 11 חומצות אמינו שהחתול אינו יודע לסנתז בקצב הדרוש לצמיחה, תחזקה ותפקוד. הן נקראות חומצות אמינו חיוניות והחתול חייב לקבל אותן מהמזון. לכלבים יש 10 חומצות אמינו חיוניות, טאורין היא החומצה ה-11 הדרושה רק לחתולים ומהווה הבדל משמעותי בתזונה הדרושה לכלבים וחתולים.

חומצות האמינו החיוניות לחתולים:

  1. ארגינין Arginine
  2. היסטידין Histidine
  3. איזולאוצין Isoleucine
  4. לאוצין Leucine
  5. ליזין Lysine
  6. מתיונין Methionine
  7. פנילאלנין Phenylalanine
  8. תראונין Threonine
  9. טריפטופן Tryptophan
  10. ואלין Valine
  11. טאורין Taurine
 

כאשר כל חומצות האמינו החיוניות נמצאות בשפע, לתא לא משנה אם חומצת האמינו סונתזה על ידי הגוף או התקבלה מהמזון.

בעלי חיים אינם יכולים לאחסן כמויות עודפות של חומצות אמינו. עודף משמש כאנרגיה או מומר לגליקוגן (רב-סוכר המאוחסן בכבד ובשרירים כמקור אנרגיה זמין) ושומן לאחסון אנרגיה.

לעוד מידע בקרו במדריך החלבונים שלנו.

(4) חומצת שומן

המונח שומן בד”כ מתייחס לחומצות שומן. חומצות שומן הן חלק מקבוצת הליפידים, הכוללת גם תרכובות אחרות כמו ויטמינים מסיסי שומן וסטרולים (כמו כולסטרול).

לחומצות השומן יש תפקידים מטבוליים ומבניים סופר חשובים בגוף: חומר גלם להפקת אנרגיה במיטוכונדריה (מפעלי האנרגיה של התא), סיוע בתעבורה של שדרים עצביים, חומר מבנה לממברנת (קרום) התא, נשא המאפשר ספיגתם של ויטמינים מסיסי-שומן, חומר מוצא להורמונים ועוד. אנרגיה עודפת מאוחסנת בגוף כטריגליצרידים (מולקולת שומן) מסביב לאיברים החיוניים כהגנה ובתאי השומן מתחת לעור כהגנה ובידוד מפני אובדן חום.

את חומצות השומן מסווגים לפי שלושה מאפיינים:

  • אורך השרשרת: קצרה, בינונית וארוכה.
  • כמות קשרים כפולים: רוויה / חד בלתי-רוויה ורב בלתי-רוויה, מיד נסביר.
  • מיקום הקשר הכפול הראשון (אומגה 3, אומגה 6, אומגה 9)

אורך השרשרת

כל חומצות השומן מורכבות משרשרת אטומים של פחמן ומימן. כמות הפחמנים בשרשרת מסווגת את אורכה.

  • שרשרת קצרה – פחות מ-8 פחמנים
  • שרשרת בינונית – 8-12 פחמנים, כוללת את ה-MCT המפורסם: Medium Chain Triglycride
  • שרשרת ארוכה – מעל 12 פחמנים.

בד”כ הגוף יודע לסנתז בעצמו חומצות שומן בינוניות וארוכות, אבל חלק 

כמות הקשרים הכפולים

לכל אטום פחמן בשרשרת יש ארבעה קשרים – שני קשרים מנוצלים לאטומי הפחמן האחרים משני צידיו, ושני קשרים נוספים מנוצלים לחיבור עם מימן או לקשר כפול עם פחמן.

הקבוצות נבדלות ביניהן במספר הקשרים הכפולים בין אטומי הפחמן, יותר קל להבין לפי התמונות שנמצאות מתחת להסבר:

  • חומצות שומן רוויות: אין קשרים כפולים. כל אטום פחמן נקשר לשני אטומי מימן ולכן החומצה רוויה באטומי מימן. בדרך כלל שומנים אלו יהיו מוצקים בטמפרטורת החדר.
  • חומצות שומן חד בלתי רוויות MUFA: קשר כפול יחיד. שני אטומי פחמן קשורים בקשר כפול במקום שכל אחד מהם יהיה מחובר לאטום מימן, לכן בחומצה חסרים שני אטומי מימן (למשל חומצות שומן ממשפחת אומגה 9).
  • חומצות שומן רב בלתי רוויות PUFA: שני קשרים כפולים או יותר, חסרים 4 אטומי מימן לפחות. קבוצה זו נחלקת לשתי משפחות מוכרות – אומגה 3 ואומגה 6.

שומן טראנס

נכון מזהירים אותנו מפני שומן טראנס? חומצות שומן בלתי רוויות יכולות להיות משני סוגים:

  • ציס CIS: אטומי המימן החסרים הם מאותו הצד של השרשרת – כמו בתמונות.
  • טראנס Trans: אטומי המימן החסרים נמצאים בצדדים המנוגדים של השרשרת.

רוב חומצות השומן הלא רוויות הטבעיות הן מסוג ציס. חומצות טראנס נוצרות בתהליכי עיבוד מזון וצריכתן עלולה לפגוע במטבוליזם של בני אדם.

מיקום הקשר הכפול הראשון – אומגה 3 ואומגה 6

ישנן כ-100 חומצות שומן בטבע. בדומה לחומצות האמינו, גוף האדם והחיה יודע לייצר בעצמו חלק מחומצות השומן, וחלקן הוא אינו יכול לייצר ולכן הן נחשבות חומצות שומן חיוניות (EFA – essential fatty acis) שחייבות להיכלל בתזונה.

חומצות השומן החיוניות הן כולן מסוג PUFA (רב בלתי רוויות)  מהמשפחות אומגה 3 ואומגה 6. ההבדל בינהן הוא במיקומו של הקשר הכפול הראשון. אם הקשר השלישי בין אטומי הפחמן הוא כפול, זו חומצת אומגה 3. אם הקשר השישי הוא כפול, זו חומצת אומגה 6.

לשרשרת פחמן-מימן יש שני קצוות שונים, בכל קצה יש מולקולה שונה. קצה אחד נקרא מתיל Methyl וזהו הקצה ממנו מתחילים לספור, והקצה השני נקרא Carboxyl.

שתי המשפחות (אומגה 3 ו-6) כוללות מספר סוגים של חומצות שומן. בד”כ חומצת השומן הקצרה ביותר בכל משפחה נחשבת לחיונית, כי ממנה בעל החיים יכול לסנתז את חומצות השומן האחרות (אבל לא במקרה של אומגה 3).

אומגה 3

אומגה 3 הן חומצות שומן חשובות מאוד, אשר חלקן חיוניות:

– ALA: חומצה אלפא-לינולנית Alpha Linolenic Acid ממקור צמחי. היא חומצה חיונית לחתולים וכלבים בכמות קטנה.

– EPA: חומצה איקוסאפנטאנואית Eicosapentaenoic acid

DHA: חומצה דוקוסאהקסאנואית Docosahexaenoic acid

EPA ו-DPA נמצאות בבשר מהחי ולא נמצאות בצומח. הבעיה שהיחס בין אומגה 3 לאומגה 6 בבשר אינו אופטימלי, ולכן אין ברירה אלא לתסף את האוכל הטבעי של החתולים עם תוסף שמן דגים המכיל אומגה 3, כדי לשפר את היחס בין אומגה 3 ל-6 בגוף החתול.

להרחבה והסבר מלא על חומצות שומן אומגה 3 והתיסוף שלהן.

אומגה 6

– LA: חומצה לינולאית Linoleic acid, החומצה הקצרה ביותר ולכן חיונית.

– AA: חומצה ארכידונית Arachidonic acid – חיונית לחתולים (ולא לכלבים).

– GLA: חומצה גמא-לינולאית gamma-Linolenic acid (אינה חיונית)

ברוב החיות חומצות השומן AA ו-GLA יכולות להיות מסונתזות מהחומצה הלינולאית (LA, החומצה הקצרה ביותר במשפחת אומגה 6).

חתול אינו מסוגל לסנתז כמויות מספקות של AA לכן בניגוד לכלבים, AA הינה חומצת שומן חיונית עבור חתולים. AA נמצאת רק בשומן בע”ח ודגים (אינה נמצאת במזון מהצומח).

(5) פחמימות

פחמימות הן מולקולות המכילות פחמן, מימן וחמצן ומסווגות ל-3 קטגוריות: סוכרים פשוטים, סוכרים מורכבים וסיבים תזונתיים. סוכרים פשוטים ומורכבים מתעכלים על ידי מערכת העיכול ויכולים לשמש כמקור אנרגיה מהיר אך לא יעיל. סיבים תזונתיים אינם מתעכלים על ידי מערכת העיכול של החתול אלא על ידי החיידקים הטובים במעי.

סוכרים פשוטים

סוכרים פשוטים הם מולקולה של סוכר אחד (חד-סוכר) או קבוצה של שני סוכרים (דו-סוכר).

  • חד-סוכר (מונוסכריד): סוכר פשוט הבנוי מיחידה אחת של 3-7 אטומי פחמן. חד הסוכרים המוכרים ביותר הם גלוקוז, פרוקטוז וגלקטוז.
    • גלוקוז הוא סוכר פשוט הנמצא בפירות, ירקות וצמחים כמו קנה סוכר והוא גם התוצר הסופי של עיכול רב הסוכרים עמילן וגליקוגן. גלוקוז נמצא במחזור הדם באופן קבוע בכמויות מזעריות כדי לשמש להפקת אנרגיה במצבי חירום. רמה גבוהה של סוכר בדם  מעבר למינימום היא מזיקה, רעילה ומסוכנת מאוד.
    • פרוקטוז הוא סוכר פשוט הנמצא בדבש ובפירות.
    • גלקטוז מהווה 50% מדו-הסוכר לקטוז (סוכר החלב) הנמצא בחלב של בע”ח יונקים. גלקטוז משתחרר בתהליך העיכול ומומר לגלוקוז על ידי הכבד.
  • דו-סוכר (דיסכריד): פחמימה המורכבת משתי מולקולות של חד-סוכר.
    • לקטוז (סוכר החלב) מורכב מגלוקוז וגלקטוז והוא הפחמימה היחידה שמקורה מהחי.
    • סוכרוז הוא הסוכר הלבן הרגיל שכולנו מכירים, מורכב מ-50% גלוקוז ו-50% פרוקטוז – מצוי בקנה סוכר, סלק וסירופ מייפל.

 פחמימות מורכבות = רב סוכר

פחמימות מורכבות הן רב סוכרים (פוליסכריד), קבוצה של חד-סוכרים רבים הקשורים ביחד בשרשראות ארוכות באמצעות קשרים מסוג אלפא. אין דבר כזה פחמימה בריאה! כל פחמימה מורכבת מתפרקת בגוף לסוכר פשוט (גלוקוז).

  • עמילן – קבוצה גדולה מאוד של גלוקוז ומקור הפחמימה העיקרי במזון בע”ח תעשייתי. דגנים כמו תירס, חיטה, שעורה ואורז, ירקות שורש, וקטניות.
  • גליקוגן – צורת האחסון של פחמימות בכבד ובשרירים, תפקידו לשמור על מאזן הגלוקוז בגוף.
  • עמילן עמיד (resistant starch) – עמילן שלא ניתן לעיכול ומתנהג באופן דומה לסיבים תזונתיים.

סיבים תזונתיים

רב סוכרים שמקורם בצומח. קבוצה של חד-סוכרים המחוברים בינהם באמצעות קשרים סבוכים שאנזימי מערכת העיכול של חתולים אינם יודעים לפרק. חיידקי המעי כן יודעים לפרק קשרים אלו ולכן סיבים תזונתיים משמשים מזון לחיידקים הטובים ותורמים לשגשוגם במעי. בנוסף הם תומכים בתפקוד תקין של מערכת העיכול ומשפיעים על תדירות ריקון הקיבה וזמן שהיית המזון בקיבה.

לקריאה נוספת על סיבים תזונתיים.

(6) ויטמינים

ויטמינים הם חומרים הדרושים בגוף בכמויות מזעריות ומשמשים כחומרי בניין לאנזימים. רוב הויטמינים אינם יכולים להיות מסונתזים על ידי הגוף ולכן חייבים להתקבל בתזונה, אם כי חלקם יכולים להיות מומרים לויטמינים על ידי קדם-ויטמין (חומר שמומר בגוף ליצירת הויטמין).

רוב הויטמינים מוצגים ביחידות של מ”ג, ויטמינים B9 ,B12 ו-K מוצגים כמק”ג וויטמינים A ו-D מוצגים ביחידות בינ”ל (IU).

ישנם 6 קבוצות ויטמינים הנחלקים לשני סוגים:

ויטמינים מסיסי מים – C ,B: נספגים באופן פסיבי במעי הדק, עודפים מופרשים בשתן (למעט ויטמין B12)

ויטמינים מסיסי שומן – A ,D ,E ו-K: מתעכלים ונספגים באופן דומה לשומן מהתזונה, עודפים מאוחסנים בכבד. עודף מויטמינים אלה יכול לגרום לרעילות.

  • ויטמין A – כולל מספר תרכובות בשם רטינול, רטינל וחומצה רטינואית. רטינול היא התצורה הביולוגית הפעילה ביותר בגוף. ויטמין A משמש לראיה, צמיחת עצם, רביה ותחזוקה של רקמות.
    קדם-הויטמין של ויטמין A הם קרוטינואידים – קבוצת פיגמנטים המצויה בצמחים. בניגוד לכלבים, לחתולים אין את האנזים שמבצע את ההמרה, לכן חתול חייב לקבל ויטמין A מהתזונה ממקורות מהחי, ולא את קדם-הויטמין מהצומח. ויטמין A נמצא בחלמון ביצה, כבד ושמן כבד דגים מכילים ויטמין A.
  • ויטמין D – קבוצה של סטרולים (סוג של ליפידים) שמווסתים מטבוליזם של סידן וזרחן בגוף (ספיגתם ממערכת העיכול והצטברותם ברקמת העצם). הסטרול החשוב בקבוצה לקרניבורים הוא ויטמין D3. ויטמין D3 מושג על ידי סינתיזה בעור עם החשיפה לקרני שמש או באמצעות צריכת מזון מהחי. חתולים וכלבים חייבים לקבלו דרך המזון מאחר ויכולת הסנתוז שלהם באמצעות העור מוגבלת.
  • ויטמין E – נוגד חמצון חזק. חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA, אומגה 3 ואומגה 6) רגישות מאוד לנזקי חמצון, ויטמין E מונע את תהליך החמצון שלהן על ידי תרומה של אלקטרונים לרדיקלים החופשיים שגורמים לחמצון חומצות השומן (במקום שהם יגבנו אלקטרון מחומצות השומן ויחמצנו אותן, הן קיבלו את האלקרטון מויטמין E ולא מפריעות לאומגות שלנו).
  • ויטמין K – קבוצה של תרכובות שמשמשות בתהליך קרישת הדם, הוא נמצא בעלים ירוקים (כמו תרד, קייל, כרוב). חלק ולפעמים כל הדרישה לויטמין K יכולה להיות מסונתזת במעי החתול על ידי חיידקים. אם אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי נפגעת (כשנותנים אנטיביוטיקה), יש צורך בקבלת ויטמיןK מהתזונה.
  • ויטמין B – קבוצה של 9 ויטמינים מסיסי מים המשמשים כקו-אנזימים בתהליכים מטבוליים ויצירת רקמות. קו-אנזימים הם מולקולות שחייבות להיות בנוכחות אנזים כדי שתגובה תקרה ולכן הם חשובים מאוד.
    • B1 תיאמין
    • B2 ריבופלבין
    • B3 ניאצין
    • B5 חומצה פנטוטנית
    • B6 פירידוקסין
    • B7 ביוטין
    • B9 חומצה פולית
    • B12 קובלמין
    • J כולין. ויטמין J מסווג לעיתים תחת קבוצת B מאחר ותפקידיהם דומים.
  • ויטמין C – מסונתז בכבד מגלוקוז או גלקטוז על ידי רוב בע”ח (גם חתולים וכלבים. בני האדם לא יכולים לסנתז ויטמין סי) ומשמש לייצור החלבון קולגן הנמצא ברקמות.
 

רדיקלים חופשיים ונוגדי חמצון

חמצון הוא אובדן אלקטרון של האטום.

זוכרים את שיעור הכימיה שהתחלנו איתו? האטום מוקף באלקטרונים, וכדי שהאטום יהיה יציב, הוא צריך להכיל את כל האלקטרונים שלו (לכל יסוד יש מספר אלקטרונים קבוע כדי להיות יציב).

רדיקל חופשי הוא מולקולה שלאחד מהאטומים שלה חסר אלקטרון. כדי להיות יציב, הרדיקל החופשי מחפש לגנוב אלקטרון מחומרים אחרים. 

רדיקלים חופשיים נוצרים בגוף באופן טבעי כתוצאה מתהליך הנשימה. הם מסתובבים בדם ופוגשים מולקולות תמימות או חודרים לתאים ומתחילים לגנוב אלקטרונים מהמולקולות בתוך התא. המולקולה ממנה נגנב אלקטרון הופכת להיות רדיקלית בעצמה, שכן חסר לה אלקטרון, לפעמים תפקודה משתבש, ולפעמים גם היא מחפשת לגנוב אלקטרון – כך נוצרת שרשרת של גניבות או מולקולות פגומות בגלל האלקטרון החסר.

נוגד-חמצון (אנטי-אוקסידנט) הוא חומר עם אלקטרון עודף, שבשמחה ימסור אותו לרדיקל הרשע, וכך יציל מולקולות אחרות בסביבתו מתהליך החמצון. נוגדי-החמצון לא נפגעים כתוצאה ממסירת האלקטרון, בניגוד לחומרים אחרים, שכאשר חסר להם אלקטרון תפקודם משתבש. נוגדי חמצון יכולים להיות ויטמינים, מינרלים ותרכובות אורגניות אחרות.

(7) מינרלים

מינרלים הם חומרים חיוניים המשמשים בגוף להפעלת אנזימים, תמיכה בשלד, שידור עצבי וכיווץ שרירים, מהווים רכיבים בחלבונים ובהורמונים ומתחזקים את מאזן המים בגוף.

  • מאקרו מינרלים – דרושים בכמויות גבוהות יחסית: סידן, זרחן, מגנזיום, גופרית, ברזל והאלקטרוליטים נתרן, אשלגן וכלוריד.
  • מיקרו-מינרלים (trace elements / trace minerals) – נמצאים בגוף בכמויות קטנות.

המינרלים השונים קשורים ביניהם – עודף או חוסר במינרל מסויים משפיע על יכולת הגוף להשתמש במינרלים אחרים מהתזונה. רוב המינרלים הינם רעילים בכמויות עודפות.

מאקרו-מינרלים מוצגים ביחידות של גרם, מיקרו-מינרגלים ביחידות של מ”ג וסלניום ויוד מוצגים כמק”ג.

המינרלים הם יסודות, כלומר הם אטום מסוג מסויים אחד בלבד. בניגוד לחלבונים, פחמימות, שומנים וויטמינים שבנויים מסוגים שונים של אטומים הקשורים בינהם ומהווים מולקולה, בד”כ נתחייחס למינרל כאל אטום יחיד. כשנוצרים קריסטלים בשתן, זה כשמינרלים חוברים אחד לשני ומתגבשים למולקולות ולקריסטלים בגלל ריכוזיות גבוהה (כמות גבוהה של מינרלים במעט שתן).

לכל מינרל יש סימול באנגלית של אות אחת או שתיים, כמו לכל היסודות הכימיים.

מאקרו-מינרלים

  • סידן (Ca Calcium): המינרל שנמצא בכמות הגבוהה ביותר בגופם של יונקים, הוא רכיב מרכזי בעצמות ובשיניים, משתתף בשדרים עצביים ובתקשורת בין תאים וחשוב להתכווצות שרירים (לא “איי נתפסו לי השרירים מהאימון אתמול אני לא יכולה לזוז” אלא הפעילות השוטפת של השרירים שמתבצעת על ידי כיווץ והרפיה).
  • זרחן (P Phosphorus): המינרל שנמצא בכמות הגבוהה השניה בגוף לאחר סידן. גם הוא רכיב מרכזי בעצמות ובשיניים, נמצא בממברנת התאים ופעיל בתהליכי מטבוליזם. היחס בין סידן לזרחן הוא חשוב, ורמותיהם בעצמות מושפעות ממאזן הסידן והזרחן בדם.
  • מגנזיום (Mg Magnesium): המינרל השלישי בשכיחותו בעצמות, אחרי סידן וזרחן. פעיל בתהליכי מטבוליזם של שומן וסוכר והפקת ATP (יחידות האנרגיה המיוצרות במפעלי האנרגיה של התא – המיטוכונדריה), זרז עבור אנזימים רבים, מאפשר כיווץ שרירים ותשדורת עצבית תקינה.

אלקטרוליטים

אלקטרוליטים הם מינרלים בעלי מטען חשמלי חיובי או שלילי (הסבר למטה) המסייעים בכיווץ שרירים, שומרים על מאזן הנוזלים בתוך ומחוץ לתאי הגוף (לחץ אוסמוטי) ומווסתים את רמת החומציות בגוף.

  • אשלגן (K Potassium): המינרל השלישי בשכיחותו בגוף יונקים, שומר על נפח נוזל התא, קו-פקטור של אנזימים רבים, מסייע בשידור מסרים עצביים וכיווץ שרירים. נתפסים לכם השרירים באופן קבוע? נסו לאכול עלים ירוקים (סלרי, פטרוזיליה) כדי להוסיף אשלגן לתזונה, זה לא רק מגנזיום שחסר לכם. רמות האשלגן בגוף מווסתות על ידי הכליות (ומושפעות מבריאות הכליות).
  • נתרן (Na Sodium): משמש לשמירה על נפח הנוזל החוץ תאי, שומר על האיזון האלקטרוליטי בין הנוזל התוך-תאי לנוזל החוץ-תאי, פועל לשמירה על תפקוד תאי עצב ויכולת כיווץ תאי שריר. משפיע על ספיגת סידן וויטמינים מסויימים לתוך התא. 
  • כלוריד (Cl Chloride): נמצא בנוזל החוץ תאי, חיוני לויסות לחץ אוסמוזי ומאזן חומצה-בסיס בגוף.
 

מטען חשמלי

מה זה מטען חשמלי חיובי או שלילי? שאלה טובה! (ששאלתי בארוחת צהריים משפחתית עם אמא-ד”ר-לכימיה, אבא-יודע-כל ואח-גאון).

אטום בנוי משלושה סוגי רכיבים: ניוטרונים ופרוטונים שמרכיבים את גרעין האטום ואלקטרונים, שנעים סביב הגרעין במסלולים אליפטיים. השאיפה של כל אטום הוא שיהיו לו 8 אלקטרונים במסלול החיצוני ביותר. כאשר אין לו 8 אלקטרונים, הוא לא יציב.

מבחינת מטען חשמלי, ניוטרונים הם ניטרלים, פרוטונים הם בעלי מטען חיובי ואלקטרונים הם בעלי מטען שלילי.

ניקח מלח שולחני כדוגמה. מלח שולחני מורכב מנתרן וכלור בלבד (בניגוד למלח ים מלא שמכיל עשרות מינרלים). נתרן הוא אטום עם אלקטרון אחד במסלול החיצוני, הוא רוצה להיפטר ממנו. כלור הוא אטום עם 7 אלקטרונים במסלול החיצוני, הוא רוצה לקבל אלקטרון. כאשר אטום נתרן פוגש אטום כלור, הוא מוסר לו אלקטרון אחד. אטום הנתרן שעד כה היה ניטרלי, איבד כעת אלקטרון בעל מטען שלילי, ולכן האטום עצמו הופך להיות בעל מטען חיובי (ונקרא כעת יון), ואטום הכלור, שגם הוא היה ניטרלי אך קיבל אלקטרון עם מטען שלילי, הופך להיות בעל מטען שלילי. אטומים בעלי מטענים הפוכים נמשכים אחד לשני, אז אטומי הנתרן נצמדים לאטומי הכלור בקשר יוני וקיבלנו מולקולה של מלח.

לאחר מסירה או קבלה של אלקטרון, האטום נקרא יון. כלומר יון הוא אטום שמסר או קיבל אלקטרון והוא בעל מטען חשמלי חיובי או שלילי. יון חופשי הוא אטום עם מטען חשמלי שלא מחובר בקשר יוני ליון אחר.

מבחינה כימית אלקטרוליט הוא תמיסה בה מסתובבים יונים חופשיים.

מיקרו-מינרלים Trace Minerlas

  • ברזל (Fe Iron): קיים בכל תאי הגוף אך בעיקר כחלק מהחלבון המוגלובין. המוגלובין משנע חמצן מהריאות לרקמות הגוף. איברי פנים כמו כבד וכליות הם עשירים בברזל. ברזל משמש גם לפעילות מטבולית של אנזימים.
  • נחושת (Cu Copper): הכרחית לספיגה ושינוע של ברזל מהתזונה, חיונית לייצור המוגלובין.
  • אבץ (Zn Zinc): נפוץ ברקמות רבות בגוף, משפיע על המטבוליזם של פחמימות, שומנים וחלבונים, רכיב באנזימים ומשמש לסנתוז DNA ו-RNA.
  • מנגן (Mn Manganese): מפעיל אנזימים שמווסתים פעילות מטבולית, חיוני לצמיחת עצם תקינה ורביה.
  • יוד (I Iodine): דרוש לסנתוז הורמוני בלוטת התריס.
  • סלניום (Se Selenium): רכיב חיוני באנזים גלוטתיון, המגן על ממברנת התא מפני חמצון על ידי נטרול תחמוצות שומניות ומהווה תחליף לויטמין E, שמונע מלכתחילה את היווצרות התחמוצות השומניות.
  • כרום (Cr Chromium): רכיב בתרכובת המגבירה את פעילות ההורמון אינסולין.
  • גופרית (S Sulfur): דרושה לסנתוז (ייצור) חומצות אמינו, ויטמינים, אנזימים ותרכובות הכוללת גופרית למשל סחוס, הורמון אינסולין, חומר מונע קרישה הפרין ועוד. היא משמשת רכיב בויטמינים B1 ו-B7 ובחומצות האמינו ציסטאין (cystine) ומתיונין (methionine).


אלו המינרלים העיקריים המשמשים בגוף, ישנם בטבע מינרלים נוספים.

(8) האם החתולים מקבלים את כל הדרוש?

עיקרון הגיוון לעומת תווית “מזון מלא ומאוזן”

מזון מלא ומאוזן” הוא קונספט של יצרני המזון היבש, לפיו אפשר להאכיל באותו מתכון את החתול לנצח והוא יהיה בריא.

התזונה הטבעית מדברת על קונספט הפוך – הגיוון הכרחי. גם המתכון הטוב ביותר לא יהיה שווה למגוון החיות הקטנות, הזוחלים והחרקים שהחתול צד בטבע. לכן אחד העקרונות החשובים בהאכלה בתזונה טבעית היא גיוון בין מתכונים המאפשר אכילה של חלבונים שונים (למשל עוף, הודו, בקר) וירקות שונים. אפילו שכל מתכון בנוי להוות ארוחה מלאה המחקה את הטרף של החתול בטבע מבחינת אחוזי חלבון, שומן איברים פנימיים ועצם, בטווח הארוך הגיוון בין מתכונים חשוב על מנת באמת לספק לחתול את כל הדרוש לו מבחינה תזונתית.

החזון של מיאומי הוא להציע מבחר של מתכונים ייעודיים לחתולים, ממש כמו המבחר העשיר שיש לכלבים. זו הסיבה להקמת מיאומי – לפתח את תחום האוכל הטבעי והטיפול הטבעי לחתולים. כל הורה שעושה את המעבר לתזונה טבעית וקונה מיאומי נותן לנוח כוח לגדול ולהוסיף עוד מתכונים לתפריט שלנו.

תוספי תזונה

אני אוכלת תזונה טבעית של בני אדם – מעט פחמימות, הרבה שומן וחלבון והמון ירקות מגוונים (פחח בתאוריה “המון” ו-“מגוונים”. רוב הזמן אני אוכלת כרובית וקולורבי), ועדיין מתספת עם תוספי תזונה מסויימים – אומגה 3, ויטמין E, ויטמין A, שמרים תזונתיים וטרייס מינרלס באופן שוטף או תקופתי, ותוספים אחרים באופן נקודתי לטיפול בבעיות ספציפיות. האדמה בה צומחים הגידולים החקלאיים היא כבר לא מה שהיתה פעם וחסרים בה נוטריאנטים ולכן גם הירקות שגדלים בה אינם מכילים את כל הויטמינים המינרלים שהיו בהם לפני עשרות אלפי שנים. גם הבשר שאנו אוכלים הוא לא כמו בשר מרעה חופשי או בשר ציד.

ולכן – גם כשאנו מאכילים את החתולים בתזונה הטבעית הטובה ביותר, עדיין יכול להיות שכדאי לתסף בתוספים מסויימים, אבל באופן סלקטיבי וספציפי לכל חתול. החתולים שלי מקבלים מדי פעם פרוביוטיקה ייעודית לבע”ח ובנוסף מקבלים באופן קבוע אומגה 3 של חברת אומגה גליל, היחידה שמאחסנת ומשלחת את האומגה בקירור כדי שהם לא יתחמצנו. זוכרים? הן רגישות מאוד לחום ונוטות להתחמצן בקלות. פעם בשבוע הם מקבלים סרדינים במים בשביל עוד בוסט של אומגה 3. פומה גם מקבלת לפעמים פורמולת צמחי מרפא או חליטת זקן תירס כי היא רגישה במיוחד לדלקות שתן.

כדי לדעת אם החתולה הספציפית שלכם צריך תיסוף, התייעצו עם אנשי מקצוע – בשביל זה הם שם 🙂 ממליצה לחבור לוטרינרית הוליסטית או מטפלת ברפואה משלימה בקבוצת הפייסבוק “רפואה משלימה לבע”ח“.

קפוסלות אומגה 3
אומגה 3 - גם בריא וגם נוצץ!

נוטריאנטים במזון יבש?

מכירים את הסימן המתמטי לקבוצה ריקה? אז כזה. פלוס עובשים ורעלים.

מעבר לחומרי הגלם הנחותים שאינם ראויים למאכל אדם המשמשים לייצור גרגרים, תהליך העיבוד הארוך בחום גבוה של מזון יבש הורס את הנוטריאנטים המעטים שעוד היו בחומר הגלם. כדי לפצות על הרס הנוטריאנטים, יצרני המזון המתועש מתספים ויטמינים ומינרלים סינטטיים בכמויות גדולות, כדי שמשהו יתפוס כי הנעכלות של ויטמינים ומינרלים סינטטים היא נמוכה משמעותית מהדבר האמיתי.

אתם לא רוצים להאכיל את החתולה שלכם בזה. אין דבר רחוק יותר ממה שהחתולה שלכם צריכה מאשר מזון יבש. תזונה טבעית שומרת על הערכים התזונתיים הטבעיים שיש במזון וגם מספקת את היחס הרצוי באמת של חלבונים (הרבה), שומנים (בינוני-הרבה) ופחמימות (אפס).

בברכת מיאו

העולם התזונתי הוא מרוכב בטירוף. יש כ”כ הרבה חומרים פעילים – לא רק אבות המזון שאנו מכירים (שומנים, חלבונים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים), אלא המוני שילובים אחרים של היסודות, למשל פוליפנולים (סוג נוסף של נוגדי חמצון) – מי בכלל שיער שיש משהו כזה? יש אנזימים וקו-אנזימנים, צורות פעילות ולא פעילות, קשרים סבוכים בין החומרים השונים המשפיעים על הספיגה אחד של השני. המדע עדיין לא מבין עד הסוף את כל הקשרים המסובכים בין הרכיבים השונים, לא יודע מדוע חלקם נספגים טוב יותר וחלקם פחות. הטבע יודע הכי טוב ועלינו לאפשר לחתולים שלנו תזונה הקרובה ככל הניתן לטבע.

במדריך עברנו בקצרה על אבות המזון, כדי שנהיה מעט חכמים ומבינים יותר. בפעם הבא שניתקל במושגים “נוגד חמצון”, “שומן רווי” או “אומגה 3” – נדע קצת יותר טוב למה הכוונה.

בתאבון 😉

♥ מירה

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

מערכת העיכול

מעי דליף

אם כתבתי על המעי בלי לצטט את היפוקרטס, האם כתבתי על המעי? “כל המחלות מתחילות במעי” אמר היפוקרטס, ודי צדק, סה”כ. גירודים, קרחות בעור, פצעים, כל מה שקוראים לו (בטעות) אלרגיות ומחלות אוטואימיוניות – הם תוצאה של מעי דליף. מעי דליף גורם לאיכות חיים לקויה וסבל מתמשך אבל הוא לא גזירה

להמשך קריאה »
ידע כללי

בית טבעי ונקי מכימיקלים ורעלים – חלק ב: חלופות טבעיות

כימיקלים רעילים מקושרים להתפתחות של מחלת הסרטן, לחוסר איזון הורמונלי ולשלל בעיות נוספות. כימיקלים נמצאים כמעט בכל מוצר ביתי רגיל ומשפיעים לרעה באופן משמעותי על בריאות החתולים שלנו, אבל אפשר להחליף אותם עם אלטרנטיבות טובות יותר. הרבה ממכם שאלו אותי* איך אני עושה את זה בבית שלי ובמדריך כאן אשתף

להמשך קריאה »
כלכלי

תוכנית בית לנצח – תכנון העתיד של החתולים שלנו בלעדינו

קל להדחיק ולא לחשוב על זה לעולם, אבל לצערנו העולם מלא בחתולים שההורים האנושיים שלהם מתו ואין מי שיטפל בהם. הם סגורים אבלים ובדיכאון בדירה, היורשים באים להאכיל בקושי פעם ב-3 ימים או שבעל הבית מאיים להוציא לרחוב כי בכל זאת צריך להשכיר את הדירה. בואו נבטיח שלחתולים שלנו זה

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה