חשיבות אכילת חלבון מן החי עבור החתול

הי!

אנחנו מיאוּמי - אוכל טבעי לחתולים: חנות לאוכל טבעי וחטיפים טבעים לחתולים ואתר תוכן עם מדריכים ורעיונות לגידול חתולים ושיפור איכות החיים שלהם ושלכם.

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג:

התקדמות במדריך

תוכן עניינים

מאמרים אחרונים:

מבחינה אבולוציונית החתול התפתח כצייד של חיות, ממש כמו אחיו הגדולים – האריות, הנמרים ושאר החברים במשפחת החתולים. התזונה הטבעית שלו מבוססת על טרף העשיר בחלבונים, ללא ירקות ודגנים.

חתולים גדולים יכולים לאכול מהטרף שלהם במשך מספר ימים למרות התפתחות של חיידקים בלי להינזק, וכך גם החתולים שלנו 😊 לחתול יש קיבה חומצית מערכת עיכול קצרה מה שהופך אותה לעמידה יחסית בפני חיידקים ופתוגנים (הרבה יותר מאשר מערכת העיכול של בני אדם). היא מעכלת מעולה חלבונים מהחי, וממירה אותם לאנרגיה הזמינה לחתול.

בואו נבין מהם חלבונים, מדוע הם חשובים עבור החתול ומדוע חלבונים מן הצומח לא יכולים לספק תזונה אופטימלית עבורו.

(1) מהו חלבון? תפקידי החלבון בגוף​

חלבון הוא מאקרו-נוטריאנט: רכיב אותו הגוף זקוק בכמויות גדולות בדומה לשומן ולמים, להבדיל ממיקרו-נוטריאנטים כמו מינרלים וויטמינים, אותם הגוף צריך בכמויות מזעריות.

חלבונים ממלאים תפקידים מבניים ותפקודיים בגוף החתול:

  • חלבונים מבניים שמרכיבים את התא ואיבריו ובונים את רקמות הגוף – שרירים, גידים, רצועות, סחוס וקרטין שהוא חומר מבני קשיח הבונה את העור, הפרווה והציפורניים (וגם קרניים ונוצות, אבל אותן אין בחתולים).
  • חלבוני הדם כמו המוגלובין שנושא חמצן במחזור הדם ואלבומין המסייע בשמירה על לחץ דם תקין.
  • נוגדנים של מערכת החיסון.
  • הורמונים – שליחים המעבירים אותות בגוף. 
  • אנזימים המזרזים תגובות כימיות בגוף.
  • מקור אנרגיה.

חלבון הוא הרכיב היקר ביותר בתזונה, ולכן גרגרים מכילים כמות מעטה ולא מספקת של חלבונים. כאשר החתול אוכל תזונה דלה בחלבונים כמו גרגרים, בריאותו נפגעת – אין מספיק חלבונים למערכת החיסון, לבניית שרירים ורקמות חיבור, ליצירת אנזימים האחראים על תהליכי עיכול ותהליכים נוספים בגוף.

חלבונים משמשים גם כמקור לוויטמינים מסיסי מים ולמינרלים.

(2) חומצות אמינו​

אבני הבנין של מולקולת חלבון הן חומצות אמינו. מולקולות חלבון שונות הן באורכים שונים ומכילות שילובים שונים של חומצות אמינו – מבחינת סוג חומצת האמינו ומיקומה בשרשרת. כשאנחנו אוכלים חלבון, מערכת העיכול מפרקת את החלבון לחומצות אמינו ובונה מחדש את החלבונים הדרושים לתפקוד הגוף.

בטבע יש 22 חומצות אמינו סטנדרטיות (ועוד כמה חומצות לא סטנדרטיות). בני אדם, חתולים וכלבים יכולים לסנתז (להפיק בעצמם) חלק מחומצות האמינו באמצעות נוטריאנטים אחרים הקיימים במזון. חומצות האמינו שהגוף לא יודע לייצר לבד נקראות חומצות אמינו חיוניות ואותן הגוף חייב לקבל מהמזון.

9 חומצות אמינו הן חיוניות לאדם (כלומר אנחנו לא יכולים לייצר אותן בעצמנו), 10 לכלבים ו-11 לחתולים.

חומצות האמינו החיוניות לחתולים (הסדר הבא אינו מייצג חשיבות):

  1. ארגינין Arginine
  2. היסטידין Histidine
  3. איזולאוצין Isoleucine
  4. לאוצין Leucine
  5. ליזין Lysine
  6. מתיונין Methionine
  7. פנילאלנין Phenylalanine
  8. תראונין Threonine
  9. טריפטופן Tryptophan
  10. ואלין Valine
  11. טאורין Taurine

 

חיות שונות ונתחים שונים של בשר מכילים שילוב שונה של חומצות אמינו. עוף והודו מכילים כמות גדולה יותר של טריפטופן לעומת בשר בקר; לבבות וירכיים של עוף מכילים יותר טאורין מאשר חזה עוף.

באופן דומה גם חלבון מהצומח, גם אם מכיל כמות גדולה של חלבונים בסה”כ, הוא חסר בחומצות אמינו חיונית לחתולים ולכן אינו יכול להוות בסיס לתזונה (וגם לא חלק ממנה). עוד סיבה לכך שאוכל יבש עם חלבון מהצומח אינו מתאים לחתולים.

(3) טאורין​

כל 10 החומצות הראשונות ברשימה למעלה הן חיוניות גם לחתולים וגם לכלבים.

החומצה ה-11 ברשימה, טאורין, היא היחידה שחיונית רק לחתולים. רוב הכלבים הבריאים יכולים לסנתז טאורין מחומצותא מינו אחרות, לכן אוכל של כלבים לא בהכרח יענה על הצורך התזונתי של חתולים בטאורין.

טאורין שונה מחומצות האמינו האחרות בכך שהיא אינה מהווה חומר בסיס לחלבונים, אלא נמצאת ברקמות בתצורה בודדות או כפפטיד – שתי חומצות אמינו מחוברות.

טאורין אינה נאגרת בגוף החתול לכן הוא צריך לקבל אותה מהמזון באופן שוטף. היא נמצאת בחלבונים מן החי ולא נמצאת בחלבונים מן הצומח.

טאורין חיונית לתפקוד תקיד של שריר הלב, מערכת הראיה, מערכת העיכול, המערכת החיסונית, תפקוד קוגנטיבי והריון. מחסור בטאורין יבוא לידי ביטוי רק לאחר מספר חודשים של אי צריכה ויכול להוביל למחלות בלב, עיוורון, ריקבון בשיניים ועוד.

בסיס המידע לכמות טאורין בנתחים שונים של בשר הינו חלקי. בוני מתכונים משתמשים בו, כי זה המידע והמדע שיש, אך הוא לא ב-100% נכון. אופן הגידול של החיות והמזון שהן אוכלות משפיע על כמות הטאורין שלהן, והמידע במאגרי המידע הוא ממוצע וחלקי.

חזה, גב וכנפיים של עוף הם יותר שריריים ומכילים פחות טאורין מאשר נתחים פחות שריריים ויותר שומניים כמו כרעיים (ירכיים ושוקיים).

תכנון מתכונים - כמה חלבון יש באוכל?

המטרה בבניית מתכון של אוכל טבעי הוא לחקות את התזונה הטבעית של החתול בטבע, מבחינת אחוזי חלבון, שומן, פחמימות, איברי פנים ועצמות. אם נאכיל רק בחזה עוף – לא יהיה מספיק שומן, אם נאכיל רק בגבות עוף, יהיה לנו יותר מדי שומן ופחות מדי חלבון. המתכון כולל שילוב של נתחים ואיברים שונים מחיות שונות, כדי להגיע לתמהיל נכון.

חלבון גולמי

בדיקות מעבדה לקביעת כמות החלבון באוכל מבוצעות בפועל על ידי בדיקת רמת החנקן  (Nitrogen) ולא כמות החלבון. חומצות אמינו מכילות כ-16% חנקן, כלומר בממוצע, 6.25 גרם של חלבון מכילים 1 גרם של חנקן ולכן הנוסחה לכמות החלבון באוכל היא כמות החנקן כפול 6.25.

שומנים ופחמימות אינם מכילים חנקן ולכן משתמשים בחישוב זה, אבל הוא לא אמין ב-100%. יצרניות יכולות להוסיף לאוכל רכיבים שמכילים כמות גדולה של חנקן כמו מלמין, אך אינם חלבון ובכך להציג באופן שקרי כמות גדולה של חלבון בתווית הנתונים.

דרישות מינימום לחלבון

דרישות המינימום לחלבון הן חלק מהפרופיל התזונתי של גופים כמו FEDIAF האירופאי ו-AAFCO האמריקאי, עליהן מבססים את ההגדרה של אוכל מלא ומאוזן. על ההטעיה בהגדרה זו הרחבתי כאן (אוכל יבש מלא ומאוזן אינו מכיל את הנוטריאנטים הדרושים לחתול ובהכרח יגרום למחלות ולמוות מוקדם, על אף התווית הנוצצת של מלא ומאוזן).

אבל בכל זאת, FEDIAF מגדיר את דרישת המינימום לחלבון כ-6.25 גרם חלבון לכל ק”ג משקל מטבולי (שהוא המשקל של החתול בק”ג בחזקת 2/63). זוהי דרישה מינימלית להישרדות, בוודאי לא דרישה אופטימלית לחיים של שגשוג. לדוגמה, במתכון החדש של מיאומי שנמצא כרגע בפיתוח, כמות החלבון באוכל בערך כפולה מדרישת המינימום. מאחר ודרישת המינימום אינה אופטימלית, והמטרה העיקרית שלה היא לאפשר לאוכל יבש שאינו מתאים ביולוגית לחתול להציג את עצמו כמלא ומאוזן. הוא לא.

המשמעות של משקל מטבולי, היא שחתול ששוקל 10 ק”ג אינו צריך פי 2 חלבון מאשר חתול ששוקל 5 ק”ג, אלא משהו כמו 60% יותר.

החתול רעב? כנראה באוכל שלו אין מספיק חלבון

תאוריית תנופת החלבון (protein leverage hypothesis) אומרת שבע”ח אוכלים לשובע לפי כמות החלבון באוכל, כלומר הם שובעים רק לאחר שאכלו מספיק חלבון. זה אומר, שאם באוכל יש מעט חלבון והרבה פחמימות ושומן, ולא מגבילים את כמויות האכילה של החתול, הוא יאכל עד שיקבל מספיק חלבונים, ולכן יצרוך הרבה יותר מדי שומן ו/או פחמימות.

מה קורה כשחתול אוכל יותר שומן ופחמימות ממה שהוא צריך? הוא משמין.

אם מאכילים באוכל שאינו מכיל מספיק חלבונים כמו אוכל יבש, ומגבילים את כמות האכילה של החתול לפי מספר קלוריות כדי לשמור על משקל תקין, הוא פשוט יישאר רעב ואומלל כל היום, ויבקש ממכם אוכל, כי הוא באמת רעב. הוא אולי לא ישמין תחת משטר דיאטטי והגבלה קלורית, אבל הוא יהיה אומלל, בסטרס ולא בריא, כי הוא לא יקבל מספיק חלבונים לשמירה על תפקוד תקין של הגוף. זוכרים? חלבונים משמשים לנוגדי מערכת החיסון, אנזימים, הורמונים, אוניות משא של נוטריאנטים אחרים ועוד.

(4) האם להאכיל חתולים באוכל של הכלב?​

אפשר, אבל עם התאמות. אוכל המיועד לכלבים אינו מכיל את כל רכיבי התזונה הדרושים לחתולים במינון הנכון עבורם:

  • כמות חלבון: חתולים צריכים יותר חלבון בתזונה שלהם. ע”פ FEDIAF, חתול במשקל 5.5 ק”ג צריך לפחות כ-3.6 גרם חלבון לכל ק”ג משקל גוף, בעוד כלב במשקל זהה צריך רק 3.1 גרם חלבון לק”ג משקל גוף (9% פחות חלבון). כלומר התזונה של החתול צריכה להכיל יותר בשר (חלבון) מאשר תזונה של כלב, שיכולה להכיל יותר ירקות.
  • טאורין: חומצת האמינו טאורין אינה חיונית לכלבים. כלבים יכולים לסנתז טאורין בעצמם באמצעות חומצות האמינו מתיונין וציסטאין.
  • ויטמין A: לחתולים חסר האנזים הממיר בטא-קרוטן לרטינול (הצורה הפעילה של ויטמין A) הדרוש לראיה תקינה ולתפקידים נוספים בגוף. לכלבים יש את היכולת הזו, אך חתולים חייבים לקבל במזון את הצורה הפעילה של ויטמין A.
  • חומצת השומן AA (חומצה ארכידונית arachidonic acid): חומצת שומן חיונית הדרושה לתהליך הדלקתיות בגוף (תהליך חיסוני נגד פציעות וחיידקים) ותהליכים חשובים בגוף החתול. חתולים בוגרים, כלבים וחיות אחרות יכולים לסנתז AA מחומצת שומן אחרת בשם חומצה לינולאית (Linoleic Acid). חתולות בהריון וגורים קטנטנים אינם מסוגלים לסנתז כמות מספקת של AA, ולכן הם חייבים לקבלה דרך המזון.
  • ניאצין (Niacin), סוג של ויטמין B3
  • ירקות פחמימתיים: לחתולים אין את האנזימים הדרושים כדי להפיק מירקות פחמימתיים אנרגיה. כאשר החתול צד חיות קטנות שבעצמן אכלו צמחים, הצמחים עברו תהליך עיכול כלשהו בקיבת החיה לפני שהחתול אוכל אותם, כך שהוא מקבל אותם מעוכלים או חצי מעוכלים.

בברכת מיאו

המזון שאנו מאכילים בו את החתולים שלנו צריך להיות דומה ככל האפשר לתזונה הטבעית של החתול. החתול מיועד לאכול תזונה המבוססת על בשר חיות קטנות (ציפורים קטנות, עכברים, מכרסמים, ארנבות). מאחר והחתול התפתח כקרניבור, מערכת העיכול שלו אינה יכולה לעכל צמחים, ירקות ודגנים בצורה מיטבית ולהפיק מהם אנרגיה וחומרי תזונה.

בהצלחה!

♥ מירה

אם יש לכם שאלות על התוכן – מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו “חתולים טבעיים” ולשאול אותנו. נתראה שם!

לקבלת עדכונים על מדריכים חדשים בבלוג

עוד מדריכים על החתול שלך:

כלכלי

שופינג לחתולים – איכותי ובריא

מה כיף יותר משופינג לחתולים? מצרפת סקירה והמלצות על מוצרים בטוחים ואיכותיים עבור החתולים שלנו, וכמה טיפים לקניה חכמה וחסכונית יותר. אני לא ממליצה כאן על מוצרים זולים מסין כי רובם מסוכנים ורעילים, ולמרות שהמחיר הזול מפתה גם אותי, בכל מה שקשור לחתולים – נעדיף מעט, איכותי ובריא על פני

להמשך קריאה »
תזונה טבעית

מרק העצם האולטמטיבי

מרק עצם הוא תרופת סבתא עתיקה בתרבויות רבות ומשמש לחיזוק מערכת החיסון ומערכת העיכול. מרק העצם מתקבל מבישול ארוך של עצמות עוף או עצמות בקר, בעיקר עצמות מח, עצמות מפרק או ברך וגידים. חלקים אלה עשירים בחלבונים ייחודיים ומינרלים המשתחררים במהלך הבישול הארוך מהעצמות, מהסחוסים ומהגידים ועוברים לנוזל.  עצמות וסחוסים

להמשך קריאה »
מערכת העיכול

מעי דליף

אם כתבתי על המעי בלי לצטט את היפוקרטס, האם כתבתי על המעי? “כל המחלות מתחילות במעי” אמר היפוקרטס, ודי צדק, סה”כ. גירודים, קרחות בעור, פצעים, כל מה שקוראים לו (בטעות) אלרגיות ומחלות אוטואימיוניות – הם תוצאה של מעי דליף. מעי דליף הוא מצב בו נוצרים חורים בדופן המעי המאפשרים לרעלים,

להמשך קריאה »

כיף שחזרתם ♥

התחברו באמצעות גוגל או מייל וסיסמה

אם עדיין לא פחתתם חשבון אצלנו תוכלו לפתוח חשבון בתהליך הרכישה בדף התשלום, או גם כאן - אבל רק דרך גוגל.

או

יש! המייל הראשון שלנו בדרך ♥

אם הוא הגיע לתיקיית קידום מכירות כדאי לגרור אותו לאינבוקס כדי לא לפספס את המיילים השווים שלנו:
אפשר להגדיל את התמונה בלחיצה