אומגה 3 הן חומצות שומן חיוניות החשובות להפחתת דלקתיות בגוף ולבריאות המוח. החתול חייב לקבלן מהאוכל כי אינו יכול לייצרן בעצמו. הן כמובן לא נדרשות להימצא במזון יבש “מלא ומאוזן” על אף היותן חיוניות ואם הן נמצאות, הן מזמן כבר התחמצנו והתקלקלו.
(1) מהן חומצות שומן אומגה 3 ומדוע הן חיוניות וחשובות כל כך?
אומגה 3 הן חומצות שומן חיוניות החשובות להפחתת דלקתיות ובריאות המוח. “חיוניות” אומר שהגוף אינו יכול לייצרן בעצמו, ולכן החתול חייב לקבל אותן מהמזון. יש חומצות שומן שהגוף כן יודע לייצר בעצמו – הוא מקבל חומצת שומן אחת, מפרק אותה לרכיביה, ומרכיב אחרת. אבל הוא לא יודע לעשות את זה עבור החומצות החיוניות.
יש עשרות רבות של חומצות שומן, מתוכן החומצות החיוניות הן ממשפחות אומגה 3 ואומגה 6. משפחת אומגה 3 כוללת את החומצות EPA, ALA ו-DHA ומשפחת אומגה 6 כוללת את החומצות AA (ארכידונית) ו-LA. בשתי המשפחות יש חומצות נוספות שאינן חיוניות.
הקיצורים האלה הם ראשי תיבות של השם הארוך והמסובך של חומצת השומן. למשל EPA היא EicosaPentaenoic Acid (חומצה איקוסאפנטאנואית) ומי מסוגל לזכור או לבטא את זה? לכן משתמשים בקיצור.
אומגה 3
חומצות שומן אומגה 3 משפרות מצבי דלקת כמו דלקות פרקים, תומכות במערכת החיסון, מפחיתות אלרגיות ובעיות בעור כמו זיהומים וגירודים, וחשובות לפעילות תקינה של המוח ומערכת העצבים.
חומצת שומן DHA היא החומצה המקושרת לאנטי-דלקתיות וחשובה לפעילות המוחית. היא משמשת כרכיב בממברנת התאים ומאפשרת מעבר חומרים פנימה וחוצה מהתא. היא נמצאת בריכוז גבוה במיוחד ברקמות המוח ובתאי העצב ולכן חשובה ליכולת הקוגנטיבית. מולקולת ה-DHA נשארת בממברנת התא במשך חודשים (במוח שנים). אם אין מספיק DHA הגוף ייצרת את ממברנת התא מ-AA (חומצה ארכידונית ממשפחת אומגה 6). AA בממברנת התא לא מאפשרת מעבר תקין של חומרים אל ומחוץ התא (הורמונים, חומרי מזון ונוירוטרנסימטורים) ולכן פעלות התא משתבשת והיא גם מעודדת תקיפה של מערכת החיסון את התא.
ל-DHA יש גם תפקיד משמעותי בניהול דלקת, ומשמשת לבניית הורמונים המעודדים החלמה במקרה של דלקת אקוטית.
חומצת שומן EPA היא הבסיס להורומונים מסוג איקוסנואידים החשובים למערכת החיסונית, לתגובת אלרגיה ולקרישת דם. EPA היא חומר גלם מתכלה ונצרכת על ידי הגוף בתוך שעות עד חודשים.
אומגה 6
חומצת שומן אומגה 6 משמשת כבסיס להורמונים מסוג איקוסנואידים המעודדים דלקת. דלקת היא התגובה הטבעית של הגוף לפולש, ולכן חומצות אומגה 6 חיוניות לתפקוד תקין של מערכת החיסון. כשאנחנו נפצעים מערכת החיסון מתגייסת לפעולה ומתחילה תהליכים דלקתיים באזור הפצע כדי להילחם בפולשים (חיידקים ופתוגנים) החודרים לגוף דרך הפצע. תהליך הדלקת מאופיין בנפיחות, אדמויות וכאב – והוא חיוני לבריאותנו.
גם LA וגם AA נחשבות חומצות שומן חיוניות לחתולים (כלבים יכולים לסנתז בעצמם AA).
(2) בטבע החתול לא אוכל דגים, למה לתסף?
מקור אומגה 3
המקור של אומגה 3 הוא בצומח. היא נמצאת בצמחים, זרעים ואגוזים ביבשה ובאצות ופיטו-פלנקטון בים, ולאט לאט עולה בשרשרת המזון. פרות האוכלות עשב ותרנגולות המלקטות זרעים וחרקים מקבלות את ה-ALA מהמזון וממירות אותה ל-DHA ו-EPA. בים הפיטו-פלקטון (שהם אצות מיקרוסקופיות וחדי-תא ימיים אחרים) מייצרים את ה-DHA וה-EPA ואז נאכלים על ידי הזו-פלנקטון, שאח”כ נאכלים על ידי דגים גדולים יותר.
זה אומר שצמחים יכילו ALA, ובשר (באופן תאורטי) ודגים יכילו EPA ו-DHA.
הגוף החתולי צריך לקבל את שלושת הסוגים האלה של אומגה 3 אבל הוא לא יכול להתבסס על אומגה 3 צמחית (ALA), כי הוא לא יודע איך להמיר אותה ל-DHA ו-EPA, אין לו מספיק מהאנזימים הדרושים לכך (האנזימים נקראים fatty acid desaturases).
כלבים מצליחים להמיר כ-3%-1 מה-ALA הצמחית ל-EPA, חתולים פחות מזה או בכלל לא (בני אדם ממירים 5-10%). לכן החתול חייב לקבל תוסף אומגה 3 מן החי, בד”כ מדגים או אצות במקרה של רגישות לדגים. ALA בדרך כלל תהיה באופן טבעי בתזונה (אם היא כוללת מעט צמחים וירקות) ולכן לא נהוג לתסף אותה.
למה לתסף?
לטרף הטבעי של החתול כמו ארנבות בטבע יש יחס אומגה 3 ל-6 של כ-3:1 (3 יחידות אומגה 6 על כל יחידה של אומגה 3). לתרנגולות שגדלות חופשיות בטבע ומלקטות זרעים וחרקים יש יחס אומגה 3 לאומגה 6 נהדר. גם לפרות שגדלות במרעה חופשי ואוכלות עשב יש יחס מצויין. אבל לעופות ולפרות המשמשות כחומרי גלם עבור אוכל לבני אדם וחתולים אין את התנאים האידיאליים האלה. הן גדלות וחיות בצפיפות ואוכלות אוכל שאינו מתאים להן ביולוגית, הגוף שלהן סובל מסטרס ויחס האומגה 3 לאומגה 6 שלהן נפגע. הגוף שלהן מכיל הרבה יותר אומגה 6 מאשר אומגה 3.
אומגה 6 היא חיונית, אבל כשיש יותר מדי אומגה 6 ומעט מדי אומגה 3, מתעוררות בעיות. אומגה 6 ואומגה 3 מתחרות בינהן על אנזימי הייצור של הורמוני איקוסנואידים של מערכת החיסון ועל המקום בממברנת התאים במוח.
תמיד יהיה בגוף יותר אומגה 6 מאשר אומגה 3, והיחס הרצוי של אומגה 3 ל-6 הוא בין 1:1 ל-3:1 ויש האומרים אפילו עד 8:1. בפועל הבשר של חיות הגדלות במכלאות מכיל יחס גרוע מכך. התיסוף של אומגה 3 נועד כדי לגשר על הפער הזה ולשקם את היחס של אומגה 3 ואומגה 6 בגוף החתול (והאדם).
תיסוף באומגה 3 עוזר במצבים של אלרגיות, בעיות עור, רמת דלקתיות גבוהה בגוף, דלקות פרקים, מחלות לב ומשפר את היכולת הקוגנטיבית. היא חשובה במיוחד עבור גורים להתפתחות תקינה של המוח ומערכת העצבים.
תוסף תזונה או מזון שלם?
הכלל הוא שתמיד נעדיף מזון שלם אל פני תוסף תזונה מבודד. נעדיף לתת ירק עם כל שפע הנוטריאנטים שבו שיוצרים סינרגיה נפלאה בגוף, מאשר לבודד רכיב אחד מתוך הירק ולתת אותו כתוסף.
אבל התזונה של חתולים לא יכולה להיות מבוססת על דגים מכמה סיבות (הצטברות של מתכות כבדות, כימיקלים ורעלים, כמויות גבוהות של יוד, נטיה להתמכרות), ולכן עלינו להגביל את צריכת הדגים של החתולים.
זה בסדר לתת סרדין או שניים פעם או פעמיים בשבוע, אבל בכל מקרה נרצה לתסף עם תוסף אומגה 3 ממקור דגי (שעבר סינון מתכות כבדות ורעלים, לא מכיל יוד וגם לא מתמכרים אליו).
(3) כמה ואיך לתסף?
אין לראות בכתוב כאן המלצה או ייעוץ. במידת הצורך יש להתייעץ עם אשת מקצוע לפני מתן תיסוף תזונתי לחתולים. אם החתול מקבל תרופות ו/או כשהוא מאובחן עם מחלות הקשורות לעיכול שומנים (כבד, לבלב, כיס מרה) – יש להתייעץ עם הוטרינרית המטפלת.
כמה לתת
אין מספיק מחקרים ומידע על אומגה 3 וחתולים כדי לענות תשובה חד משמעית. המצב האידיאלי היה לעשות בדיקת אינדקס אומגה לחתול, מתספים מינון שמרני, בודקים שוב לאחר 3-4 חודשים ומתקנים את המינון (או מחליפים סוג תוסף). בארה”ב יש בדיקות אינדקס אומגה לכלבים אך לא לחתולים.
מינון שמרני הוא כ-30 מ”ג של אומגה 3 לקילו חתול ביום, כלומר חתול ששוקל 5 ק”ג יצטרך כ-150 מ”ג אומגה 3 ביום לשמירה על רמת אומגה תקינה. הוא כנראה יצטרך מינון גבוה יותר אם רמת האומגה 3 בגוף נמוכה ויש לשפרה, אפשר לעלות בהדרגה עד 50 מ”ג לקילו.
מינון להבראה או תמיכה במחלות יכול להיות גבוה יותר ולהגיע אפילו ל-100 מ”ג לקילו חתול ביום, אבל שוב, אל תחליטו על מינון גבוה באופן עצמאי, אלא התייעצו עם אשת מקצוע. מינון גבוה מדי לתקופה ממושכת מדי יכול לגרום ליותר נזק מאשר תועלת.
איך לתת
את הקפסולה של האומגה 3 אפשר לנקב בקצה עם מחט עבה, לשפוך על האוכל ולערבב היטב. אם מוסיפים מים רותחים לאוכל הטבעי כדי לחמם אותו, כדאי קודם להוסיף את המים, לערבב עם האוכל, ולשפוך את תוכן הקפסולה רק כאשר המים התקררו כי אנחנו רוצים להמעיט בחשיפה של האומגה 3 לחום גבוה.
את ההוספה לאוכל נעשה ממש לפני ההגשה. חומצות שומן אומגה 3 רגישות מאוד למגע עם אויר והן מתחמצנות בקלות, ולכן נרצה לצמצם למינימום את זמן החשיפה שלהן לאויר.
בקפסולה של אומגה 3 גליל יש 600 מ”ג, אם יש מספר חתולים שאוכלים בצלחת משותפת, אין בעיה, אפשר לתת את כל הקפסולה (קפסולה אחת ל-4 חתולים בממוצע). אם יש לנו רק חתול אחד, שצריך לקבל רבע קפסולה ביום יש שתי אופציות
- לשפוך רק רבע מהקפסולה ביום ולשמור את מה שנשאר במקרר (אני לא יודעת עד כמה החור שהמחט עשתה בקפסולה יגרור חמצון של האומגה בפנים).
- לתת לו קפסולה אחת מלאה כל 4 ימים (חשוב להעלות למינון הזה בהדרגה ולא בבת אחת ולעקוב אחר שינויים או קשיים בעיכול).
אנזימי עיכול
כדי לעכל חומצות שומן הלבלב מפריש אנזים בשם ליפאז. אם החתול שלך עדיין אוכל בטעות אוכל יבש, הוא כנראה לא מקבל מספיק שומן איכותי באוכל, ולכן הלבלב שלו לא רגיל להפריש כמויות גדולות של ליפאז. ייתכן והוספה של אומגה 3 לאוכל היבש תגרום לשלשול, בגלל שהשמן לא יצליח להתעכל.
לפני תיסוף של אומגה 3 חשוב להעביר את החתול לאוכל טבעי. שום תוסף תזונה לא יעזור לבריאות כל עוד הבסיס של התזונה לקוי.
אם חתולך המתוק כבר אוכל אוכל טבעי, עדיין כדאי להרגיל אותו בהדרגה לחומצות השומן כדי לעודד את הלבלב להפריש את ליפאז. האם אני עשיתי זאת? ממש לא, אני פשוט התחלתי לתסף לחתולים מינון מלא של אומגה 3 בלי הכנה מוקדמת ולא היו בעיות.
הוטרינרית ההוליסטית ד”ר קרן בקר אומרת שחשוב לכל החתולים (והכלבים) לתסף אנזימי עיכול, גם הצעירים והבריאים ובוודאי שהקשישים והחולים. בטבע החתול אוכל גם את הלבלב של הטרף וכך מקבל בוסט חיצוני של אנזימי עיכול. באוכל הטבעי בד”כ לא יהיה לבלב ולכן ייתכן כי החתולים סובלים ממחסור באנזימי עיכול.
ויטמין E
ויטמין E הוא נוגד חמצון חשוב בתהליך עיכול שומנים. אם נותנים כמויות גדולות של אומגה 3 (מעבר למינון תחזוקה), כדאי להתייעץ לגבי תיסוף נוסף של ויטמין E, רצוי ממקור טבעי, כי התיסוף של אומגה 3 ידרוש כמויות גבוהות של ויטמין E.
(4) איך לבחור תוסף אומגה 3?
קירור לכל אורך שרשרת האספקה
אומגה 3 חייבת להישמר בקירור בכל השלבים – מהייצור, דרך האחסון והמשלוח אליכם הביתה. חומצות שומן אומגה 3 הן רגישות מאוד ומתחמצנות בחום ובמגע עם אויר.
תוסף אומגה 3 שנמצא על המדף בחנויות, שאין לכם מושג באיזה תנאים הוא נשמר במחסנים של היצרן, היבואן, וחברת ההפצה – עלול להיות מחומצן ומקולקל.
למיטב ידיעתי, התוסף היחיד שנשמר בקירור בישראל הוא של חברת אומגה גליל, ולכן אותו בחרנו להציע בחנות של מיאומי. כמובן שגם אנחנו שומרים אותו עבורכם בקירור.
מקור האומגה – מהחי
אומגה 3 חייבת להיות מהחי כדי לכלול את חומצות השומן EPA ו-DHA.
אין לחתול מה לעשות עם אומגה 3 מהצומח, הוא לא יודע להמיר אותה ל-EPA ו-DHA ולכן התוסף חייב להיות מהחי. אומגה 3 נמצאת היום בעיקר בחיות מהים כמו דגים.
תוסף לבע”ח או לבני אדם?
תמיד תקנו לחתולים מזון ותוספי תזונה באיכות מאכל לבני אדם.
אוכל ותוספי תזונה לבני אדם צריכים לעמוד בסטדנרטים גבוהים מבחינת איכות והימצאות חומרים מזיקים. חומרי גלם ותוספים שנפסלו לשימוש לבני אדם, למשל כי חומצות האומגה מחומצנות ומקולקלות, יכולים לשמש עבור מוצרים לבע”ח, כי הסטנדרטים נמוכים יותר.
מתכות כבדות ורעלים
דגים בים נוטים לצבור רעלים ומתכות כבדות. ככל שהדג נמצא גבוה יותר בשרשרת המזון, הוא יצבור יותר רעלים ומתכות כבדים לאורך השנים – גם כי הוא חי יותר שנים וגם כי הוא אוכל דגים שגם הם צברו רעלים ומתכות כבדות.
כדאי לבקש מהיצרן אישור בדיקת מעבדה חיצונית המוודאת היעדרם של רעלים ומתכות כבדות מהתוסף.
יחס EPA-DHA
בתוך הגוף, EPA לא מומרת ביעילות ל-DHA והיא (EPA) גם חומצת השומן שנצרכת באופן שוטף לייצור הורמוני מערכת החיסון והורמוני קרישת הדם, ולכן הדרישה ממנה גבוהה יותר. DHA כן יכולה להיות מומרת ביעילות מסויימת ל-EPA.
באומגה גליל היחס הוא 2:1 לטובת EPA, כלומר 400 מ”ג EPA ו-200 מ”ג DHA בקפסולה.
פורמט התוסף אומגה 3
חומצות שומן אומגה 3 מופיעות בטבע בשלוש תצורות: טריגלצרידים (הנפוצה ביותר ומשמשת בעיקר לאחסון), פוספוליפידים וגליקוליפידים המשמשות בפועל את הגוף.
תוספי תזונה מבוססים בעיקר על התצורה של טריגלצרידים וקיימים בשני פורמטים – פורמט טבעי של טריגלצרידים ופורמט מעובד של אתיל-אסטר. ככל שהתוסף קרוב יותר לצורתו הטבעית, הוא יהיה עם זמינות ביולוגית טובה יותר. תמיד נעדיף לקבל כמה שיותר נוטריאנטים מהמזון ולא מתוספי תזונה, אך לפעמים אין זה אפשרי.
כדי לייצר אתיל-אסטר מפרידים את חומצות השומן מהנשא המקורי שלהן (הגליצרול – הסבר נוסף למטה) ןמצמידים אותן לאתנול. בצורה זו אפשר לזקק את השמן מחומרים מזיקים ולרכז אותו (מאפשר ריכוז של 60% לעומת 30% בתצורה הטבעית) ולכן תוספים מסוג זה הינם זולים יותר מתוספים בתצורת טריגלצירידים.
אבל לאתיל-אסטר יש גם חסרונות, הוא עמיד יותר בפני אנזימי העיכול שמייצר הלבלב לפירוק שומנים ולכן הוא מבלה זמן רב יותר במערכת העיכול וחשוף יותר לנזקי חמצון ולכן מצריך שימוש גדול יותר בנוגדי חמצון.
למיטב ידיעתי אין בארץ תוספי תזונה בפורמט הטבעי של טריגלצרידים (ובטח לא פוספוליפידים). הגישה היא לעשות את הכי טוב שאפשר עם מה שיש ולכן אנחנו בבית מתספים עם אומגה גליל (פורמט אתיל-אסתר).
(5) עוד כמה נקודות חשובות:
בדיקת אינדקס אומגה 3
בדיקת אינדקס אומגה 3 מנתחת את חומצות השומן בממברנת תאי הדם האדומים ומחזירה את האינדקס – אחוז חומצות השומן EPA ו-DHA מתוך סך חומצות השומן בממברנת תא הדם האדום. לפי האינדקס אפשר לתקנן את המינון של התיסוף. בדיקות מתקדמות גם מראות את היחסים בין אומגה 3 ל-6, זהו עוד מדד לפי ניתן לתקן את המינון של התיסוף.
לצורך הבדיקה צריך טיפת דם אותה מספיגים על נייר הבדיקה ושולחים בדואר למעבדה. בבדיקות לבני אדם נשלחת מחט פשוטה לדקירה, בבדיקה עבור החיות נבקש במרפאה הוטרינרית לטפטף טיפת דם על נייר הבדיקה.
חברת אומגה קוואנט מציעה בדיקות אינדקס אומגה 3 לכלבים ב-50$. אני לא מבינה מה ההבדל ולמה אי אפשר לבדוק גם חתולים, אבל מקווה שבקרוב הם יציעו את הבדיקה גם לחתולים (שאלתי אותם, מחכה לתשובה).
יש להם גם בדיקות לבני אדם, וגם חברת אומגה גליל פה בארץ מציעה ערכה לבדיקת אינדקס אומגה 3 (עשיתי דרכם כבר פעמיים, באמת צריכה לעשות שוב ולהתאפס על עצמי!).
קרישת דם – תיסוף אומגה 3 לפני ניתוח רפואי
חומצת השומן EPA משמשת לייצור הורמונים הקשורים לקרישת דם. בעבר המליצו להפסיק צריכה של תוספי אומגה 3 בימים לפני ניתוח רפואי, אבל כיום מידע עדכני מראה שתיסוף כנראה אינו משפיע על זמני קרישת הדם. בכל מקרה – נא להקשיב להוראות הוטרינרית.
אוכל יבש מעושר באומגה 3
בברכת מיאו
99% מהכתוב נכון גם לנו, בני האדם. גם אנחנו מקבלים בתזונה שלנו יותר מדי אומגה 6 וצריכים לתסף באומגה 3 כדי לתקן את היחס. אני לוקחת 6 קפסולות ביום כדי לשפר את האינדקס שלי, למרות שבתכלס אני לא זוכרת לקחת כל יום 🤦🏻♀️
בהצלחה ורק בריאות לחתולים שלנו!
מירה
בונוס משוגעים על כימיה ♥
חומצות שומן הן שרשרת של אטומי פחמן. צריכים הסבר קצר על אטומים ופחמן? יש לנו גם את זה בתחילת המדריך המלא לנוטריאנטים.
לכל אטום פחמן יש 4 קשרים עם אטומים אחרים. בשרשרת הפחמן, כל אטום פחמן חובר לשני אטומי פחמן נוספים, אחד מימין ואחד משמאל, ושני קשרים נוספים הם לאטומי מימן. לפעמים יהיה חסר אטום מימן ואז יהיה קשר כפול בין שני אטומי פחמן.
מספר אטומי המימן החסרים מגדירים שלוש קבוצות של חומצות שומן.:
- חומצות שומן רוויות: כל אטום פחמן נקשר לשני אטומי מימן ולכן החומצה רוויה באטומי מימן. בדרך כלל שומנים אלו יהיו מוצקים בטמפרטורת החדר.
- חומצות שומן חד בלתי רוויות MUFA: שני אטומי פחמן מחוברים אחד לשני בקשר כפול במקום שכל אחד מהם יהיה מחובר לאטום מימן, לכן בחומצה חסרים שני אטומי מימן (למשל חומצות שומן ממשפחת אומגה 9).
- חומצות שומן רב בלתי רוויות PUFA: שני קשרים כפולים או יותר, חסרים 2 זוגות של אטומי מימן לפחות. קבוצה זו נחלקת לשתי המשפחות אומגה 3 ואומגה 6.
ההבדל בין אומגה 3, אומגה 6 ואומגה 9 הוא במיקום הקשר הכפול הראשון. כאשר הוא נמצא בקשר השלישי, זוהי אומגה 3, כאשר הוא נמצא בקשר השישי, זוהי אומגה 6.
את חומצות השומן הגוף מאחסן במולקולות מתאימות, למשל טריגלצריד. טריגלצריד מורכב מגליצרול שהוא הנשא של חומצות השומן, ומכיל 3 אטומי פחמן, שכל אחד מהם נקשר לחומצת שומן. יש המון ואריציות לטריגלצרידים, כי חומצות השומן בכל אחד יכולות להיות שונות (יש כ-100 חומצות שומן שונות בטבע).
כשחומצות השומן הן רוויות (אין קשרים כפולים, לא חסרים אטומי מימן), הטריגלצרידים נצמדים אחד לשני, הכל מסתדר בול במקום ומקבלים שומן – חומר יציב בטמפרטורת החדר.
אבל כשחומצות השומן הן עם קשרים כפולים, הן כבר לא נראות מסודרות באופן יציב אלא מכילות חורים וזיגזים, ואז כשהטריגלצירדים נערמים אחד ליד השני, החומצות לא מתיישבות בול אחת על השניה, יש תנועה ולא יציבות ולכן נקבל שמן – חומר נוזלי בטמפרטורת החדר. הקשר הכפול הוא גם הסיבה שחומצות השומן מאוד רגישות להתחמצנות ויש לשמור עליהן בקירור וללא מגע עם האויר.
כשמעבדים את חומצות השמן אומגה 3 לפורמט של אתיל-אסטר, מפרידים אותן מהגליצרול ומחברים לאתנול (נשא מסוג אחר). חומצות השומן הן ללא שינוי ,אבל הנשא שלהן אחר ולכן למולקולה יש גם תכונות אחרות.