מזון המוגדר כמלא ומאוזן הוא מזון שעונה על הדרישות המינימליות של ארגון AAFCO האמריקאי או FEDIAF האירופאי לרכיבים תזונתיים. המשמעות היא שמבחינת היצרן אפשר להאכיל מהמזון הספציפי הזה לאורך שנים ואפילו לכל החיים.
גם בתזונה הטבעית אנחנו רוצים שהחתול יקבל תזונה מלאה ומאוזנת, רק שהדרך להשיג זאת היא על ידי עקרון הגיוון, שאומר שככל שנגוון יותר במתכונים, בחלבונים, באיברי הפנים, בירקות, בצורת ההכנה וההגשה – כך נגדיל את הסיכויים שהתזונה של החתול תהיה באמת מאוזנת.
בואו נבין יותר לעומק את הבעיות עם הגדרת “מלא ומאוזן” של אוכל יבש ואיך כן מומלץ להגיע לתזונה מאוזנת.
(1) דרישות מינימום להישרדות ולא לבריאות מיטבית
הגדרת מלא ומאוזן היא עבור דרישות מינימום להישרדות וממש לא דרישות תזונתיות לבריאות אופטימלית וחיוניות. אוכל יבש יכול להכיל כמות גבוהה מאוד של פחמימות, אפילו 40% ויותר ועדיין להיחשב “מלא ומאוזן”. רק שהפחמימות באות על חשבון חלבונים איכותיים.
חתול הוא קרניבור מוחלט – הוא אוכל בשר, ורק בשר. אין פחמימות בתזונה הטבעית שלו. אין סויה, אורז, תפו”א, חיטה או כל פחמימה אחרת. ה-“מוחלט” בקרינבור מוחלט, אומר שהוא חייב לאכול בשר כדי לחיות. התזונה שלו לא יכולה להכיל דגנים ועמילנים כי כל מערכת העיכול שלו מבוססת על חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים שמקורם מהחי.
זה מאוד פשוט. כדי לשגשג ולהיות בבריאות מיטבית, החתול צריך הרבה מאוד חלבון מהחי. אם יש כמות גדולה של פחמימות וחלבון מהצומח באוכל – הם באים על חשבון החלבון מהחי, ולכן בניית הרקמות ותהליכים פנימיים בגוף החתול נפגעים. החתול אומנם שורד, אבל לא משגשג. זו המשמעות של דרישות המינימום לחיים של מזון “מלא ומאוזן” – הישרדות, לא בריאות וחיוניות.
(2) זמינות ביולוגית ונעכלות
יש הבדל בין בדיקה כימית במעבדה שבודקת כמה ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו וחומצות שומן יש במזון, לבין יכולת החתול לספוג את הנוטריאנטים האלו ולהשתמש בהם.
זמינות ביולוגית (bioavailability) או נעכלות (digestibility) היא כמות הנוטריאנטים הנספגים בהצלחה על ידי מערכת העיכול למחזור הדם ומשמשים באופן פעיל בגוף, מתוך כל הנוטרינאטים שהיו במזון שהחתול אכל.
מערכת העיכול בנויה כצינור ארוך שמתחיל בפה, עובר דרך הקיבה והמעי ונגמר בפי הטבעת. כשהאוכל עובר דרך מערכת העיכול, הוא מתפרק לנוטריאנטים הבסיסיים שהם קטנים מספיק להיספג (לעבור) דרך דופן המעי למחזור הדם. הדם לוקח אותם לאיברים השונים שם הם משמשים כחומרי גלם לבניית רקמות והורמונים וקו-אנזימים לתהליכים שונים בגוף.
הנעכלות (ספיגת הנוטריאנטים למחזור הדם) מושפעת מגורמים רבים מעבר לכמות הנוטריאנט במזון:
- מקור הנוטריאנט, צורתו ואיכותו. בישול יתר יכול לפגום במבנה הפיזי של הנוטריאנט ולמנוע את העיכול והספיגה שלו. לנוטריאנטים מהחי ומהצומח יכול להיות מבנה שונה, ולכן נוטריאנטים שמקורם מהצומח לא יספגו טוב על ידי חתולים לעומת נוטריאנטים שמקורם מהחי.
- נוטריאנטים אחרים במזון ובגוף: ספיגת נוטריאנטים תהיה טובה יותר כאשר הם חלק ממזון שלם. למשל אומגה 3 תיספג בצורה טובה יותר כאשר החתול יאכל דג עשיר באומגה 3, מאשר אם הוא יקבל את האומגה 3 בתור תוסף חיצוני. המזון השלם מכיל רכיבים ונוטריאנטים משלימים שמסייעים בספיגה של הנוטריאנט הספציפי עליו אנו מסתכלים (אומגה 3 בדוגמה).
- בריאות החתול ומערכת העיכול: אם החתול משלשל, רוב הנוטריאנטים לא ייספגו בגוף אלא ייזרקו החוצה מהגוף. גם כשאין בעיית עיכול נראית לעין, ייתכנו בעיות פנימיות שישבשו עיכול של נוטריאנטים מסויימים, למשל בעיה בכיס המרה תקשה על עיכול וספיגה של חומצות שומן, גם אם הן נמצאות בשפע במזון.
- אנטי-נוטריאנטים במזון: לדוגמה חומצה פיטית (phytates) היא צורת האחסון של זרחן בדגנים וקטניות כמו חיטה, תירס, אורז וסויה. חומצה פיטית פוגעת ביכולת הספיגה של מינרלים כמו סידן, אבץ ומגנזיום. באוכל טבעי אין דגנים וקטניות, אין חומצה פיטית ואין הפרעה לספיגת המינרלים. באוכל יבש יש דגנים וקטניות לכן על מנת להתמודד עם ההפרעה בספיגה יש תיסוף מסיבי של מינרלים סינטטיים, הרבה מעבר לדרישה בפועל של החתול.
דרישות המינימום של AAFCO ו-FEDIAF לא לוקחת בחשבון את איכות או נעכלות הרכיבים. תהליכי העיבוד והבישול הארוכים מאוד בחום גבוה שעובר האוכל היבש הורסים את הנוטריאנטים שהיו בחומרי הגלם. לכן יצרניות המזון היבש מתספות את האוכל בויטמינים ומינרלים כדי שיעמוד בדרישות המינימליות לחיים.
אנחנו לא נגד תיסוף האוכל, רק שצריך לזכור שהנעכלות של נוטריאנטים היא הגבוהה ביותר כאשר הם מתקבלים במסגרת אוכל שלם ולא כתוסף. אם אין ברירה – מתספים, אבל התיסוף צריך להיות כמה שיותר מינימלי. אם רוב הנוטריאנטים בחומרי הגלם נהרסים בגלל תהליך הבישול והייבוש, התיסוף מוכרח להיות מסיבי, וזה בעייתי מבחינת נעכלות.
הבעיה השניה בתיסוף של אוכל יבש היא איכות התוספים. הויטמינים והמינרלים צריכים להיות טבעים ולא סינטטיים המיוצרים במפעל בסין. מאחר ויצרניות המזון היבש רוצות לייצר מוצר זול ככל היותר, איכות התוספים היא לא הדבר הראשון שמקפידים עליו.
את איכות הנעכלות של המזון שהחתולים אוכלים נוכל לראות די מהר לפי הקקי שלהם 🤭. ככל שנעכלות המזון גבוהה יותר, יש פחות חומרי פסולת להוציא החוצה מהגוף והקקי יהיה קטן יותר ומסריח פחות. אוכל יבש – קקי גדול ומסריח, אוכל טבעי – קקי קטן ועם פחות ריח. נסו את זה בבית😊
(3) מה לא בודקים במעבדה?
אז יש דרישות מינימום מהנוטריאנטים החיוניים להישרדות עבור החתול, והמעבדה מסמנת וי במקומות הנכונים. אבל אוכל מכיל כ”כ הרבה רכיבים נוספים, טובים או רעים, שלא נמצאים ברשימת הדרישות ולכן לא נבדקים במעבדה.
מיקו-טוקסינס Mycotoxins
מיקו-טוקסינס הם רכיבים רעילים המופקים על ידי עובשים הפוגעים בדגנים כמו תירס וחיטה. זו לא המצאה או קונספירציה של תנועת האוכל הטבעי, אלו הם רעלים אמיתיים העלולים להימצא באוכל יבש מבוסס דגנים, בפרט לאחר פתיחת השק וחשיפת המזון ללחות. צריך לזכור שהרכיבים באוכל יבש הם מאיכות feed-grade – איכות מאכל לבע”ח, ואינם ראויים למאכל אדם. דגנים שנפגעו מתנאי גידול בעיתיים או אחסנה במקומות חמים ולחים נמצאים בסיכון גבוה לזיהום של מיקוטוקסינס.
במחקר בן 10 שנים שבוצע בין 2008-2017 נאספו עשרות אלפי דוגמיות של תירס, חיטה, סויה וחומרי גלם אחרים המשמשים לתעשיית מזון בע”ח. ב-88% (!) מהם נמצאו מיקוטוקסינס. הממ, בסדר, יש רמה הנחשבת מותרת של מיקוטוקסינס באוכל לבע”ח. אבל בואו, זה שהיא הוגדרה “מותרת” על ידי בעלי אינטרסים ממש לא הופך אותה ללא מזיקה! אנחנו לא רוצים לתת לחתולים שלנו אוכל עם רעלים.
ה-“מותרת” הזו היא ממש brought to you by the same people שטוענים שאוכל יבש הוא בריא. בחייאת.
הרעילות הנמוכה של מיקו-טוקסינס היא זה שהופכת אותה לבעייתית. לחשיפה נמוכה במשך שנים על גבי שנים יש אפקט מצטבר שגורם לבעיות ומחלות שאי אפשר להצביע על המקור שלהן.
AGEs – Advanced Glycation End Products
אייג’ס הם רכיבים מזיקים הנוצרים ממפגש של סוכרים וחלבונים בתהליך הנקרא סכרור (גליקציה glycation). אייג’ מפורסם הוא A1C (המוגלובין מסוכרר) המשמש כאינדיקטור למחלות סוכרת ועמידות לאינסולין.
אייג’ס נוצרים באופן טבעי בגוף כחלק מתהליך הפקת אנרגיה וגם נמצנאים במזון שהחתולים אוכלים. אוכל יבש תעשייתי מכיל כמויות גבוהות מאוד של אייג’ס, הרבה מעבר למה שהגוף יודע להתמודד ולפנות (וכמובן אוכל יבש מכיל סוכר מה שמגדיל את האייג’ס הנוצרים בגוף).
ככל שהעיבוד של חומרי הגלם נעשה בחום גבוה יותר ובתהליך שלא שומר נוזלים, נוצרים יותר אייג’ס. כלומר טיגון בשר במחבת בחום גבוה יגרום להיווצרות יותר אייג’ס מאשר בישול בסיר סגור בטמפ’ נמוכה. אייג’ס הם טעימים! החלקים החרוכים של המזון הם הטאימים ביותר אבל הם גם אלה שמכילים את הכמות הגבוהה ביותר של אייג’ס.
כאשר הגוף מצוף בכמויות גבוהות של אייג’ס מהמזון התעשייתי, הוא אינו מצליח להיפטר מהם והם מצטברים ברקמות וגורמים לדלקתיות ולחמצון.
לקריאה נוספת על AGEs ועל אייג’ס במזון בע”ח באתר Anti AGES Foundation.
חומרים משמרים מלאכותיים, צבעי מאכל וחומרי טעם וריח
כימיקלים שמוסיפים לאוכל היבש. הם מזיקים, ממכרים, אבל האוכל נחשב “מלא ומאוזן”. נהדר! העיקר שסימנו V.
אם יש משהו ברשימת הרכיבים שאתם לא מצליחים לבטא – זה כנראה משהו שאתם לא רוצים לתת לחתול שלכם לאכול.
רכיבים מזיקים אחרים
לפני כמה שנים התגלו מספר מקרים של אוכל לחיות שכלל חומרי הרדמה. איך הם הגיעו לשם? חומרי הגלם “בשר ותוצרי לוואי” כללו חיות שהומתו עם חומרי הרדמה (איזו חיות? אל תשאלו, עדיף לא לדעת). הגרגרים כללו חומרי הרדמה ועדיין נחשבו “מלא ומאוזן”. נהדר כבר אמרנו?
אז עכשיו ה-FDA האמריקאי מסתכל על זה קצת פחות יפה, אבל עדיין בתעשיית האוכל לבע”ח משתמשים בחומרי גלם שאינם ראויים למאכל אדם. מה בדיוק הם מכניסים לשם?
אף אחד לא יודע.
(4) אין התייחסות לרכיבים מועילים נוספים
הנוטריאנטים העיקריים הם חלבונים (חומצות אמינו), שומנים (חומצות שומן), ויטמינים ומינרלים, אבל יש עוד מגוון עצום של רכיבים שנמצאים בבשר מהחי ובצמחים – אנזימים, פיטו-נוטריאנטים, נוגדי חמצון, חומצות שומן מסוג אומגה 3 – כולם חשובים וחיוניים מאוד לבריאות מיטבית.
אבל הם לא ברשימת הדרישות המינימליות של מזון “מלא ומאוזן”.
(5) עיקרון הגיוון בתזונה טבעית
אז איך באמת נשיג תזונה מאוזנת שמכילה את כל מה שהחתול צריך לבריאות מיטבית? באמצעות שילוב של מתכון המחקה את תזונת החתול בטבע יחד עם גיוון מקסימלי ותיסוף במידת הצורך.
איזון ברמת המתכון
אנחנו יודעים שחתולים צדים בטבע מכרסמים וציפורים קטנות, חיות אלו מכילות פרופיל מסויים של בשר שריר, שומן, עצמות, איברי פנים ומעט מאוד ירקות. לכן כל מתכון שניתן לחתולים ידמה את הפרופיל הזה ככל האפשר, מתוך חומרי הגלם הזמינים לנו. בארה”ב אפשר לקנות עכברים וחיות קטנות אחרות למאכל (כמו שמאכילים נחשים), ויש מגוון גדול של סוגי בשר שקונים בקצביה. בארץ נסתפק בחלבונים הזמינים לנו – בעיקר עוף, הודו, בקר, כבש, ברווז ודגים.
יכול להיות שוני בין המתכונים באחוזי החלבון והשומן, אבל הם תמיד יהיו בטווח מסויים. לא תראו מתכון של אוכל טבעי עם 10% חלבון ו-50% פחמימות.
כל הרכיבים חשובים.
אי אפשר לתת לחתול רק חזה עוף ולראות אותו טורף בהנאה. זה לא מספיק – הוא חייב לקבל גם השומנים שיש ברקמות השומניות, גם את המינרלים שיש בעצם (או בתחליפי עצם), גם את הויטמינים שיש באיברי הפנים, גם את חומצת האמינו טאורין שיש בלבבות.
לכן כשעוברים להאכיל בתזונה טבעית כדאי להאכיל ב:
- אוכל מוכן ייעודי לחתולים כמו האוכל של מיאומי ותוספי תזונה במידת הצורך.
- אוכל בהכנה עצמית עם מתכון ספציפי לחתולים ותוספי תזונה במידת הצורך.
- אוכל מוכן לכלבים עם תיסוף של בשר, לבבות ורכיבים אחרים (בהתייעצות עם אשת מקצוע) כדי להתאים אותו לדרישות התזונתיות של חתולים.
איזון ברמת התזונה – גיוון מתמיד
בטבע אין לחתול תפריט קבוע של 3 עכברים ולטאה בכל יום, אלא שבכל יום הוא צד חיות אחרות ומקבל פרופיל נוטריאנטים קצת שונה. הגיוון המתמשך היומיומי הוא זה שעושה את התזונה שלו מאוזנת והוא אחד העקרונות החשובים בתזונה טבעית.
כל סוג חלבון, רקמה או איבר פנים מכיל נוטריאנטים שונים בפרופורציות שונות. חזה עוף שונה מירכיים, כבד שונה מלבבות, הודו שונה מבקר, ופטרוזיליה שונה מגזר.
כדי להשיג תזונה מאוזנת אנחנו רוצים לגוון ככל היותר את האוכל של החתולים. לגוון כמה שיותר בין המתכונים השונים של אוכל מוכן, להעשיר את האוכל עם סרדינים במים פעם או פעמיים בשבוע, לפנק עם לבבות עוף ועם חתיכות מהבשר שאנחנו מכינים לעצמנו.
אם אתם מכינים לחתול מתכוני DIY – השמיים הם הגבול, תתפרעו 😊
(6) תוספי תזונה
האם לתסף את האוכל הטבעי עם תוספי תזונה?
אין כאן תשובה של שחור או לבן, אלא קשת של גישות. אנחנו צריכים לזכור שהעכבר שחתול הבר אכל לפני מיליונים שנים, הוא לא העוף והבקר שהחתול אוכל היום. לכן גם כשהמתכון בנוי להיות כמה שיותר קרוב לתזונת החתול בטבע, הוא לא מושלם. אין מתכון מושלם כי חומרי הגלם הם לא מושלמים.
אבל זה העולם שלנו ואלו חומרי הגלם שלנו, ואיתם אנחנו צריכים לעשות את הטוב ביותר.
כדאי מאוד להתייעץ עם אשת מקצוע – וטרינרית הוליסטית או מטפלת ברפואה טבעית כדי לגבש דעה לגבי תוספי התזונה שכדאי לכם לתת לחתולים בהתאם לאוכל הטבעי שהם אוכלים.
האחריות היא שלנו - הורי החתולים
ברגע שעברנו לאוכל טבעי, לקחנו את האחריות אלינו. זה התפקיד שלנו להתעניין, ללמוד, להתייעץ ולגבש דעה לגבי האוכל שהחתולים שלנו אוכלים ותוספי התזונה שאנחנו נותנים להם.
בהצלחה!
מירה