חתול הוא חיה מושלמת ונהדרת ובד”כ קלה לגידול, אבל לא לכל אחד מתאים לגדל חתולים. לפני שמחליטים על אימוץ חתול כדאי להכיר גם את הצדדים הפחות נעימים בגידול חתול. הוא מפיל דברים מהמדפים, הוא צריך שתקדישו לו זמן משחק כדי לפרוק אנרגיה, חייבים לנקות את ארגז החול שלו לפחות פעמיים ביום, הבית מתמלא בשערות חתוליות, לא תמיד הוא יאהב כרבולים וליטופים והוא יכול לשרוט או לנשוך אם מפריעים לו.
כמובן שהכול שווה את זה כי חתולים הם נפלאים ומביאים כל כך הרבה הנאה, אהבה ושלווה לחיים שלנו.
הנה כמה נקודות למחשבה ודיון לגבי אימוץ וגידול חתולים.
(1) לחתול יהיה הרבה יותר טוב איתך בבית מאשר ברחוב!
הרבה מאוד אנשים מתאהבים בחתולי רחוב או חתולי חצר, ולא בטוחים אם כדאי לאמץ אותם באופן מלא – האם הם יסבלו להיות כלואים בבית, האם הדירה לא קטנה מדי עבורם, האם הם יסתדרו שעות ארוכות לבדם כשאתם בעבודה ומה יהיה עם החברים שלהם ברחוב?
התשובה היא קלה וחד משמעית:
בבית הם מוגנים ובטוחים
תוחלת החיים של החתולים ברחוב היא קצרה מדי. ברחוב הם מתים. ברחוב הם חשופים למחלות, הרעלות, קרבות טריטוריה, דריסות, נשיכות כלבים, הכשות נחשים, פצעים, זיהומים, עצמות שבורות, רעב (גם אם מישהו מאכיל אותם היום, מי יודע מה יהיה מחר) ואפילו אנשים רעים שלוקחים אותם וזורקים אותם במקום לא מוכר. ברחוב קפוא וגשום בחורף, חם ויבש בקיץ.
אתכם בבית, גם אם כל ההגבלות – הם יהיו בטוחים ומוגנים. סיבה מספר 1 לאמץ.
בבית הם אהובים, ברחוב הם בודדים.
גם אם יש להם חתולים חברים ברחוב (וזה לא בהכרח המצב), גם אם המאכילה שלהם מלטפת אותם פעמיים ביום – אין להם אמא או אבא. כשתאמצו אותם – אתם תלטפו, תחבקו, תפנקו ותעניקו אהבה אינסופית מתי שהם רק ירצו.
מי לא יעדיף את החיים האלה ע”פ הקור והבדידות ברחוב? סיבה מספר 2 לאמץ.
דירה קטנה ללא מרפסת?
נו, אז מה.
גם אם הדירה קטנה, לחתול אחד או שניים, היא מספיק גדולה. מתקינים על הקירות מדפים בגבהים משתנים, מאפשרים להם לטפס גבוה גבוה לארונות, שמים להם שמיכות, מיטות וקרטונים במקומות שונים בבית, על הרצפה ולגובה – והנה הגדלנו את המרחב של החתול באופן משמעותי.
מרשתים את החלונות היטב ברשת בטיחותית (רשת של יתושים לא מספיקה, הם קורעים אותה), מתקינים מדפים או ארוניות נמוכות מתחת לחלונות כדי שהחתולים יוכלו לשבת מתחת לחלון, להשקיף החוצה, לעקוב אחרי ציפורים וחרקים ולהתמוגג מהריחות המעניינים שמגיעים מבחוץ.
עובדים שעות ארוכות מחוץ לבית?
כןןןן, אתם יודעים שחתולים ישנים איזה 16-18 שעות ביממה? כשאתם לא בבית הם ישנו (או שישחקו ויהרסו קצת את הבית, מה שבא להם). תקדישו להם זמן ואהבה כשאתם חוזרים מהעבודה, שנו איתם בלילה, והכול יהיה בסדר. מה אתם חושבים הם עושים כשהם ברחוב? ישנים רוב הזמן אבל בלי מישהו להתחבק איתו בלילה כפיות במיטה החמה והנעימה תוך כדי מלמול דברי אהבה.
לכו לעבודה, הכול בסדר.
אז סגרנו את הפינה של האם לחתול יהיה טוב יותר בבית, התשובה היא כן. עכשיו נבין האם מתאים לכם לאמץ ולגדל חתול ומה זה אומר בפועל.
(2) הבית כבר לא שלכם
מעכשיו הבית שייך לחתול. הציוד של החתול יתפוס די הרבה מקום בבית, הוא צריך מקומות רבים לשינה, מדפים גבוהים, אפשרויות גירוד לגובה ולרוחב. חתולים אוהבים לקפוץ ולשחק עם דברים. הם יקפצו על מדפים או ארוניות ויפילו מהם דברים. לא בכוונה ולא כדי לעצבן, הם פשוט משחקים. הם יחפרו בעציצים, ישפכו כוסות מים ויאכלו לכם מהצלחת אם תשאירו אותה לרגע לבד. הם ישרטו את הספה, יעלו על השיש וישגיחו עליכם בזמן שאתם בשירותים.
אתם צריכים להיות מוכנים לכל זה, ולקבל את ההתנהגות התתולית באהבה. אין חתול רע ואין חתול שעושה דווקא, הם פשוט מבטאים את היצר החתולי הפראי שלהם. כן, אם תתחילו מוקדם ותשקיעו זמן ומאמצים, אולי תצליחו לחנך את החתול לא לעלות על השיש ולא לגרד את הספה, שמעתי על מקרים כאלה.
אבל רוב הסיכויים שזה לא יקרה והחתול שלכם יתנהג כמו חתול בעל-בית.
- תצטרכו לרשת את החלונות ולסגור את המרפסת ברשת ייעודית לחתולים. אל תקחו סיכון שלכם זה לא יקרה, שהחתול שלכם חכם, שהוא לא ייפול. חתולים רואים ציפור ומסתערים עליה בלי לחשוב פעמיים ובלי לספור באיזה קומה הם נמצאים. הם יכולים ללכת על המעקה, לשמוע רעש מפחיד, לקפוץ בבהלה וליפול. פשוט אל תתנו לזה לקרות. זה פחות יפה, פחות אסתטי, אבל זה מציל חיים.
- אם פעם היה לכם בית נאה עם תמונות על הקיר וקישוטים, מעכשיו יהיה לכם פארק שעשועים לחתול. מדפים, מדרגות, משטחי טיפוס, מיטות, מזרונים, קרטונים, משחקים.
המלצה שלי: עציצים בלי מעמד 🤣 בסוף למדתי.
(3) עבודה פיזית: פריקת אנרגיה במשחק וניקוי ארגזי חול
רוב הזמן זה פוצי מוצי עם החתול, אבל יש גם קצת עבודה פיזית סביב ההתעסקות עם החתול.
- ניקוי שוטף של ארגז החול וניקוי יסודי מדי תקופה. את ארגז החול יש לנקות פעמיים ביום מצרכים – לא צריך להתכופף, כדאי לשבת על שרפרף נמוך ולהשתמש בפח צמוד שזו מטרתו היחידה. בנוסף פעם בתקופה, צריך להחליף את כל החול, זה אומר להרים את הארגז, לשפוך את החול לשקית, לסחוב את השקית לפח. זה לא מי יודע מה עבור אנשים בריאים, אבל אם יש מגבלות פיזיות כלשהן, צריך לקחת זאת בחשבון.
- משחק עם החתול 🥰🥰🥰 החתול הוא צייד! הוא צריך לצוד כל יום כדי להרגיש חתולי ומסופק. לא מספיק לפזר לו כמה כדורים כדי שיעסיק את עצמו, אנחנו צריכים באופן אקטיבי לשחק איתו עם חכה, להריץ אותו ברחבי הבית, לגרום לו לקפוץ ולאמן את השרירים ושיווי המשקל שלו. יש כמה סוגי חכות שמאפשרות רמת מאמץ שונה עבורנו בתפעול החכה. יש את חכת הציפור שמאפשרת לשבת ועם תזוזה קטנה של מפרק כף היד הטרף נע למרחקים גדולים, אבל יש גם חכות אחרות שמצריכות מאיתנו להסתובב בבית.
- מדי פעם צריך לקחת את החתול לוטרינר. חתול שוקל 4-7 ק”ג שזה סביר מאוד, ועדיין משקל שנצטרך לקחת בידיים כשנלך לוטרינר (כאשר החתול בתוך המנשא).
(4) מוכנות להתחייב ל-20 שנה
חתולים בריאים שאוכלים אוכל טבעי יכולים לחיות עד גיל 20 ויותר, כלומר יש כאן התחייבות לטפל בחתול ל-20 שנה קדימה וזה גם שיקול שצריך לקחת בחשבון. לא לוקחים חתול ואז נוטשים או מוסרים אותו כי השתנו הנסיבות שלנו. שינוי בנסיבות יכול להיות כל דבר – מעבר דירה, רילוקיישן, פרידה מבן/בת זוג, פיטורין, מחלה. יכול להיות שהיכולת הכלכלית שלנו תיפגע, יכול להיות שהזמן הפנוי שלנו יצטמצם או שנעבור תקופה חסרת כוח ואנרגיה.
אבל חתול הוא בן משפחה, הוא כמו ילד. מטפלים בו גם אם המציאות נעשית קשה יותר עבורנו. יש כל כך הרבה גורים חסרי ישע שמחפשים בית מאמץ, שכמעט בלתי אפשרי למצוא בית מאמץ לחתול בוגר שכבר גר בבית. לא בלתי אפשרי, אבל קשה. בבקשה אל תגיעו לשם.
יש טווח די רחב בעלות החודשית לגידול חתולים. זה מאוד תלוי באיכות האוכל שתאכילו ובבדיקות הרפואיות שתעשו לחתול מדי שנה. בחישוב שאנחנו עשינו שכלל אוכל טבעי, חטיפים טבעיים, תוספי תזונה, חול מהביוקר, מנוי לוטרינר, בדיקות דם שנתיות וביטוח רפואי – יצא לנו עלויות של 700 ₪ בחודש. זה הטווח העליון של ההוצאות שכולל את כל הדברים שאנחנו ממליצים עליהם.
(5) חתול עם צרכים מיוחדים או בעיות התנהגות
אלו שני מקרים שונים לחלוטין אך בשניהם נדרשת סבלנות, התמדה והרבה מאוד חמלה ואהבה לחתול.
בעיות התנהגות
את רוב החתולים קל וכיף לגדל, אבל לפעמים מתעוררות בעיות התנהגות שיכולות להטריף את ההורים האוהבים. הם יכולים להתחיל ליילל לפנות בוקר (יכול להיפטר עם אוכל טבעי),
אין חתול רע, יש חתול שרע לו. כל בעיית התנהגות של החתול היא זעקה לעזרה.
לחתול אין דרך אחרת להסביר לכם שלא טוב לו, שמשהו בצורה בה אתם מטפלים בו, משהו בסביבת המחיה שלו – לא עובד עבורו טוב. חתולי הבית שלנו אומנם עושים מיאו ומגרגרים, אבל הם לא באמת מבוייתים והם לא שונים כ”כ מחתול הבר שחי בטבע. כל האינסטינקטים שלהם הם פראיים, וההתנהגות שלהם מקורה בהיותם ציידים וניצודים, טורפים ונטרפים.
אם לחתול יש בעיית התנהגות – עזרו לו. התייעצו עם אנשי מקצוע, קראו וחקרו על התנהגות חתולים, שנו את סביבת המחיה שלו ואת שגרת הטיפול בו כך שכל הצרכים שלו יתמלאו. הוא צריך אוכל טבעי, סשן משחק איכותי לפני השניה, זמן איכות אתכם בלי חתולים אחרים, מקומות גבוהים לישון בהם. הוא צריך היכרות הדרגתית עם חתול או בע”ח חדש בבית, הוא צריך לדעת שהוא לא יצטרך להילחם על המשאבים מול החתול החדש, שהחיים שלו אינם בסכנה מהצטרפות החתול החדש.
חתולים עם צרכים מיוחדים
יכול להיות שלחתול שהצלנו ואימצנו יש צרכים מיוחדים. הוא יכול להיות עיוור, חירש, נכה, מחוסר רגל או עם בעיות נוירולוגיות. יכול להיות שיש לו מחלה כרונית או כאבים קשים. יכול להיות שיהיה לו קשה. יכול להיות שחתול כזה יצריך יותר מאמץ, במיוחד חתולים משותקים או עם בעיות נוירולוגיות.
(6) עוד נקודות למחשבה לפני האימוץ:
- הגיל. בגילאים מבוגרים כדאי לחשוב מראש מי יקח אחריות על החתול במידה והמאמצים לא יוכלו עוד לטפל בחתול – כי עברו לדיור מוגן, כי חס וחלילה חלו או נפטרו.
- התאמה לכל בני הבית – האם כל בני הבית אוהבים חתולים?האם יש פוביה מחתולים, אלרגיה לחתולים? אנחנו רוצים שתהיה התאמה מלאה לכל בני הבית. לא חסרים חתולים שאומצו ואז ננטשו כי התגלתה אלרגיה אצל אחד מבני הבית.
- לארגז החול יש ריח. ככל שחוש הריח שלכם חזק יותר, כנראה שזה יפריע לכם יותר. עם אוכל טבעי הריח פחות חזק (יש פחות קקי ופחות פסולת שלא התעכלה, והפיפי פחות מרוכז) אז הנה לכם עוד סיבה להעדיף אוכל טבעי.
- איזה חתול תאמצו – זכר או נקבה, גור או בוגר, אופי – למשל אוהב להתלטף כל היום או מעדיף ספייס.
- סבלנות בתקופת האימוץ הראשונית – יכול להיות שלחתול יקח קצת זמן להתאקלם בבית החדש שלו, הוא יכול להתחבא מתחת למיטה / לספה, לסרב לאכול ולשתות, לחשוש ולהיות בהלם, לנסות לברוח מהבית.
- מי יטפל בחתול? הילדים רוצים חתול ומבטיחים לטפל בו? אל תיפלו בפח, אתם אלו שתטפלו בחתול ב-20 שנים הבאות, קחו את זה בחשבון.
בהצלחה!
אין דבר יותר מרגש, משמח, מחמם את הלב מאשר חתול, החיה הנפלאה ביותר בעולם! קראו גם את המדריך שלנו לאימוץ חתול – איזה ציוד צריך, איך להכין את הבית, מה צריך לדעת על הטיפול הוטרינרי ועוד.
🧡
מירה