הדבר שהכי חשוב לדעת לגבי הריון חתולות הוא שאנחנו צריכים למנוע אותו. מיליוני חתולים חיים חיי סבל ומתים ברחוב ויש לנו אחריות למנוע את הסבל שלהם. אפשר לתרום לעמותות המעקרות ומסרסות חתולי רחוב כמו פרויקט סולומון.
אם אנחנו מאכילים חתולי רחוב חשוב שבמקביל נדאג לעיקור ולסירוס שלהם, אחרת אנחנו תורמים באופן עקיף לסבל ולמוות שלהם, גם אם נראה לנו שאנחנו עוזרים.
עוד דרך חשובה למניעת סבל מחתולים היא לעולם לא לרכוש גורים או חתולים מבית גידול. תמיד רק לאמץ גורים או חתולים בוגרים שאין להם בית. עם מיליוני גורים מתוקים וחתולים בוגרים ברחובות, אימוץ חתולים מבתי גידול הוא מעשה אנוכי בעיניי.
אחרי שהסרנו את זה מהשולחן, לעניינו 😍
(1) ייחום
גורת חתולים מגיעה לבשלות מינית בסביבות גיל חצי שנה, אבל זה יכול לקרות גם בגיל 4 חודשים ועד גיל 9 חודשים. בהתאם לעונת השנה היא תתחיל מחזורי ייחום (באנגלית: estrous / heat cycles) ותפריש ריחות כדי לאותת לחתול הזכר שהיא מוכנה להזדווג.
בניגוד לנשים אנושיות שיכולות להיכנס להריון כל השנה (פעם בחודש), מחזורי הייחום של חתולות הם עונתיים ומושפעים מהטמפ’ וכמות שעות האור. בישראל בד”כ חתולות נכנסות לייחום מפברואר (ואפילו ינואר בחורף חם) עד הסתיו, כך שרוב הגורים נולדים באביב, בקיץ או בסוף הסתיו – כדי לאפשר להם לגדול ולהתחזק בעונות חמות ונעימות יותר מהחורף.
הייחום נמשך 4-10 ימים ואם החתולה לא תיכנס להריון, אחרי כשבועיים-שלושה היא תיכנס שוב ושוב למחזורי ייחום, עד הריון או עיקור.
כשהחתולה מיוחמת היא מייללת, מתגלגלת על הרצפה, מתחככת בחפצים ומרימה את הישבן למעלה. זה אולי נשמע חמוד, אבל אם היא חתולת בית – זה לא. זה נורא. נורא. לה ולכם. היא לא נינוחה, עושה מלא רעש ומנסה לברוח מהבית (זה הזמן לעקר!).
(2) הזדווגות
חתולת הרחוב נטולת הבית והלא מעוקרת תיכנס לייחום ותפזר ריחות למשיכת הזכרים. היא תתייצב בתנוחת כריעה עם הישבן מורם והזנב בצד, ואולי תעשה תנועות הליכה במקום עם כפות הרגליים האחוריות.
הזכרים יתקהלו סביבה ויזדווגו איתה אחד אחרי השני. איבר המין של החתול הזכר עטוף בדוקרנים זעירים וכשהזכר יוצא הוא גורם לכאב לחתולה שגורר ביוץ (הבשלה ושחרור של ביציות מהשחלה). הכאב מאותת למוח לשחרר הורמון להבשלת ביציות. כשמופרשת כמות גבוהה מספיק מההורמון הביציות מגיבות להורמון, מבשילות ומשתחררות מהשחלה לכיוון הרחם. החתולה צריכה להזדווג 3-4 פעמים ב-24 שעות כדי להבטיח ביוץ.
(3) הפריה
הביוץ (שחרור הביציות הבשלות) מתרחש כ-24-48 שעות לאחר ההזדווגות. הביציות הבשלות השתחררו מהשחלה ונוסעות בחצוצרות לכיוון הרחם. בדרך הן פוגשות זרע חתולי וביחד הם יוצרים זיגוטה – ביצית מופרית. הביצית המופרית ממשיכה לנוע לכיוון הרחם ובמקביל מתחילה להתחלק פעמים רבות וליצור עובר חתולי קטנטן. העוברים הקטנטנים מגיעים לרחם ומשתרשים ברירית הרחם כשבועיים לאחר ההפריה.
מאחר והחתולה הזדווגה עם מספר זכרים, הגורים מאותו השגר יכולים להיות מאבות שונים ולכן לפעמים הגורים שונים אחד מהשני במראה. בכל שגר יש כ 3-5 גורים. בגרות, בריאות ותזונה טובה מאפשרים מספר גורים גדול יותר, הריון ראשון של חתולה צעירה יכול להיות גם רק עם גור אחד.
(4) הריון והתפתחות העובר
הריון חתולי נמשך 9 שבועות (63 ימים). התאים ממשיכים להתחלק ולקבל את התפקידים הייעודיים שלהם – רקמות, איברים פנימיים, עצמות. לכל עובר יש שליה ושק שפיר משלו. השליה מתפתחת סביב כל עובר ותפקידה להעביר נוטריאנטים וחמצן מהאם לעובר, להוציא חומרי פסולת מהעובר לאם ולהוות חסם בין האם לעובר למניעת זליגה זיהומים.
שק השפיר מכיל מי שפיר ועוטף את העובר ליצירת סביבה מרופדת ומוגנת ובטמפ’ קבועה.
לאחר כ-20 יום לעובר כבר יש ראש וזנב, הוא מגיע לגודל של כ-2.5 ס”מ וניתן לזיהוי במישוש על ידי הוטרינר. בסוף השבוע הרביעי הלב של העובר מתחיל לפעום והגפיים מתחילות להיווצר. העיניים, אוזניים ואף נוצרים והעצמות מתחזקות כך שלאחר כ-45 יום הן ניראות ברנטגן. העובר ממשיך להתפתח עד ללידה בסוף השבוע התשיעי.
ככל שההריון יתקדם האמא תנוח יותר ותגביר את צריכת המזון שלה כדי לספר נוטריאנטים לעובריה.
(5) לידה
מספר ימים לפני הלידה החתולה ההריונית מחפשת מקום בטוח, מוגן, חמים ויבש ללדת בו, אתגר מורכב עבור חתולת הרחוב.
זמן הלידה משתנה בהתאם למספר הגורים ויכול לקחת גם מספר שעות, עד שעה לגור. כל גור עטוף בשק מי שפיר אותו האם מלקקת. השליה יוצאת לאחר הגור ויחד עם חבל הטבור נאכלת על ידי האם. הם מספקים לאם חומרי הזנה, מאחר ובימים הקרובים עליה להיות צמודה לגוריה ולא בטוח תוכל לצאת לחפש אוכל.
כשהגור האחרון נולד, האם שוכבת על צידה ומאפשרת לגורים למצוא את הפטמות ולהתחיל לינוק חלב אם.
(6) תקופת ההנקה
הגורים הקטנטנים נולדים עיוורים והם חסרי ישע לחלוטין. אין להם יכולת לווסת את חום גופם ולכן בימים הראשונים אמא חתולה נשארת צמודה אליהם למעט הפסקות קצרות לחיפוש אוכל ועשיית צרכים.
בימי ההנקה הראשונים חלב האם נקרא קולוסטרום והוא עשיר בנוטריאנטים ובנוגדני מערכת החיסון התומכים במערכת החיסון הלא מפותחת של החתלתול הקטנטן. לאחר מספר ימים הקולסטרום מתחלף בחלב אם רגיל.
בשבועות הראשונים האמא תעודד את הגורים לינוק. לאחר כ 3-4 שבועות הגורים כבר יהיו פעילים יותר וידרשו לינוק בעצמם, והאם תתחיל לגמול אותם באופן הדרגתי על ידי התרחקות או רביצה בתנוחות שאינן נוחות לגורים לינוק.
לאחר כארבעה שבועות מערכת העיכול של הגורים מפותחת ויציבה מספיק כדי להתחיל לאכול אוכל מוצק. בטבע החתולה תביא לגוריה טרף מת ותחתוך את הבשר לפיסות קטנות, לאחר מכן תביא טרף חצי מת כדי שיתרגלו את יכולות הציד וההריגה שלהם. חתולת הרחוב תיקח את הגורים איתה לפינת ההאכלה לאכול גרגרים.
בחודש השני לחייהם הגורים יאכלו גם אוכל מוצק וגם ינקו מהאם. בערך בגיל חודשיים אמא חתולה תתחיל לנהום עליהם או לכפכף אותם כשהם באים לינוק ובאיזשהו שלב הם יבינו את הרמז ויעברו לאכול אוכל מוצק בלבד.
חשוב לדעת!
ההנקה לא מונעת מהאמא להיכנס לייחום ולהריון נוסף ולכן חשוב לעקר אותה. אפשר לעקר אותה גם בתקופת ההנקה בהתייעצות עם הוטרינרית המטפלת.
בברכת מיאו!
אמא חתולה יכולה להיכנס להריון ולהמליט גורים כמה פעמים בשנה, לפחות פעמיים בלי בעיה, לפעמים גם 3. בכל המלטה יהיו לה 3-4 גורים בממוצע, מחציתם נקבות, וחלקם יישרדו. תעשו את החשבון כמה חתולים יווצרו מחתולה לא מעוקרת אחת אחרי כמה שנים. הייתי עושה עושה את החשבון בעצמי, אבל זה קצת גדול עליי 🤣 אבל זה יוצא הרבה יותר מדי חתולים מסכנים ברחובות.
אז נכון שגורי חתולים זה הדבר המתוק ביותר בעולם, אבל אל תיתנו לחתולות הרחוב שלכם להיכנס להריון. הפתרון הוא עיקור או תרומה לעמותות שמעקרות חתולי רחוב כמו פרויקט סולמון.
בהצלחה!
♥ מירה