לבע”ח יש יכולת מובנית לרפא את עצמם באמצעות שימוש בחומרים מהטבע כמו צמחים, חרקים ואדמה. צמחים מכילים חומרים רבים בעלי תכונות מרפאות לגוף ולנפש. הכימיקלים בצמח יכולים להיספג דרך מערכת העיכול או דרך מחזור הדם בהתאם לצורת ההגשה ולהשפיע באופן ובעוצמה שונים.
תוספי תזונה מבוססי צמחים תומכים בתהליכי ריפוי בגוף ומסייעים בהבראה ממחלות, אבל היום אני רוצה לדבר על בחירה חופשית Self Selection – בה אנו מעניקים לחתולים את האפשרות להשתמש ביכולת הריפוי הטבעית שלהם באמצעות הרחה (ארמותרפיה).
צמחי מרפא בבחירה חופשית יכולים להרגיע, לשחרר, לבנות אמון וביטחון וגם להקל על כאבים. טיפול בצד הרגשי של החתולים יכול לפתור בעיות התנהגותיות, שלעיתים קרובות המקור שלהן הוא רגשי.
(1) מהם צמחי מרפא?
צמחים כוללים עשרות ומאות רכיבים שתורמים לבריאות – נוגדי חמצון, פיטו-כימקילים, ויטמינים ומינרלים והמון חומרים אחרים. חלק מהחומרים האלה הם ארומטיים – תרכובות כימיות שנקלטות בקולטני חוש הריח. חלק מהרכיבים אינם ארומטיים והם נקלטים דרך מערכת העיכול או נספגים דרך העור אל מחזור הדם. חלק מהרכיבים בצמחים דווקא לא תורמים לבריאות – כמו גלוטן שהוא רעל (לקטין) שמייצר הצמח על מנת שטורפים לא יאכלו אותו, או חומצה פיטית שהיא אנטי-נוטריאנט (מונעת ספיגה של נוטריאנטים בגוף).
רכיבים שונים בצמחים מועילים למצבים מגוונים – תומכים רגשית בחתול, אנטי בקטריאליים, אנטי דלקתיים או עוזרים בחיזוק ושיקום איברי הגוף ובהבראה ממחלות. לצמחי מרפא יש צורות הגשה שונות שמשפיעות על הרכיבים הפעילים שיגיעו לחתול. החל מהצורה העדינה ביותר של ארמותרפיה (טיפול באמצעות הרחה) בבחירה חופשית בה החתול מריח את הרכיבים הארומטיים ועד צורות שאינן בחירה חופשית – כרכיבים בתוספי מזון, פורמולות (אבקות) להוספה לאוכל, טינקטורות (מיצוי באלכוהול) וכמשחות למריחה.
(2) גן צמחי מרפא
חידה: אני זול, חתולים מתים עליי ואי אפשר לטעות בי, מי אני?
ניחשתם נכון – גן צמחי מרפא.
זה מרחיב את הלב לראות את החתול שלכם ניגש לגן צמחי המרפא, מתגלגל בעשבים המיובשים ונשכב רגוע ושליו על הצמחים, כי אתם יודעים שברגע זה הוא מתרפא.
איך זה עובד?
פורסים מגבת או שמיכה ושמים חופן גדול של צמחי מרפא מיובשים בפינת המגבת. ג’ולי-אן ת’ורן, המומחית לצמחי מרפא, ממליצה לשים צמח שונה בכל פינה, אבל לדעתי בצורה הזו קשה להבין לאיזה צמח החתול מתחבר, ולמען האמת, אני גם לא זוכרת איזה צמח שמתי באיזו פינה. אני ממליצה לשים עד שני צמחים בכל מגבת, ושיהיו מרוחקים משמעותית זה מזה, ואפילו עדיף רק צמח אחד בכל מגבת.
אישית אני בכלל שמה ישר על הרצפה ולא משתמשת במגבת. המגבת קצת עוזרת לצמחים המיובשים לא להתפזר לכל עבר על הרצפה וכך ניתן להשתמש בהם ליותר זמן.
- כמות גנים: אנחנו רוצים להציע לחתול 4 צמחי מרפא שונים, אז נשים שתי מגבות עם שני צמחים. אם יש לנו יותר מחתול אחד ויש לנו מקום בבית, נציע מספר גני צמחים במקביל, כדי שלא ייגרם סטרס על רקע מחסור במשאבים. בפרקטיקה רוב הזמן אני מציעה רק קטניפ וולריאן, כי זה מה שהחתולים שלי בוחרים. מדי פעם אני מציעה גם קמומיל וניצני ורדים.
- מיקום: את הגן נשים במקום שקט שאין בו הרבה תנועה – לא של חתולים ולא של בני אדם. אצלי בבית אין מקום כזה, אז הצמחים פשוט נמצאים בחלל המרכזי יחד עם כל שאר המיטות והקרטונים של החתולים. זה התנאים שיש לי ואנחנו תמיד עושים את הכי טוב שאנחנו יכולים.
- כמה לשים מכל צמח: חופן גדול ומשמעותי, למשל כף או חצי כף יד. החתול יכול להגיב לצמח בדרכים שונות, אם הוא משתולל ומפזר את החופן, נרצה כל יום להוסיף לערימה כדי שלא ייחסר.
איך לדעת אם החתול בחר את הצמח?
אי-בחירה היא קלה להבנה – כשהחתול לא מגיב בכלל, מתרחק מהצמחים, הולך לפינת החדר או יוצא מהחדר אנחנו יודעים שהוא לא מעוניין כרגע בצמחים.
גורי חתולים עד גיל שנה או שנה וחצי – יכולים לא לבחור את הצמח כי מבחינה התפתחותית הם עדיין לא הגיעו לשלב המתאים. כדאי להציע שוב בגיל שנה וחצי או שנתייים.
התגובות של בחירה בצמח הן מגוונות ושונות מאוד בין חתול לחתול ובין צמח לצמח.
לפעמים זה יהיה ממש ברור – החתול יתגלגל בתוך הצמח, ישחק איתו, יישב עליו, יסניף אותו, ואפילו ילקק ויאכל אותו אם הוא ממש זקוק לו. אבל הרבה פעמים התגובה של החתול תהיה ממש עדינה, ואם לא נסתכל ממש טוב כי אנחנו בטלפון או עושים משהו אחר בו זמנית – נפספס את התגובה ולא נדע.
- ליקוק שפתיים, מצמוץ או סגירת עיניים, הרחבת נחיריים, בליעת רוק – הם סימנים של בחירה בצמח
- גם התקרבות אל הצמח, ישיבה בקרבת הצמח או הפניית חלק מהגוף אל הצמח -הם סימנים של בחירה.
- תגובה שנראית שלילית כמו נשיפה או רטינה הן גם בחירה בצמח ומבטאות פריקת אנרגיה.
כמה זמן להשאיר את הצמחים?
המטרה שלנו היא שהחתול ישתמש בצמח כל עוד הוא זקוק לו, כלומר המצב הטוב ביותר הוא שהחתול כבר לא זקוק לצמח. יכול להיות שהחתול ישתמש בו כמה פעמים וזה יספיק לו, יכול להיות שהוא יצטרך שימוש קבוע בצמח פעם ביום או פעם בשבוע כדי להתמודד עם הסטרס היומיומי.
הדרך שלנו לגלות מה נכון עבור החתול שלנו היא לנסות. אי אפשר לטעות עם צמחי מרפא, ואנחנו צריכים לסמוך על החתול שהוא ישתמש בצמח רק במידה בה הוא זקוק לו. כמובן – כל עוד אנחנו משתמשים בצמחים בטוחים לחתולים ובאיכות מצויינת.
נשים את הצמחים בגן הצמחים, נמלא מחדש כל פעם שהערימה מתרוקנת, נשים לב באיזה צמחים החתול שלנו משתמש ואוהב ופעם בשבוע נחליף את הצמחים. אפשר לגוון ולהחליף לצמחים אחרים, או פשוט לרענן את הערימות עם צמחים טריים (טריים מהחבילה של הצמחים המיובשים, לא טריים טריים).
(4) כללים חשובים
רלוונטי לכל השיטות של בחירה חופשית, לא רק גן צמחים.
- משתמשים רק בצמחים שהם בטוחים עבור חתולים ושנקנו ממקור אמין, באיכות ראויה לבני אדם ואורגניים.
- יש לרכוש צמחים על פי השם הבוטני/לועזי שלהם ולא לפי השם העברי או השם הנפוץ שלהם.
- לא מוסיפים את הצמחים לאוכל – תיסוף תזונתי הוא כלי טיפולי אחר שאינו בחירה חופשית.
- לא לסגור את החתול בחדר עם גן הצמחים, אלא תמיד לאפשר אפשרות יציאה מהחדר.
- אם החתול מראה תגובה שלילית (פיזית או רגשית) לצמח – נאסוף אותו ולא נציע אותו יותר ללא ייעוץ של אשת מקצוע.
- אם החתול חולה – יש לוודא שהצמח בטוח לשימוש עבורו.
- אני פחות מתחברת לשימוש בצמחי מרפא בתוך משחקים (כמו כרית קטניפ) כי הם מאוד מתסכלים – החתול רוצה ללקק ולאכול את הצמח והוא לא יכול. אני בעד הפרדה בין צמחי מרפא למשחקים.
(5) חמישה צמחי מרפא להרגעה ואיזון רגשי של החתולים
יש מאות צמחים שמשמשים לריפוי בני אדם וחיות, ולכל אחד חוזקות ולעיתים גם חסרונות. הצמחים משמשים לריפוי פיזי ורגשי. יש חתולים שצמח מרפא שעובד היטב עם רוב החתולים, לא יעבוד ספציפית איתם ונרצה לחפש תחליף.
אני משתפת כאן חמישה צמחי מרפא להרגעה ואיזון רגשי שקל להשיג אותם וכדאי להתחיל איתם. יש עוד המון צמחי מרפא.
הצמחים מיועדים לחתולים בריאים. עבור חתולים עם מחלות, מקרים מאתגרים יותר ובעיות אחרות כדאי ללמוד לעומק על צמחי מרפא או להתייעץ עם אשת מקצוע (לינקים בסוף המאמר).
לכל הצמחים יכולים להיות גם “התוויות נגד” – מתי לא כדאי להשתמש בצמח וחשוב להכיר גם אותן ולהתאים את הצמח לחתול.
שורש ולריאן (Valeriana officinalis)
שורש ולריאן נודע בעבר בשם all-heal “מרפא-כל”. הוא משמש כמשכך כאבים וכסם הרגעה חזק והוא נהדר להפחתת לחץ כאשר המוח מוצף ברגש, פחד ופניקה. נשתמש בו לטיפול בחרדה, סטרס, דאגה, פחד, שיפור איכות השינה, ליקוק-יתר (התנהגות הנובעת מחרדה) וגם כמונע התקפים.
- הוא כמו קטניפ, רק יותר טוב. 25% מהחתולים לא מגיבים לקטניפ, אבל רובם כן יגיבו באופן חיובי לולריאן. יכול להיות שגורים מתחת לגיל שנה וחצי או שנתיים לא יגיבו אליו עד שיהיו בוגרים יותר.
- הבעיה הקטנטנה היחידה איתו היא שהוא די מסריח, אתם כנראה לא תרצו להיות איתו באותו חדר (אני התרגלתי וכבר כמעט ולא מריחה אותו למעט בשניות הראשונות. חלק מהאנשים דווקא אוהבים את הריח ואפילו שותים תה ולריאן.
- איך הוא עובד: הרכיבים בו נקלטים באמיגדולה במוח ומונעים פירוק של GABA שהיא מוליך עצבי מעכב, כלומר מדכאת מסרים עצביים וכך מעודדת רגיעה. יותר GABA – יותר רגיעה.
קטניפ
צמח מושלם! החתולים אוהבים להתגלגל בו, לשבת לידו ולפעמים ללקק אותו.
לאחוז קטן מאוד של החתולים יכולות להיות בהתחלה תגובות לא טובות לקטניפ (נשיפה, רשיפה או אגרסיביות). יש אנשי מקצוע שסבורים שמדובר בעיבוד מידע ולאחר שהחתול יסיים את התהליך הרגשי הוא ירגיש טוב יותר. לשיקולכם.
פרחי קמומיל גרמני (Matricaria recutita L או Chamomilla recutita L)
קמומיל גרמני מרגיע במצבי חרדה ועוזר במיוחד לחתולים ששומרים הכול בבטן ולא מראים סימני לחץ וחרדה כלפי חוץ. הוא גם אנטי דלקתי, אנטי אלרגני ומרגיע עור מגורה ועקיצות חרקים.
- יש גם קמומיל רומאי, שהוא זן אחר עם תכונות דומות אך חלש יותר.
- השמן האתרי בצבע כחול בזכות רכיב כמיקלי בשם Chamazulene.
ניצני ורדים (Rosa damascene או Rosa centifolia)
ניצני ורדים הם כמו חיבוק – תומכים רגשית, משקמים אמון ותורמים לאיזון הורמונלי. הם מתאימים לחתולים שאיבדו אמון באנשים, חתולים כועסים וחתולים שנמנעים ממגע אנושי או חתולי. גורים וחתולים צעירים אוהבים לשחק איתם.- בניצני ורדים חשוב במיוחד להקפיד על ורדים אורגניים ממקור אמין. ניצני ורדים רבים עוברים טיפול ותוספת כימיקלים להגברת הצבע והריח ואנחנו רוצים את הגירסה הטבעית בלבד.
- השם המדעי damascena הוא על שם דמשק, בירת סוריה.
קלנדולה (Calendula Officinalis L)
בונה ביטחון עצמי, מרגיע ומשפר מצברוח, עוזר לחתולים בדיכאון ותומך רגשית בבית מרובה חתולים. מבחינה פיזיולוגית אנטי-דלקתי, אנטי-פטרייתי, אנטיספטי (מחטא) ומעודד החלמת פצעים.
- שם עממי: באנגלית Marigold ובעברית ציפורני חתול.
- לא לבלבל עם טגטס.
- במאה ה-18 וה-19 פרחי קלנדולה שימשו כצבע מאכל צהוב בגבינות.
- מפרחי קלנדולה אפשר בקלות להכין שמן תשרית קלנדולה (השריית הפרחים בשמן נשא למשך כחודש), ומשמן התשרית קל להכין משחת קלנדולה שהיא מועילה מאוד לריפוי והרגעת העור.
עוד צמחים שכדאי להכיר:
מליסה רפואית (Melissa officinalis, נקרא באנגלית גם Lemon Balm). מליסה היא צמח פלא ומצויינת גם להרגעה וגם בעלת תכונות אנטי-בקטריליות. שתלתי בגינה מליסה רפואית, לא נרשמה התענייניות מצד החתולים.
שורש אנג’ליקה (Angelica Archangelica) מחזק רגשית את החתול ויעיל במיוחד במצבים של פחד או התנהגות אובססיבית בעקבות טראומה בגיל צעיר. מבחינה פיזיולוגית הוא מחזקת את מערכת העיכול והכבד ומשפר זרימת דם.
לוונדר: נשות מקצוע רבות ממליצות על צמח הלוונדר להרגעה, אבל לוונדר הוא צמח שעמוס בפיטו-אסטרוגנים, שהם הורמון המין אסטרוגן בגירסה הצמחית שלו. עודף אסטרוגן גורם לחוסר איזון הורמונלי שמביא למחלות רבות ובעולמינו היום אנחנו מוצפים באסטרוגן (הרבה זינו-אסטרוגנים מגיעים מפלסטיק). זה לא דבר טוב וזה לא משהו שאני רוצה עבורי או עבור חתוליי. בשמן אתרי לוונדר אין פיטואסטרוגנים מאחר והם רכיבים גדולים מדי כדי להיות נדיפים, כך ששמן אתרי לוונדר בטוח לשימוש מהבחינה הזו. אישית איני משתמשת בצמח עצמו בצורה הטריה או היבשה, אלא רק בשמן האתרי.
(6) שמנים אתרים, הידרוסולים וחליטות
צמחים מיובשים היא דרך קלה, נוחה ובטוחה להתנסות עם בחירה חופשית ולראות כמה החתולים נהנים ומתחזקים באמצעות הצמחים. צורות הגשה נוספות של בחירה חופשית הן הידרוסול (מים עם מיצוי צמחים בשיעור נמוך), אבקה, חליטה ושמן אתרי (essential oil). ישנן צורות הגשה נוספות שאינן רלוונטיות לבחירה חופשית כמו טינקטורה (מיצוי צמחים באמצעות אלכוהול), אבקות להוספה לאוכל ומשחות למריחה.
אם נשים על סקאלה את צורות ההגשה השונות של בחירה חופשית ונבחן את עוצמתן, צמחים מיובשים יהיו בקצה האחד ושמנים אתריים יהיו בקצה השני. חליטה, הידרוסול ושמן אתרי הם עוצמתיים יותר מצמחים מיובשים ולכן יש ללמוד עליהם באופן מעמיק או להיעזר באשת מקצוע לפני הטיפול באמצעותם.
- שמן אתרי – הוא מיצוי של הרכיבים הפעילים בצמח. שמנים אתריים הם מרוכזים ועוצמתיים מאוד. יש חוסר הבנה בעולם המקצועי לגבי שימוש בשמנים אתריים עם חתולים. מטפלות לרפואה משלימה בארץ נמנעות מכך, נשות מקצוע כמו הוטרינרית ד”ר ג’נט רוארק, הוטרינרית ד”ר קייטי וודלי, ד”ר קרן בקר וג’ולי אן תורן מחברת הספר The Aromatic Cat כן משתמשות בשמנים אתריים עם חתולים, עם הקפדה על שימוש בשמנים אתריים טהורים ותוך דילול משמעותי של השמנים. אין להשתמש בשמנים אתריים עם חתולים ללא הכוונה והשגחה מקצועית – זה עלול להיות מסוכן ברמת חיים או מוות. 80% מהשמנים האתריים בשוק הם מזוייפים ומסוכנים לחתולים. למדריך המלא שלנו על שמנים אתריים.
- הידרוסול – המים הנשארים לאחר הפקת שמן אתרי, מכילים חומרים פעילים בשיעור נמוך. יש כמה דרכים להשתמש בהידרוסול – לטפטף מעט לקערת מי שתיה (תמיד בנוסף למי שתיה רגילים נטולי טעמים), או לטפטף טיפה על בד או על משטח. ד”ר ג’נט רוארק, הוטרינרית המומחית לשמנים אתריים מציעה להימנע מהידרוסולים מאחר והם מבוססי מים, ולמים יש נטיה לצבור חיידקים ולהתעפש.
- חליטה – כמו חליטת תה, מיצוי של הצמח המבוצע על ירי הרתחה ממושכת של הצמחים במים. את החליטה מדללים עם מים ריגלים ומוספים קערת חליטה, בנוסף לקערת מי השתיה הרגילים.
(7) לינקים לצמחים ומקורות מידע
מצרפת כמה לינקים לצמחים לרכישה וספרים שיכולים להועיל:
צמחי מרפא
חלק מצמחי המרפא אפשר לקנות בחנות של מיאומי (רק כתוספת להזמנה של אוכל טבעי).
שימו לב שאתם מזמינים צמחי מרפא אורגניים. אגב, זה לא צמחים מיוחדים לחתולים, אלא צמחים להכנת תה, באיכות מאכל לבני אדם.
יש בארה”ב ובאנגליה כמה חנויות לצמחי מרפא אורגניים, אם כי רובן לא שולחות ישירות לארץ. באייהרב יש מבחר גדול של צמחי מרפא אורגניים (במשקל יחסית גבוה) ובארץ יש את החנות עלעלים עם הרבה מאוד צמחים.
- עלעלים – חנות ישראלית לצמחי מרפא, אפשר לקנות בכמויות קטנות ונוחות של 50 גרם: קמומיל, קלנדולה, וולריאן. יש גם ניצני ורדים ושורש אנג’ליקה – אך לא רשום שהם אורגניים ולכן צריך לברר איתם ישירות וכדאי להקפיד.
- אייהרב: פרחי קטניפ, שורש ולריאן, פרחי קלנדולה ופרחי קמומיל גרמני (כמויות גדולות). אייהרב עושים לעיתים קרובות מבצעים משמעותיים של 15-20% וכמו כן כל 10 לחודש יש 10-15% הנחה בתשלום עם כרטיס אשראי מסוג מאסטרקארד (קופון MASTERCARDAY). הולריאן אומנם מגיע בכמות גדולה אבל אם משתמשים בו באופן קבוע השקית באופן מפתיע נגמרת תוך זמן קצר. כדאי.
- ניצני ורדים אורגניים יותר קשה למצוא, אל תקנו ורדים שאינם אורגניים. יש בחנות Jing ששולחת לארץ וגם ב Mountain Rose Herbs שלא שולחת ישירות לארץ.
ספרים
- The Aromatic Cat של Julie-Anne Throne ו Nayana Morag. ספר ספציפית לחתולים. מתחיל בהסבר של שיטות הטיפול וממשיך בפרופיל מלא ל-40 צמחי מרפא. בסופו יש טבלה מסודרות של בעיה ואיזה צמחים מתאימים לטפל בה.
- Wild Health של Cindy Engel (מהדורה חדשה). המדע מאחורי self selection (טרם קראתי).
- Animal Self-Medication של Caroline Ingraham – האמא והאבא של התחום, יצרה ופיתחה אותו בעצמה. הספר הוא ברף מחיר יותר גבוה מהאחרים אבל צבעוני, מושלם, מעניין וכיפי לקריאה.
אנשי מקצוע
- ד”ר ג’נט רוארק היא וטרינרית המתמחה בטיפול בשמנים אתריים לחתולים וכלבים – יש לה מדריכים והרצאות חינמיים ובתשלום – כדאי לקרוא באופן ספציפי את ה-PDF חינמי לעבודה בטיחותית עם שמנים אתריים, יש התייחסות ספציפית לחתולים (ויש לה גם וובינר בטיחות מלא). אצלה אני לומדת טיפול בבע”ח עם שמנים אתריים.
בברכת מיאו
לחתולים שלנו כמעט ואין בחירה בחיים – אנו קובעים להם מה לאכול, מתי לאכול, על מה להתגרד, עם מה לשחק ועם מי לגור. מעבר ליכולות המרפאות של גן צמחי מרפא, הוא מעניק לחתולים יכולת בחירה ואמצעי העשרה לגיוון היום-יום האחיד והמשעמם שלהם.
בהצלחה!
♥ מירה