מרק עצם הוא תרופת סבתא עתיקה בתרבויות רבות ומשמש לחיזוק מערכת החיסון ומערכת העיכול. מרק העצם מתקבל מבישול ארוך של עצמות עוף או עצמות בקר, בעיקר עצמות מח, עצמות מפרק או ברך וגידים. חלקים אלה עשירים בחלבונים ייחודיים ומינרלים המשתחררים במהלך הבישול הארוך מהעצמות, מהסחוסים ומהגידים ועוברים לנוזל.
עצמות וסחוסים מכילים תמהיל חומצות אמינו (חלבונים) שונה מאשר רקמת שריר שהיא הבשר הרגיל שחתולים אוכלים וכך אנו מגוונים את התזונה ומחזקים את הבריאות בכלל ומערכות החיסון והעיכול בפרט.
בנוסף הבישול הארוך מתחיל תהליך של פירוק החלבונים לחומצות אמינו, מה שהופך את הזמינות הביולוגית שלהן לגבוהה ואת עיכול המרק לקל ומהיר יותר.
למה כדאי לתת לחתול מרק עצם על בסיס יומיומי?
(1) בריאות העצמות והמפרקים
מרק עצם עשיר בחלבון קולגן ותרכובות אחרות החיוניים לבנייה, תחזוקה ושמירה של עצמות, סחוסים, גידים (מחברים בין שריר לעצם) ורצועות (מחברות בין עצם לעצם במפרקים).
החלבון קולגן
קולגן הוא חלבון מבני – חלבון הבונה תאים, רקמות ואיברים. הוא החלבון השכיח ביותר בגוף והרכיב העיקרי ברקמות חיבור כמו גידים, סחוסים, עצמות, עור וכלי דם. הוא קיים גם בשרירים, בעיניים ובאיברים פנימיים. קולגן נותן צורה, נפח וגמישות לרקמות השונות והוא חיוני לבריאות העצמות וצפיפות העצם, תנועת המפרקים, חוזק השיניים והציפורניים.
קולגן עשיר בחומצות האמינו פרולין proline וגליצין glycine אשר נמצאות בכמות קטנה יותר בבשר שריר. בכל רקמה יש תמהיל שונה של חלבונים בהתאם לצרכים שלה וכתוצאה גם תמהיל שונה של חומצות אמינו. פרולין וגליצין אינן חומצות האמינו היחידות בקולגן, אבל הן מהוות ביחד כ-50% ממנו. בשר שריר יכיל חלבונים וחומצות אמינו בתמהיל שונה (ופחות קולגן).
כמו כל שאר התאים והחומרים בגוף גם קולגן נהרס ומתחדש כל הזמן. ככל שהחיה מבוגרת יותר (חתול או אדם), קצב החידוש מאט ולא עומד בקצב ההריסה המתגבר, וכך מתחילים להתפתח כאבי מפרקים וסיכון מוגבר לפציעות עקב מפרקים מוחלשים (שרירים, עצמות, גידים ורקמות). גם אכילת מזון עשיר בפחמימות (אוכל יבש), אוכל תעשייתי, סטרס וחשיפה לרעלים פוגעים ביכולת החידוש של קולגן.
מינרלים ותרוכובות אחרות
העצמות, המפרקים והסחוסים עשירים במינרלים החשובים סידן, זרחן, מגנזיום ואשלגן ובתרכובות כמו:
♥ חומצה היאלורונית hyaluronic acid – רכיב בנוזל התוך-מפרקי המסייעת בשיכוך המפרק.
♥ כונדרויטין סולפט (Chondroitin sulfate) וגלוקוזמין התומכים במפרקים בריאים וביכולת הגוף לתקן ולבנות סחוס.
(2) שיקום מערכת העיכול ומניעת מעי דליף
חומצות האמינו גליצין וגלוטמין בקולגן מסייעות בתיקון תאים פגומים ובנייה תאי רקמה חדשים, ייצור סיסים וסגירת חורים בדופן המעי (שיקום מעי דליף).
ג’לטין הוא קולגן שהתבשל במים בבישול איטי והתפרק בתהליך הידרוליזה, הוא צמיגי בטמפרטורה קרה, מסייע ותומך בשיקום רירית המעי.
(3) חיזוק מערכת החיסון
מרק עצם תוך במערכת החיסון ממספר כיוונים:
♥ מח עצם הוא רקמה הקיימת בעצמות ארוכות ובו נוצרים תאי דם אדומים (מובילי החמצן והנוטריאנטים בדם), תאי דם לבנים (לוחמי מערכת החיסון) וטסיות (מונעות דימום) ולכן מכיל חומרי גלם חשובים ליצירת תאי דם ולמערכת חיסון חזקה (ומאוזנת).
♥ חומצת האמינו גליצין תומכת בתגובת הגוף לסטרס.
♥ שיקום מעי דליף הוא קריטי למערכת חיסון בריאה. מעי דליף מאפשר חדירה של חיידקים, וירוסים ופתוגנים למחזור הדם וגורם להפעלת יתר של מערכת החיסון ועלול לגרום לדלקתיות כרונית. למדריך המלא שלנו על מעי דליף לחצו כאן.
(4) תועלות נוספות משתיית מרק עצם
למרק עצם יש עוד כמה ארנבים בשרוול:
1. תומך בתהליך פירוק רעלים בכבד (שלב 2) הדורש שימוש בחומצת האמינו גליצין. גליצין היא אחת משתי חומצות האמינו העיקריות בקולגן והיא פחות נפוצה בבשר שריר.
2. מעולה לפרווה ולעור העשויים בעיקר מקולגן.
3. שמירה על הלב וכלי הדם, קולגן מספק חומרי גלם לבנייה ותחזוקה של תאי שריר הלב ושל כלי דם חזקים וגמישים.
4. מרגיע, חומצת האמינו גלוטמין מפחיתה חרדה ובעיות שינה.
ניקוי רעלים בכבד
אחד התפקידים העיקריים של הכבד הוא פינוי רעלים. הכבד ממיר חומרים מסיסי שומן לחומרים מסיסי מים אותם ניתן לפנות מהגוף בעיקר דרך השתן אך גם דרך הזעה (לא רלוונטי לחתולים), נשימה וצואה. החומרים בכבד עוברים תהליך ראשוני בשם “שלב 1” , ואם הם אינם מסיסים במים במידה מספיקה, הם עוברים גם תהליך בשם “שלב 2”. שלבים 1 ו-2 מבצעים תהליכים שונים ומשתמשים בחומרי גלם שונים להפיכת החומרים למסיסי מים. תהליך ההמרה לחומרים מסיסי מים מבוצע על חומרים הנקראים xenobiotics – חומרים שאינם טבעיים לגוף. הם יכולים להיות מזיקים כמו הכימיקלים בחומרי ניקיון ובתרופות וגם בריאים ומועילים כמו הרכיבים בשמנים אתריים. בכל מקרה הגוף מתייחס אליהם כאל חומרים שיש לפנותם מהגוף.
(5) אבל החתול כבר מקבל עצם במזון, לא?
מאז שחר ההיסטוריה, בני אדם צדו חיות ואכלו את כל איבריהן כולל איברי הפנים והעצמות (על ידי בישול העצמות ושתיית מרק עצם). לא היתה להם הפריוולגיה לזרוק אוכל ולא להשתמש בכל החיה שצדו, כי הציד הצריך הרבה מאמץ ואנרגיה. היום בני האדם שאוכלים בשר, אוכלים בעיקר בשר שריר ולא אוכלים איברי פנים או עצמות ולכן מרק עצם הוא סופר משמעותי, מזין ובריא לבני אדם.
חתולים שאוכלים תזונה טבעית של מיאומי, מקבלים את העצמות בתוך האוכל כך שהמינרלים והקולגן כבר בפנים ולכן האפקט של מרק עצם לחתולים לא יהיה חזק ועוצמתי כמו אפקט מרק עצם לבני אדם. כמובן שחתולים שאוכלים אוכל יבש מקבלים מזון דל מנוטריאנטים וסובלים מחוסרים תזונתיים ולכן מרק עצם יהיה להם נהדר.
היתרונות של מרק עצם לחתולים שאוכלים תזונה טבעית הם:
- זמינות ביולוגית: במרק עצם המינרלים, החלבונים והתרכובות האחרות נמצאים בנוזל והם קלים יותר לעיכול ולספיגה לעומת אוכל רגיל.
- מפרקים: העצמות המשמשות במתכוני אוכל טבעי הם לא בהכרח העצמות העשירות ביותר בסחוסים, בגידים וברקמות. כשאנחנו מכינים לבד מרק עצם אנחנו יכולים לגוון ולבחור את עצמות בהתאם לאפקט הרצוי לנו.
- גיוון בירקות: אנחנו יכולים לגוון עם הירקות המתבשלים במרק ולהוסיף תבליני מרפא טריים כמו ג’ינג’ר, כורכום ושום שיתנו עוד נוטריאנטים בריאים לחתולים שלנו.
- זה נוזלי וזה טעים! רוב חתולים מאוד אוהבים את הנוזל העשיר הזה וישמחו ללקק אותו, ועוד נוזלים לחתולים שלנו זה תמיד טוב.
(6) מתכון למרק עצם 😍
רכיבים
♥ עצמות עשירות בקולגן: עצמות מח (עדיף בחיתוך של סירה, אבל אפשר גם עגולות), עצמות ברך, עצמות רגל, גידים, זנב שור (יקר יותר מהעצמות האחרות). מתוך הרשימה הזו, עצמות מח יתנו מרק יותר נוזלי, עצמות מפרק כמו ברך יתנו מרק יותר ג’לטיני. אתם יכולים לשחק עם סוגי העצמות.
♥ מים לכיסוי העצמות: בפועל זה יוצא בסביבות 3-4 ליטר מים ל-4 ק”ג עצמות. אפשר להוסיף יותר מים עד שהסיר מלא לגמרי, ואז הנוטריאנטים יתפזרו על יותר נוזל והמרק יהיה פחות עשיר בכל מנה. כמות המרק שתכינו בפועל צריכה להתאים לזמן שבו לוקח לכם ולחתולים לצרוך את המרק. אנחנו לא רוצים שהוא יישאר לנצח במקפיא, אלא להשתמש בו תוך שבועות או חודשים ספורים. אם המרק הוא לא עבורכם, ויש לכם חתול אחד שמקבל 1 כף של מרק עצם ביום, זה 15 מ”ל ביום, ובערך חצי ליטר בחודש, כשאתם מקפידים לתת כל יום. אפשר להתחיל עם מרק של קילו עצמות ונוזלים בהתאם ולעקוב אחר קצב הצריכה.
♥ חומץ תפוחים אורגני לא מסונן עם האמא (with the mother): 1 כף חומץ לכל 1 ליטר מים שהוספתם לסיר. חומץ התפוחים עוזר לפירוק העצם והפיכת המרק לעשיר יותר בנוטריאנטים. זה לא חומץ רגיל מהסופר (שהוא אולי בסדר בתור חומר גלם לניקיון). חומץ תפוחים אורגי לא מסונן עם האמא קונים בחנויות טבע, במדור Green בשופרסל או באייהרב. את החומץ מוסיפים לאחר ההרתחה כשמקטינים את האש.
♥ סיר נירוסטה: לא טפלון, לא Non stick, לא נירוסטה עם ציפוי non stick. רק נירוסטה (פלדת אל-חלד 18/10) או ברזל יצוק.
עד כאן זה הבסיס 🙂
ירקות ותבלינים
אני אוהבת להוסיף למרק עלים ירוקים ותבליני מרפא, אבל מציעה לכם קודם להתחיל עם המרק הבסיסי, להרגיל אליו את החתול, ובפעמים הבאות אפשר להוסיף כל פעם מעט ירק מסוג אחד, לראות שהחתול עדיין אוהב ואוכל את המרק, ובכל הכנה אפשר להוסיף עוד סוג ירק או להגדיל מינון של הירק שכבר שמתם בפעם הקודמת.
האם ככה אני עושה? מה פתאום, בפעם הראשונה שהגשתי לחתולים הכנתי את מרק העצם הרגיל שלי שהוא עשיר בסלרי, פטרוזיליה, שמיר ועוד ירקות, רק ללא בצל. לחתולים לא היה אכפת והם זללו בהנאה.
*** בלי בצל *** עירית, כרישה או כל ירק אחר ממשפחת הבצלים.
את הירקות הירוקים אפשר לחתוך גס או לא לחתוך (כשהם לא חתוכים יותר קל לסנן את המרק).
♥ חופן ענפי סלרי (כולל העלים)
♥ חופן פטרוזיליה
♥ חופן שמיר
♥ ראש סלרי מקולף מחולק לרבעים
♥ חתיכה קטנה (4 ס”מ) של שורש כורכום מקולף חתוך גס
♥ חתיכה קטנה (4 ס”מ) של שורש ג’ינגר מקולף חתוך גס
♥ מעט שום מקולף (נגיד 1 שן שום ל-4 ליטר מים – אני שמה כמה שיניים).
הוראות הכנה
1. אפיית עצמות מח בתנור (אופציונלי). את עצמות המח אפשר לאפות בתנור על חום מירבי עד שהן צלויות היטב (שחומות, שזופות ושרופות בקצוות – כ-20 דקות), בעיקרון אומרים שזה משפר טעימות, איני אנינת טעם ואני לא מרגישה בהבדלים, אבל הן בהחלט יותר יפות אחרי האפיה. לאחר האפיה שופכים אותן בזהירות יחד עם השומן שהגיר מהן לסיר. אני בד”כ מדלגת על השלב הזה כי מבחינתי כמה שפחות עבודה וזמן במטבח – יותר טוב.
2. נוסיף את שאר העצמות והירקות לסיר, ונכסה במים מסוננים (מטהר תלת שלבי או אוסמוזה הפוכה) עם קצת ספייר, בכל מקרה *לא* מים חמים מהברז, אלא מים קרים מהברז.
3. נסגור את הסיר עם מכסה ונביא לרתיחה. נרתיח על אש קטנה במשך כשעה.
4. לאחר שעה נעביר לאש קטנה יותר ל-23 שעות נוספות (במכסה סגור), כך שיש רק בועיות קטנות מדי פעם.
♥ אני לא משאירה את המרק על הגז בלילה ומעבירה אותו לפלטה חשמלית, כך אני גם רואה את כמות הבועות (עד כמה המרק רותח).
♥ אפשר גם להעביר לתנור על טמפ’ שתשמור אותו ברתיחה קלה (תלוי בתנור ובגודל הסיר), אבל כאן יותר קשה לראות עד כמה המרק רותח.
♥ אם יש כיריים חשמליות במקום כיריים גז – כיף לכם 😊 וזה גם יותר בריא. כיריים גז משחררות לאויר כימיקלים.
♥ אם אתם צריכים לצאת מהבית במהלך 24 שעות הבישול, כבו את הגז / תנור / כיריים, והדליקו בחזרה כשתהיו בבית.
אם אתם משתמשים בעצמות עוף מספיקות 12 שעות בישול, עצמות בקר נבשל 24 שעות.
5. אחרי שהעברנו לאש קטנה, נוסיף את חומץ התפוחים ונערבב את המרק.
6. תוך כדי הבישול נשים לב שהמים ממשיכים לכסות את העצמות, אם לא, נוסיף מים ונגדיל את האש עד שהמרק שוב רותח, ואז נקטין את האש בחזרה למינימום כך שיש מעט בועות.
♥ למי שזה מפריע לו, אפשר לכפות קצף תוך כדי ההכנה אחרת המרק עכור. הקצף תלוי בעצמות שמשתמשים, רק עצמות מח של מושבוץ / חי בריא -אין קצף. עם עצמות ברך – יש קצף. אני, כמובן, לא טורחת 😉
אחרי 24 שעות המרק מוכן 😊
7. נסנן את הירקות והעצמות.
♥ לא נותנים את העצמות המבושלות לא לחתולים ולא לכלבים! את הבפנים של עצמות המח אפשר לאכול או לתת לחיות (אני לא אוהבת, בן זוגי מת על זה).
♥ אנחנו אוכלים את הירקות המבושלים, אם כי ברוב המקומות אומרים לזרוק אותם.
8. נעביר את המרק לכלי זכוכית עבים ונמלא עד 2/3 או 3/4 ונקפיא. אפשר גם בצנצנות אבל לי אין ניסיון טוב איתן (התפוצצו לי במקפיא). אני משתמשת בקופסאות הזכוכית של איקאה.
9. נאחסן במקפיא – עד 3 חודשים במקפיא ועד 5 ימים במקרר לאחר ההפשרה.
מינון והנחיות האכלה
אנחנו תמיד נותנים מזון לפי התגובה של החתול. גם אם מרק עצם הוא הדבר הכי טוב בעולם ל-99% מהחתולים ,הכלבים והאנשים – אולי לחתול שלכם הוא יעשה לא טוב.לכן נתחיל בכמות קטנה ונעלה בהדרגה. מרק עצם הוא שומני ולכן עלול לגרום לשלשול, אז תמיד נעדיף להיות שמרנים ולהתחיל עם מעט.
מינון מומלץ:
♥ חתולים וכלבים: 1-2 כפות לכל 5 ק”ג משקל גוף (ליום).
♥ בני אנוש: ספל קטנה לפני הארוחה, פעם ביום.
ככל שהחתול אוכל ואוהב, נוכל להעלות מינון ובהמשך לגוון יותר את המרק.
שכבת השומן
מרק העצם הוא מאוד שומני. כשהמרק קר השכבה השומנית נפרדת מהנוזל ומתגבשת בחלק העליון של הכלי ואז מאוד קל להפריד אותה ולהעביר למיכל אחר.
השומן צריך להיות בצבע צהוב-צהוב בהיר-לבן, לא כהה.
אני לא נותנת מהשומן לחתולים, אבל אבל גם לא פדנטית על זה יותר מדי, אם השתרבבו כמה חתיכות של שומן הכל טוב – אבל שוב, זה תלוי בחתול שלכם וביכולת שלו לעכל שומנים.
בשומן עצמו אני משתמשת לטיגון ולתבשילים.
(7) חומרי גלם
מאחר ומרק העצם משמש בעיקר אותי ולא רק את החתולים, אני משתמשת בחומרי גלם של הביוקר – בשר מרעה חופשי ללא אנטיביוטיקה וירקות אורגניים.
♥ בקר ועצמות בקר אני קונה מקצביית מושבוץ בגולן שמגדלת את הפרות במרעה בשטחים פתוחים וללא אנטיביוטיקה מניעתית. זה בקר יקר יותר מבקר רגיל שקונים בסופר. גם בשר אחר עם תו תקן “חי טוב” יבטיח לכם בשר איכותי (ספציפית למושבוץ אין תקן “חי טוב”, שאלתי למה וההבדל נשמע לי בזמנו זניח – משהו לגבי האכלה בקיץ, לא זוכרת).
לגבי עצמות מח – הקצב יכול לחתוך אותן בשתי צורות – עגולות (כמו בתמונה למעלה) וסירה. עצמות עגולות מסוכנות לכלבים כי אם בטעות הם מוצאים אותן הן עלולות להיתקע להם בלסת וזה מצריך טיפול וטרינרי! עם עצמות בחיתוך סירה הן לא נתקעות.
♥ עוף ללא אנטיביוטיקה אני קונה של מותג לולו (לא אידיאלי, כי הם מתגאים בתזונה צמחית בעוד תרנגולות אמורות ללקט תולעים וזרעים באדמה). אם יש לכם אפשרות לקנות עוף מלמד, עדיף.
♥ ירקות למרק אני קונה מהמשק האורגני של איריס בן צבי (סחורה מעולה ושירות נהדר!) אבל כל משק אורגני יהיה מעולה.
כולם עושים משלוחים עד הבית.
הלוואי שגם האוכל השוטף של החתולים היה מבשר ללא אנטיביוטיקה וירקות אורגניים, אבל כלכלית זה לא מתאפשר לי. אבל לפחות את מרק העצם הם מקבלים באיכות הכי מעולה שיש.
כמה מונחים שלא הכי רלוונטיים לבשר פה בארץ, אבל שיהיה:
Grass fed, pasture raised – פרות שגדלות במרעה חופשי, רועות באחו ואוכלות מה שזה לא יהיה שפרות אוכלות – צמחים, עשבים.
grass finished – אומר שגם לקראת השחיתה הן ממשיכות עם התזונה הזו, ולא מאביסים אותן בדגנים כדי להשמין אותן.
בתאבון!
שימו לב שהכנת המרק ממלאת את הבית בריחות חזקים! גם כשאוהבים את הריח זה לא הכי נעים להריח כל הזמן מרק מתבשל.
שיהיה בהצלחה ובתאבון לחתולים!
♥ מירה